Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 28. 11. 2018.

| Ekonomija

Tehnički pregled za automobile poskupljuje na 5.000 dinara?

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
kola
Tehnički skuplji nego pojedine popravke; Ilustracija; foto: pixabay/lthidayat

Nedavno smanjenje provizije od prodaje polisa osiguranja, kako kažu vlasnici tehničkih pregleda, uskoro bi moglo da rezultira još većom cenom obaveznog godišnjeg tehničkog pregleda i to čak od 5.000 dinara. I dok iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da vlasnici tehničkih pregleda mogu sami da odrede cene, iz Narodne banke Srbije objašnjavaju da je trenutna nadoknada za prodaju polisa, koja je napravila zbrku, u skladu sa zakonom.

Besplatni tehnički pregled je odavno prošlost, a novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila koji je počeo da se primenjuje u junu "zatekao" je i vlasnike tehničkih pregleda i vozače. Rigorozne mere donele su i veće cene pregleda, a kako se čulo od nadležnih, to je sve bilo neophodno kako bi se obezbedila potpuna sigurnost vozila koja su na ulicama. korupcija Koliko će, naposletku, građani plaćati tehnički pregled? ilustracija; foto: JV

Međutim, možda bi već od januara, kako se nezvanično govori i u Nišu među onima koji rade ovaj posao, cene tehničkog pregleda mogle još da skoče. Razlog je, kako kažu, to što što su im provizije od prodaje obaveznog osigurnja smanjenje sa 20 i više procenata na 5 %.

Tako će tehnički pregledi, umesto dosadašnjih 2.500 dinara, od prodaje polisa zarađivati svega oko 500 dinara. Kako bi opstali u poslu, ovaj gubitak bi mogli, sudeći po stavu vlasnika koji nisu želeli javno da govore o tome, da nadoknade nauštrb građana, odnosno poskupljenjem usluga.

Već je poskupelo na 3.500 dinara. Tehnički je bio 2.500 u oktobru, sledeće povećanje je najavljeno na 5.000. Na ovo smo primorani kako bismo ostali na tržištu - kaže Nišlija koji se bavi ovim poslom.

Situacija je još drastičnija kada su u pitanju agencije koje se bave samo prodajom polisa obaveznog osiguranja, jer prema rečima jednog od vlasnika, "komotno" mogu da zatvore firme. Objašnjavaju da će najbezbolnije proći oni tehnički pregledi koji prodaju najviše polisa, što je uvođenjem novog pravilnika takođe ograničeno, s obzirom na dužinu trajanja tehničkog pregleda.

Zbog ovakve situacije početkom meseca neki tehnički pregledi u Nišu nisu prodavali polise obaveznog osiguranja vozila, zbog čega su pojedini građani koji su se javili redakciji Južnih vesti bili zbunjeni.

Zbog čitave pompe oko novog Pravilnika o tehničkim pregledima koja je i dalje bila aktuelna, nije bilo sasvim jasno zašto tehnički pregledi bojkotuju prodaje polisa, te su mnogi vozači ovu situaciju povezivali sa novim propisima. S druge strane, vlasnici tehničkih pregleda bili su u neznanju zbog čega su im osiguravajuće kuće smanjile procenat od prodaje.


NBS: Ima prostora da pojeftini polisa, u pripremi novi Zakon o obaveznom osiguranju

automobili Vlasnici automobila bili zabrinuti jer početkom novembra neki tehnički pregledi nisu prodavali polise; Foto: JV/V. Milić Iz Narodne banke Srbije navode da zapravo od 2009. godine maksimalna provizija koju mogu da uzmu prodavci polisa osiguranja od autoodgovornosti, po zakonu 5 % bruto premije osiguranja. Ipak, nisu pojasnili kako je dosad bilo moguće da ovaj procenat bude višestruko veći i zbog čega je baš sada vraćen na zakonski nivo.

Visina zakonom utvrđene provizije nije menjana do danas - navode iz NBS.

Dodaju i da se radi na izmeni Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, u čemu učestvuju i Ministarstvo finansija i druga nadležna ministarstva, Udruženje osiguravača Srbije i ostale institucije.

Ističu da svakako, po trenutno važećem zakonu ne mogu sami da menjaju cenu polise, ali da prema podacima kojima raspolažu ima prostora za smanjenje premije osiguranja. Međutim, kako zasad još nije odlučeno hoće li osiguranje da pojeftini, ostaje nepoznato da li će i na koji način bi to moglo da utiče na cenu obaveznog tehničkog pregleda.

Prema raspoloživim podacima o učešću šteta u premiji ima prostora za smanjenje premije osiguranja od autoodgovornosti, ali je obaveza Udruženja osiguravača Srbije da u skladu sa Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, razmotri ove i sve ostale faktore i uputi na saglasnost odgovarajući predlog Narodnoj banci Srbije - ističu iz NBS.

U 2014. godini, kada je polisa poskupela, to su takođe, kažu NBS, uradili na predlog Udruženja osiguravača Srbije, odakle je procenjeno da se očekuje da procenjeni iznos premije neće biti dovoljan.


MUP: Tehnički pregledi sami određuju cene

Iz Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova navode da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da Vlada određuje najnižu i najvišu cenu redovnog godišnjeg tehničkog pregleda.

Još uvek nije doneta odluka o ceni tehničkog pregleda vozila tako da privredna društva ovlašćena za vršenje tehničkog pregleda vozila slobodno formiraju cenu tehničkog pregleda - navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podsetimo, početkom novembra vlasnici tehničkih pregleda u Čačku su se udružili i podigli cene na 5.000 dinara po pregledu automobila, ali su posle reagovanja javnosti odlučili da vrate stare cene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    08:56 // 29. 11. 2018.

    I ko je jedini na udaru u ratu NBS i tehnickih pregleda? Gradjani Srbije! Covek koji ima Juga starog 20 god. placa registraciju skuplje nego auto.

  • Stojko

    23:42 // 28. 11. 2018.

    Ne mogu "da opstanu na tržištu". Ne moraju. I ja imam egzistencijalne probleme i niko me ne pita. Nek posegnu za povećanjem, pa će se uveriti.

  • realno je ovako

    20:42 // 28. 11. 2018.

    Do sada je njima bila zakonski propisana provizija za polise oko 7,5% zvanično im se toliko i isplati. E sada osiguranje sklopi ugovor o podzakupu lokala ili reklamiranju i njima isplati razliku od još 5-15% zavisno od prodaje. I sad će isto biti, zakonski 5% a na ime "drugih" usluga ostalo. Poskupljenje tehničkog je ili pritisak da se maznu pare ili jednostavno lažna vest i neće ga biti. Videćemo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: