Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:48, 24. 4. 2024.

| Ekonomija

Sve više planova za solarne elektrane na jugu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
solarna elektrana
U Merošini najavljena gradnja 3 elektrane na solarnu energiju; flickr.com/ricketyus

Samo u poslednjih godinu dana na jugu zemlje je usvojeno ili je počela izrada planova za više od 10 solarnih elektrana, a jedan od poslednjih koji je usvojen je Plan detaljne regulacije za elektranu "Solar Jugbogdanovac" koja će biti građena u selu kraj Merošine.

Kako se navodi u planu, ona će biti građena na površini od oko 4 hektara, a planirana odobrena snaga elektrane biće 4000 kW. Parcele u Jugbogdanovcu na kojima je planirana gradnja su prema nameni poljoprivredno zemljiše, a ovim planom je omogućeno da se koriste za izgradnju solarne elektrane.

Vlasnik većine parcela je firme Jugo solarna energija, registrovana u Merošini, a čiji je vlasnik kineski preduzetnik. Ostatak zemljišta na kojem je planirana gradnja je u vlasništvu Opštine Merošina.

Inače, ovo je jedna o tri solarne elektrane čija je gradnja planirana u Merošini. U junu 2023. godine je odlučeno da se krene u izradu PDR-a za solarnu elektranu "Solar Baličevac" koja će biti na površini od 1,18 hektara u ataru sela Beličevac, dok je oktobra prošle godine najavljena izgradnja elektrane na solarnu energiju u selu Aleksandrovo kod Merošine na površini od 5 hektara.

I u Nišu se planira izgradnja 4 solarne elektrane i to na lokacijama u Donjoj Trnavi, Trupalu, Gramadi i delu kod Pasjače i Oreovca. Najavljeno je prošle godine da će solarne elektrane dobiti i Kuršumlija, Doljevac, Bojnik, Bela Palanka, Vranje, Prokuplje i Dimitrovgrad.

Najveća površina koja je zakupljena je od 240 hekatara na teritoriji opštine Dimitrovgrad, a koju je na 30 godina zakupila firma Brebex čiji je suvlasnik Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ima više poslova sa obnovljivim izvorima energije.

Elektrane uglavnom žele da grade privatni investitori, a stručnjaci kažu da to jeste unosan posao, ali da se mora voditi računa o tome da se ne zauzme korisno poljoprivredno zemljište, kao i da bi više trebalo podsticati građane da ugrađuju solarne panele.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Alisa u zemlji čuda

    20:24 // 24. 4. 2024.

    Neka prvo u tim selima ljudima IZGRADE VODOVOD I KANALIZACIJU pa tek onda se dokazujte izgradnjom solarnih elektrana ljudi vodu nemaju u 21 veku da se operu i okupaju živa maskarada bre!

  • nbt

    18:05 // 24. 4. 2024.

    Nažalost kad se i uslovno dobre stvari rade iz pogrešnih razloga, rezultat je isto pogrešan. U selu kod Lebana je posečena šuma da bi se izgradila solarna elektrana, nekako je promašena svrha na taj način. Isto je i sa poljoprivrednim zemljištem. Pravite solarne elektrane bre na mestima koja su već betonirana i pusta..

  • Ivan

    17:25 // 24. 4. 2024.

    Gaga kaže na krovu svake zgrade,i u pravu je!
    Ali izgleda da je bolje da se zauzme rodna i plodna zemlja?,jer ovoj državi ne trebaju poljoprivrednici i njihovi proizvodi!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: