Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 11. 3. 2022.

| Ekonomija

"Teklasu" za otvaranje pogona u Vranju skoro 11 miliona evra od države

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
teklas vladičin han
Investicija 22 miliona, država daje skoro polovinu novca; foto: M. D.

Za otvaranje proizvodnog pogona u Vranju na mestu nekadašnjeg Geoksa, turska kompanija Teklas dobiće 10,7 miliona evra državne pomoći. Posla će biti za najmanje 500 Vranjanaca, a kompanija koja u Srbiji posluje u Vladičinom Hanu se obavezuje da uloži 22 miliona evra u nov pogon. Učešće države je, kako se vidi iz rešenja komisije za kontrolu državne pomoći, skoro 50%.

Ministarstvo privrede je dodelilo subvencije, a Komisija ih je odobrila pa će turska kompanija do 2028. godine u sedam rata dobiti pomoć iz budžeta svih građana. Prva rata je u ovoj, 2022. godini, i iznosi 6,5 miliona evra, dok zadnja 2028. godine iznosi 532.800 evra.

U Nacrtu ugovora između Ministarstva privrede i kompanije Teklas Automotive koji je dostavljen Komisiji piše da će sprovođenjem "projekta ulaganja u novi proizvodni pogon sistema za cirkulaciju tečnosti za automobilsku industriju" biti zaposleno najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2028. godine, računajući od dana podnošenja prijave.

Nacrtom ugovora Korisnik se obavezuje da, nakon ispunjenja obaveze zaposlenja, svakom novozaposlenom redovno isplaćuje osnovnu zaradu koja je za najmanje 20% veća od minimalne zarade - stoji u rešenju Komisije.

Turska kompanija je u biznis planu navela da će 15,5 miliona evra uložiti u novu opremu, dok će 6,5 miliona evra biti utrošeno za kupovinu zemljišta i objekta. Od ukupno 18 hektara zemljišta koje firma kupuje pod objektima je 10 hektara, a postojeći objekti i ostala površina slobodnog zemljišta na ovoj lokaciji su, navodi se u rešenju, dovoljni za plan proširenja Teklas kompanije. Geoks Teklas će se useliti u objekte Geoksa; foto: M. D.

Vrednost troškova zarada za novozaposlena lica povezana sa ulaganjem u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom iznosiće najmanje 6,31 miliona evra - navodi se u rešenju.

Novi pogon će biti otvoren na lokaciji nekadašnjeg Geoksa koji je prošlog leta zatvorio fabriku obuće u tom gradu.

Teklas u pogonu u Vladičinom Hanu zapošljava 1.093 radnika, od čega je 675 zaposleno na neodređeno vreme, a 418 radnika na određeno.

Fabrika u Vladičinom Hanu otvorena je 2015. godine, a kompanija se bavi proizvodnjom ostalih delova i dodatne opreme za motorna vozila.

Podsetimo, oko 1.000 radnika vranjskog Geoksa je početkom avgusta ostalo bez posla.

Komisija za kontrolu državne pomoći donela je rešenje kojim se nalaže da ta italijanska firma vrati 414 miliona dinara državne pomoći koju su Ministarstvo privrede i Grad Vranje nezakonito dali kompaniji, a iz Organizacije Transparentnost Srbija smatraju da bi za nezakonitu dodelu novca, kao i propust što nije sprečena, trebalo utvrditi krivičnu odgovornost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    22:04 // 11. 3. 2022.

    A , be komentatori... znajete li kol'ko Vranjanski Madjari ima da se zaposle s' tej pare ? Em ima da rabotiv , em ima da sviriv a i da igrav ... koje ćeš poubavo od toj ! Merak, mekam , pusto tursko ...
    Ništo od vas nema da bidne , kako i od vrbu čep za zelje !
    Umesto "poj mi Koštan" ima da bidne - "enekelj nekem Juliška" !

  • Stojko

    13:08 // 11. 3. 2022.

    Dokle će država Srbija, džigericu da mi jede.
    - Zna li da se za te pare mogu kupiti cca. 7.000 SIMENTALKI.
    - Zna li, ta ista država, da je to 140 farmi, sa po 50 krava.
    - Zna li koliko je mleka, mesa, teladi.
    - Zna li koliko bi duša bilo upošljeno iz svake kuće.
    - Zna li koliko je to novih traktora potrebno, priključnih mašina.
    I da na kraju pitam, ZNA LI DRŽAVA KAKO SE AGRAR R

    • Ivan

      13:55 // 11. 3. 2022.

      Prijatelju to sam pitao gore u komentaru?
      Ali onda ne bi uvozili mleko u prahu,meso....i bili bi kako i nezavisni...jer kad imaš hranu i vodu briga te za ratove po svetu!
      Kad si poljoprivredno jaka zemlja,briga te koliko je nafta,jer si uštedeo na uvoz a zaradio na izvoz,jer ceo svet mora da jede,e sad ja nisam iz struke,možda grešim,možda je bolje na plodnoj zemlji praviti fabrike?

  • Владета Понош

    12:54 // 11. 3. 2022.

    Није ми јасна логика да ћеш пре да похрлиш и радиш као роб са пеленама него да гласаш за неку другу опцију која би свим тим парама финансирала домаће ситне предузетнике. То би 10 пута више допринело домаћој привреди, радницима, држави...?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: