Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 9. 3. 2018.

| Ekonomija

Svrljižani najbolji na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija

Autor:A. KostićIzvor:Južne vesti
pobednicka kompanija Svrljig foto Dostignuća mladih
Svrljižani pobedili sa čokoladicom koja se pretvara u čaj; foto: Dostignuća mladih

Učenička kompanija "Joint Venture” iz Srednje škole "Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu osvojila je 1. mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu u četvrtak.

Svrljiški srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom i prodajom "Čajite” – čokoladice od prirodnih sastojaka koja se nakon potapanju u toplu vodu može popiti i kao čaj.

Drugo mesto pripalo je kompaniji "Itrion” koju čine učenici Poljoprivredne škole u Aleksincu, a koji proizvode suplemente u ishrani na bazi meda. Učenička kompanija "Džinče” iz Tehničke škole u Vlasotincu osvojila je treće mesto sa specifičnom zimnicom od ljutih papričica i slatkog grožđa.

Pored ovih kompanija, na nacionalno finale plasirale su se i "Archive Codex” Gimnazije "Bora Stanković” u Nišu sa android aplikacijom koja pomaže učenicima da prate školske obaveze, kao i "Godži Coffee” koju čine učenici Ekonomske škole u Nišu koji se bave proizvodnjom i prodajom "zdrave” kafe sa godži bobicama.

Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Beogradu.


Šta je učenička kompanija?

Jedan od najpoznatijih programa "Dostignuća mladih" koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Učenici koji su "zaposleni” u ovim kompanijama, tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe "Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija deo je projekta "Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Takmičenje je realizovala organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji", uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije TeleGroup i Roda centra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: