Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:05, 22. 2. 2023.

| Ekonomija

"Tajni investitor" gradiće na Paliluli i na štetu stanovnika - tvrdi niška opozicija

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
javna rasprava2
Na javnoj raspravi dominirala opozicija; foto: T. T.

Na današnjoj tročasovnoj raspravi o izmenama i dopunama Nacrta generalne regulacije područja opštine Palilula učešća građana gotovo da nije bilo, a ton i dinamiku javnoj raspravi dali su predstavnici niške opozicije koji su podneli skoro 20 primedbi. Razlog je, navode, zbog namere da se na preko 3 hektara zelene javne površine omogući izgradnja stambenog kompleksa investitoru "Tesla park d.o.o.“ - "tajnom investitoru" koga je gradonačelnica još ranije najavila.

Stanovnici Palilule, svega nekoliko, uglavno su imali primedbe na pojedinačne katarske površine za koje su tražili promenu namene, omogućavanje pristupačnijih prilaza, bolju infrastrukturu i uslove za poslovanje i život. javna rasprava3 Mali broj građana učestvovao u raspravi; foto: JV/T. T.

Komisija je neke prihvatila, druge ostavila na razmatranje, a prava rasprava povela se oko prostora stare ciglane, odnosno 3,5 hektara zelenila koje je iz javne namene promenjeno u zemljište mešovite namene, čime se omogućuje gradnja ivestitoru “Tesla parka”. Prema podacima sa APR-a "Tesla park d. o. o. Niš" je firma osnovana aprila 2021. godine u Nišu, i u vlasništvu je firme "Fariox Holdings LTD" sa Kipra, a čiji je zakonski zastupnik odnosno direktor izvesni Miodrag Stanković.

Iz Pokreta Dveri još jednom su naveli da porodica Karić stoji iza ove firme.

Najviše kritika stiglo je upravo od Gradskog odbora Pokreta Dveri koji je Komisiji uputio 17 primedbi.

Narodna poslanica i potpredsednica Dveri Tamara Milenković, istakla je da je “Nacrt Drugih izmena i dopuna Plana generalne regulacije područja gradske opštine Palilula - druga faza“ rađen isključivo u interesu i na pritisak investitora “Tesla park“, a za koji je još pre dve godine prilikom usvajanja Generalnog urbanističkog plana gradonačelnica Sotirovski tvrdila da se ne krije kompanija Karić, tada pod sankcijama EU. javna rasprava Kerković upozorila na korupciju; foto: JV/T. T.

Kerković je ukazala na to da su neki pravni koraci u donošenju dokumenta preskočeni, da nije ispoštovana procedura, a sve zbog, kako smatra, velikog pritiska privatnog investitora.

Prošle godine urbanista Zavoda za urbanizam gospođa Tamara Jovanović radila je plan detaljne regulacije koji finansira upravo “Tesla park” i kojim predviđa da se ova zelena površina zelena smanji i prilagodi investitoru, a sada gotovo godinu dana kasnije donosi se plan generalne regulacije kao viši hirejarhijski pravni akt u odnosu na ovo i sve to govori o očiglednom pritisku - rekla je Kerković.

Ona je istakla da će ako se Plan usvoji, biti posečena sva staba i umesto zelenih površina i sportskih i rekreativnih objekata, investitor će izgraditi stambeno naselje za još 10 hiljada novih stanovnika.

Tako nešto dovešće do dodatnog zagađenja vazduha, poplava, urušavanja i klizišta tog dela grada smatraju iz Dveri odakle su u više navrata skrenuli pražnju prisutnih na mogući rizik od korupcije zbog čega zahtevaju ostavku Gradskog urbaniste Tanje Obradović i članova Komisije za planove.

Na sve ove primedbe i pitanja Dveri, Komisija ali ni urbanista Obradović nisu davali odgovore, pa Javna rasprava pretvorila u jednostrano iznošenje primedbi i kritika.

U njima je učestvovala i poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Milošević koja je istakla da Palilulci poslednjih godina izrazito trpe posledice zbog loše infrastrukture i stare kanalizacije pogotovo od kada je na nju priključeno Vagres naselje.

Ističe i da pri najmanjem pljusku dolazi do plavljenja naselja i izlivanja fekalija u kuće, pa joj je neshvatljivo da se na istu mrežu priključe novi višespratni stambeni objekti.

21. vek nas kiša poplavi, ne pljusak i elementarna nepogoda, nastane Niš pod vodom. Saobraćaj je posebna priča, mi ništa nismo rešili, ova vlast nam nije pružila priliku da im verujemo. Kako mislite da na kanalizacionu infrastrukturu iz 60-tih godina priklkučite još i ovo - upitala je Milošević.

Ona je podvukla da nije protiv toga da se grad širi i da se doseljavaju novi ljudi, ali zaključuje da je neophodno da se onima koji već žive na području tog dela Opštine obezbede dostojni uslovi za život.

Podržavamo razvijanje grada i ulaganja investitora, ali se to mora činiti planski, jer sadašnje stihijsko širenje je dovelo naš grad do potpunog urbanističkog haosa. Sve što je gradska vlast do sada uradila, počevši od TC “Delta”, dovelo je to toga da se plave ulice koje se nikada pre nisu plavile - poručila je Milošević.

Komisija se i na ovim primedbama samo zahvalila, nije potvrdila niti opovrgla navode koje je opozicija iznosila, a o njima će se kako je rečeno još razmatrati, što će biti predstavjeno u planu detaljne regulacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    23:58 // 5. 3. 2023.

    NEMA TAJNE ! Vlasnik firme je "Fariox Holdings LTD" sa Kipra, a čiji je zakonski zastupnik odnosno direktor izvesni Miodrag Stanković.

  • Tajanstveni Alan

    19:39 // 23. 2. 2023.

    Dobro je,dobro je, bice provizije, neko stance...Ovi, manje vazni, zadovoljice se mrvicama, neki branch, rucak... Po vertikali .

  • Siky67

    18:32 // 23. 2. 2023.

    Ako neko može da nazove zemljište stare ciglane "zelenom površinom", onda je mnogo bolje da takvih površina uopšte nema ili da se smanje gde god je to moguće.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: