Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:13, 21. 3. 2016.

| Ekonomija

Tončev novi vlasnik niškog hotela “Grand”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
grand-nis
Hotel "Grand" u rukama Tončeva; foto: Vanja Keser

Na ime dugova za rekonstrukciju hotela u centru Niša od pre nekoliko godina, sud je luksuzni hotel oduzeo kompaniji Srbe Ilića i dodelio ga "Tončev gradnji".

Hotel "Grand" je od danas zatvoren.

Razlog za to je navodno sudski spor.

“Redwood”, kompanija Srbe Ilića koji je privatizovao hotele nekadašnjeg “Srbijaturista”, a među njima i “Grand”, dugovala je “Tončev gradnji” 2,2 miliona evra za odrađeni posao na hotelu.

Sud je, kako kaže Tončev, presudio da taj novac mora da se plati, pa je zato hotel nekoliko meseci bio na licitaciji. Međutim, zainteresovanih kupaca nije bilo.

Kako se niko nije javi ni na prvoj, ni na drugoj prodaji, ja sam na kraju tražio dosuđenje tog hotela nama. Što kaže naš narod “od lošeg dužnika i koš pleva je dobra”. Sud mi je dosudio hotel “Grand” za dug - tvrdi Tončev.

Ipak, pojašnjava Tončev, on i njegova firma dobili su hotel bez "pokretnosti", tako da u njemu nema nameštaja i neophodne opreme za funkcionisanje hotela, jer je Ilić, kako kaže Tončev, sve to preneo u hotel “Ambasador”.

Ja sam tražio da kupim i te pokretne stvari, jer nama i “Srbijaturist” od ranije duguje 650.000 evra. Ipak, stvari su već u “Ambasadoru”, a radnici su na birou tako da su naudili i meni i radnicima - priča Tončev.

grand2 Hotel privremeno zatvoren; foto: JVTončev najavljuje da će zbog tih "novonastalih problema" hotel biti zatvoren još oko mesec dana.

Dok kupim nove stvari. Napravim spa centar i malo ga sredim. Zaposlim radnike i onda zovem na otvaranje - kaže Tončev.

U kompaniji “Park i Grand”, koja je upravljala hotelom u Nišu, rekli su da će zvaničan odgovor poslati najkasnije sutra.

Podsetimo, hotel "Grand" je stari hotel “Niš” i renoviran je 2013, nalazi se u centru Niša i ima 4 zvezdice. Poseduje 120 luksuznih soba i apartmana, dve velike konferencijske sale i restoran.


Saga traje čitavu deceniju

Američka kompanija “Uniworld”, čiji je Ilić vlasnik, kupila je “Srbijaturist” sa svim hotelima 2003. godine za oko milion evra. Tri godine kasnije država je raskinula privatizaciju uz obrazloženje da “Uniworld” "nije ispunio preuzete ugovorne obaveze, ni posle naknadno ostavljenog roka".

Nakon toga Ilić je pokrenuo sudski spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu, koji je u maju 2011. godine doneo presudu po kojoj je država u obavezi da Iliću vrati “Srbijaturist”, ali i isplati 3 miliona evra odštete.

Početkom 2012. “Srbijaturist” je i zvanično vraćen Srbi Iliću sa svim hotelima, a on je oglasio njihovu prodaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    01:09 // 22. 8. 2016.

    Kakav spa, kakve sobe, Tončev je samo okrečio zidove i promenio nameštaj i lustere. Sve ostalo je isto. 120 soba će imati tek kada ih izgradi. Hotel spolja izgleda super, ali zavirite malo i unutra.

  • Realan covek

    16:34 // 30. 3. 2016.

    Nis kao grad treba da bude GIGANT u turizmu,ako uzmemo u obzir N.Banju,Oblacinsko i Krajkovacko jezero,planina Jastrebac i Nis kao centar(Mediana,Car Konstantin,Cele Kula).Toliko NEISKORISCENIH atrakcija da je to strasno.

  • shaft

    18:32 // 22. 3. 2016.

    Posle ovakve vesti,treba uvesti rubliku-kriminal.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: