Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 30. 12. 2022.

| Ekonomija

Taksa za ulazak u Šengensku zonu - šta to znači za putnike sa niškog aerodroma?

Autor:Lana StanisavljevićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Ovo odobrenje odnosi se na kratkoročne boravke; foto: arhiva JV

Ukoliko građani Srbije žele da lete sa niškog aerodroma u zemlje šengen zone, trebaće im prethodno odobrenje. Od novembra, državljani 63 zemlje koje nisu članice Evropske unije, a planiraju putovanje u neku od 30 zemalja koje zahtevaju odobrenje kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS), moraće da podnesu onlajn zahtev i plate taksu, a to će im važiti tri godine.

To znači da će državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije, a među kojima je i Srbija, morati da popunjavaju formular putem zvanične stranice ETIAS-a ili aplikacije koja će biti pokrenuta kada sistem postane operativan.

Građani će u formular unositi lične podatke, adresu elektronske pošte i podatke o pasošu, a prijavu je neophodno podneti najkasnije 96 sati pre datuma putovanja. Sam proces prijave trajaće desetak minuta, a nakon odobrenja koje stiže posle nekoliko minuta, potrebno je platiti naknadu od sedam evra putem kreditne ili debitne kartice.

Od plaćanja naknade izuzeta su maloletna i lica starija od 70 godina. Od trenutka odobrenja, ono važi tri godine, a u tom periodu broj putovanja u zemlje EU nije ograničen. Građani Srbije će uz ETIAS moći da ostanu u Evropskoj uniji najviše 90 dana u periodu od 180 dana. Bitno je naglasiti i da ovo odobrenje ne znači automatski ulazak u neku od ovih država, jer na granicama i dalje postoji kontrola koja će utvrđivati ko ispunjava uslove za ulazak u određenu državu.


Nedoumice - kada je odobrenje obavezno, a kome nije potrebno?

Zajedno sa novinama koje donosi ovaj sistem, pojavile su se i brojne nedoumice. Građani se pitaju da li je odobrenje obavezno čak i u slučajevima tranzita na evropskim aerodromima ili ako žive na teritoriji EU, a bili su u poseti nekoj od zemalja koja nije članica.

Na sajtu Evropske unije navedeno je da su od obaveze posedovanja ETIAS-a izuzeti putnici u tranzitnoj zoni, državljani EU koji dolaze iz zemlje koja nije članica, ali i oni koji imaju više državljanstava, a makar jedno od njih je od države koja je članica.

Takođe, ovo odobrenje odnosi se na kratkoročne boravke, a za one koji planiraju da rade ili se školuju u Evropskoj uniji, neophodne su radne ili studentske vize.U slučaju kada građani moraju hitno da otputuju u neku od zemalja EU i ne mogu da ispoštuju krajnji rok od 96 sati pre putovanja, takođe je obavezno odobrenje, jer će sistem biti prilično brz i velika je verovatnoća da će i prijave u poslednjem trenutku biti prihvaćene.

Prvobitnim planovima, sistem ETIAS trebalo je da postane primenljiv već u januaru, a onda je prolongiran za maj, a sada se očekuje da će sistem definitivno biti operativan do novembra 2023. godine.Kako se navodi na zvaničnom sajtu Evropske unije, cilj ovog sistema je smanjenje broja ilegalnih prelazaka granica, ali i sprečavanje ulaska osoba koje mogu predstavljati rizik po javno zdravlje ili bezbednost ovih država.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    23:23 // 30. 12. 2022.

    Taksa je siguran put u proslost,a kako istorija voli da se ponavlja mirise na sankcije(ne Rusiji),pa i sve ostalo sto je bilo u slobino vreme,sa zavrsetkom NATO-a da nam cestita ulazak u rusku guberniju,eventualno neki mali sukob sa Kosovom...pa onda Jovo nanovo...cini mi se dok idem ulicom da cujem ono:devize...devize...nikako da se opametimo i pratimo susede...

  • Svedok

    22:16 // 30. 12. 2022.

    Tekst o necemo sto nece uticati na putnike sa niskog aerodroma i aerodroma u Srbiji sve do novembra 2023. No, pitanje da li ce i tad da zazivi, jer se vec treci put prolongira.

    • Var tehnolog

      20:14 // 1. 1. 2023.

      Aerodrom nije niski, on je na teritoriji Nisa ? Izgleda da si prespavao predaju od strane odbornika Skupstine Grada ?

  • Milenko

    21:19 // 30. 12. 2022.

    To znači da smo nakon 20 godina pljačke i tranzicije ponovo isključeni iz svetskih tokova.
    Vlast nas je lagala dok sve nisu rasprodali a onda se okrenuli Rusiji i ponovo nas vratili 30g unazad.
    Sad ćemo ponovo da čekamo u redovima i vadimo vize.
    Opet ništa od ukidanja rominga.
    Opet ništa od Paypala, Amazona itd...
    Napredno nazadujemo i tonemo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: