Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:16, 25. 1. 2018.

| Ekonomija

Televizije povlašćene u 2 medijska konkursa u Vranju

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Vranje medijski konkurs foto aleksandar kostic
Sav novac televizijama?; Ilustracija; foto: A.K.

Pravdajući "ideju" da televizije imaju znatno veće troškove od bilo kojih drugih medija, portparol vranjskog Veća Zorica Jović najavila je da će Vranje u 2 konkursa izdvojiti 17 miliona iz budžeta za sufinansiranje medijskih projekata, od čega čak 13,5 miliona za televizije i 3,5 miliona za "ostale medije".

Jovićeva je, kako piše portal "Vranjske", rekla da će ove godine biti raspisana 2 javna poziva, jedan za sufinansiranje projekata za proizvodnju medijskih sadržaja putem televizije i jedan za štampane medije, internet, radio i novinske agencije.

Ministarstvo informisanja radi na takav način, odvojeno, što zakon omogućava. Onda smo se i mi odlučili ove godine za tako nešto, poput Ministarstva - kaže Jovićeva.

Ipak, iako će dobiti 4 puta više novca u odnosu na ostale medije, televizije će, pišu Vranjske, s obzirom da imaju i svoje portale, po zakonu o medijima moći da konkurišu i u drugom javnom pozivu.


Raković: Novcem građana finansiraju partijsku poslušnost

Sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković smatra da ovakva odluka, kako kaže, nažalost formalno nije sporna, ali da je sve ostalo politički dirigovana raspodela javnog novca.

Tačno je i da je praksa Ministarstva kulture i informisanja da raspisuje odvojene konkurse, ali je sve ostalo što će se verovatno dogoditi zapravo politički dirigovana raspodela javnog novca. To, uprkos nekim slabostima, do sada nije bila praksa konkursa Ministarstva - kaže Raković.

Uveren je, dodaje, da najavljena odluka Gradskog veća krije nameru da se najveći deo, ako ne i ceo iznos od 17 miliona dinara dodeli lokalnim televizijama.

Kao i namera da svi ostali mediji, pre svih portali Vranjske i Južne vesti zbog svoje nepotkupljive uređivačke politike, i ovom prilikom budu zaobiđeni. Mislim da je sasvim opravdana prognoza kolega iz Vranjskih da će televizijama biti dodeljen novac na oba konkursa. Uostalom, prošle godine na jedinstvenom konkursu odobreno im je sufinansiranje projekata i za televizije i za portale - dodaje Raković.

Sekretar NUNS-a smatra da bi kvalitetni medijski projekti u javnom interesu dobijali finansijsku podršku budžeta u Vranju, kao i u mnogim drugim gradovima i opštinama širom Srbije, kada bi o raspodeli odlučivala nezavisna stručna komisija, sastavljena od novinara i medijskih stručnjaka sa integritetom.

Znamo da nije tako i da je sve više zloupotreba, da se novcem građana, umesto javnog interesa, finansira političko-partijska poslušnost - smatra Raković.


Pritisci vlasti već ugasili jedini nedeljnik na jugu Srbije

Nakon činjenice da novine Vranjske nisu dobile novac za projekte kojim su prošle godine konkurisale za novac grada za sufinansiranje medija, zbog čega su pravdu potražili na sudu, i zbog brojnih drugih pritisaka koje su trpeli novinari ovog nedeljnika, on je ugašen posle 23 godine neprekidnog rada i 1.069 odštampanih brojeva.

Tužbi Vranjskih protiv Grada su prethodili i protesti predstavnika nedeljnika Vranjske i OK Radija koji su na prošlogodišnjem konkursu dobili ukupno 300.000 dinara, a Južne vesti ni dinar i to upravo jer su nezavisni mediji na gradskom konkursu za informisanje u Vranju dobili "mrvice", dok su televizije i portali bliski SNS-u dobili preko 10 miliona dinara novca građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: