Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 22. 9. 2017.

| Ekonomija

Svi odbornici podržali osnivanje niškog “Start-up” centra

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Skupština grada
Jednoglasno o razvoju IT - a; Foto: JV

Iako u Centru za inovaciono preduzetništvo na Elektronskom fakultetu u Nišu već radi 6 kompanija, kako je navela premijerka Ana Brnabić kada ga je otvorila početkom septembra ove godine, Skupština grada Niša 2 nedelje kasnije jednoglasno je usvojila odluku o njegovom osnivanju.

Ovaj “start-up” centar predstavlja prvu fazu u pravljenju Naučno-tehnološkog parka, a sledeća je izgradnja laboratorijske lamele na Elektronskom fakultetu. Građevinska dozvola za lamelu još ne postoji, ali gradski većnik Mihajlo Zdravković je najavljuje za sledeću nedelju.

Plan je da se tender raspiše do kraja ove godine, po projektnoj dokumentaciji rok za izvođenje radova je 14 meseci, nakon toga sledi opremanje, ovo sada je jedna faza predselekcije za stanare budućeg Naučno-tehnološkog parka, jer smo zaključili da je najteže napuniti ga stanarima, moramo stvarati preduslove - kaže Zdravković.

Elektronski fakultet u Nišu ove godine upisaće 120 studenata više, a to je po rečima Zdravkovića, uz izgradnju parka, način da Niš uhvati korak sa modernim tehnološkim tokovima.

Odbornici opozicije u Skupštini grada glasali su za osnivanje Centra, ali su podsetili na neke prethodne slične projekte koji su neslavno prošli. Šef odborničke grupe DS Miodrag Stanković u učešću Elektronskog fakulteta vidi veću šansu da ovoga puta ne bude tako, ali i u tome što Grad staje iza ove ambiciozne preduzetničke zamisli.

Ugašena je Slobodna zona "Jug", Centar za razvoj karijere i Biznis inkubator centar, ovo jeste suštinski dobra priča, nadamo se da neće ostati na nivou dnevne politike, ovo je bitno za mlade, jer se oni najviše iseljavaju iz jugoistočne Srbije - navodi Stanković.

Podsetimo, memorandum o razumevanju koji se odnosi na gradnju tehnološkog centra u Nišu su još 2010. godine potpisali tadašnji potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i rektor Univerziteta u Nišu Miroljub Grozdanović. Za gradnju su bili zainteresovani i Koreanci. 2011. godine je najavljeno da će gradnja početi "na proleće" i da je rok za izgradnju godinu dana, a 2013. se govorilo i o gradnji drugog parka u krugu Elektronske industrije.

Inače, ideja o laboratorijskoj lameli bila je u planu Elektronskog fakulteta još 1975. godine.

Ovo je bila jedina tačka dnevnog reda današnje sednice Skupštine grada, jer su ostale izbrisane, posle jednočasovnog kašnjenja zbog TV prenosa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik

    20:33 // 22. 9. 2017.

    Čoveče , gledaj koliko je zainteresovanih ...skoro pa sa svih 5-6 fakulteta iz Niša!!! A ima ih ... previše.

    • Bane-ni

      00:09 // 23. 9. 2017.

      Daj prijatelju ne kudi konja kojeg nisi jahao..
      Ovo je najbolja stvar koja se desila u Nišu poslednjih 10 godina.
      Nije slučajno JEDNOGLASNO!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: