Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:19, 23. 12. 2016.

| Ekonomija

Svrljiški odbornici usvojili budžet za 2017. godinu

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Skupstina Svrljig foto aleksandar kostic
Budžet restriktivan sa najvećim udelom iz republičke kase; foto: A. K.

Nenamenski i kapitalni transfer Republike od ukupno 360 miliona i porez na zarade od 68 miliona čine najveći udeo u budžetu za 2017. godinu koji ukupno iznosi 566.220.000 dinara.

Budžet je podeljen na 17 programa, od prostornog i urbanističkog planiranja, do energetske efikasnosti, a najveći iznos od 136.570.000 odnosi se na opšte usluge lokalne samouprave. Za poljoprivredu i ruralni razvoj će biti izdvojeno 34 miliona, za saobraćajnu infrastrukturu 67,5 miliona, a najmanji iznos od 2,25 miliona namenjen je za zaštitu životne sredine. 2 skupstina svrljig foto a.k. Budžet pred svrljiškim poslanicima; foto: A.K.

Najveći broj od ukupno 10 amandmana opozicije, najviše iz koalicije okupljene oko SPS-a, odnosio se na smanjenje plata zaposlenih, ali su svi odbijeni.

Prema obrazloženju načelnice Odeljenja za budžet i finansije Marine Savić, plate zaposlenih utvrđene su zakonom i tu se primenjuju osnovice prema zaključcima Vlade Srbije, pa nijedan od tih amandmana nije bio prihvatljiv.

Inače, prema rečima Savićeve, donacije od međunarodnih organizacija planirane su sa 10 miliona dinara, a sredstva su namenjena finansiranju komunalne infrastrukture.


Budžetom predviđene i rekonstrukcije zgrada

Što se tiče rashoda budžeta, najveći akcenat stavljen je, prema rečima Savićeve, na investicionu izgradnju, razvoj poljoprivrede kao pretežne delatnosti, socijalnu zaštitu i sprovođenje akcionih planova za zapošljavanje. 3 Marina Savic foto a.k. Savićeva najavila rekonstrukciju zgrada u opštinskoj svojini; foto: A.K.

Kapitalni transfer iz Republike od 60 miliona odnosi se na potpunu rekonstrukciju zgrade Osnovne škole „Dobrila Stambolić“. Takođe, planirana je i potpuna rekonstrukcija zgrade Srednje škole „Dušan Trivunac Dragoš“ gde će učešće Opštine biti 4 miliona dinara – kaže Savićeva.

Konačno je u plan budžeta ušla i rekonstrukcija gradskog parka, za šta je predviđeno milion dinara, ali će, nakon više godina propadanja i, najblaže rečeno rugla u centru grada, novi sjaj dobiti i neke zgrade u vlasništvu Opštine.

Samo za rekonstrukciju zgrade Opštine budžetom je predviđeno 1,3 miliona dinara – kaže Savićeva.

Naglašava da će, kako je predviđeno, konačno u narednoj godini biti uređene i fasade Centra za turizam, kulturu i sport, zatim zgrada Centra za socijalni rad, kao i sudska zgrada u samom centru Svrljiga. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostas Gasopulos

    08:26 // 26. 12. 2016.

    Falinka ovog teksta je i deo lokalnog budžeta koji je namenjen za stimulisanje zapošljavanja na teritoriji ove opštine. To je životno pitanje mnogih sa evidencije NSZ - Filijala za grad Niš, bilo da su iz samog Svrljiga ili iz ruralnih prostora te opštine. Sada postoji i program Karavani zapošljavanja, kod NSZ, pa je tu pitanje trošenja novca iz budžeta još značajnije, posebno za svrljiška sela.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: