Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 14. 11. 2019.

| Ekonomija

Toplana i ove sezone plaća deo računa građanima koji žive u zgradama sa lošom izolacijom

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Toplana dimnjak
Biće umanjeni računi onima koji enormno troše zbog loše izolacije; Foto: JV/V. Milić

Nišlije koje se greju preko Gradske toplane, a žive u zgradama sa lošom izolacijom i računi su im zato previsoki, će i ove zime plaćati manje. Uslov je da potroše 20 % više od mesečnog proseka, a Toplana će platiti "višak" koji potroše.

Ovu odluku već je usvojilo Gradsko veće Niša, a ako to učini i Nadzorni odbor Toplane, što direktor Predrag Milačić očekuje, i ove sezone će računi za grejanje građanima koji stanuju u energetski neefikasnim stanovima biti subvencionisani.

Direktor Predrag Milačić kaže da je ovo treća sezona za redom da se predlaže plaćanje dela računa onima koji previše troše zbog loše izolacije.

Njima se izmeri potrošnja kao svim drugim objektima, na nivou Grada se obračuna prosek po metru kvadratnom za taj mesec, svi objekti koji imaju više od 20 % veću potrošnju nego što je gradski prosek, sve to se odseče i ide na trošak Toplane, a građani plate samo do tog praga koji iznosi 20 % više od gradskog proseka - kaže Milačić.

Kada je u Nišu počelo plaćanje po utrošku neki su dobijali račune sa duplo nižim ciframa, dok su oni koji stanuju u zgradama sa lošom izolacijom morali da plaćaju enormne cifre. Milačić pojašnjava da ima dva razloga što je nekim korisnicima grejanje preko Toplane preskupo.

Veći problem su zgrade sa lošom izolacijom.

Imamo zgrade koje nemaju nikakvu izolaciju, betonske zgrade, koje su energetskog razreda F ili G i tim zgradama je neophodna specifična potrošnja znatno veća nego u energetskom razredu C - navodi Milačić.

Ima i onih zgrada u kojima i dalje postoje "velike podstanice", kaže Milačić, odnosno nekadašnje kotlarnice koje su nekada na ugalj ili mazut grejale desetak stambenih zgrada. Većina njih je osamdesetih godina ugašena, ali time problem nije rešen.

One su konvertovane na daljinsko grejanje, ali samo tako što je u toj istoj prostoriji postavljena jedna podstanica, korišćena ista sekundarna mreža za razvod grejanja do tih zgrada, i ta sekundarna mreža ima svoje gubitke i zato obično ti korisnici koji su priključeni na takve podstanice imaju dosta gubitaka. Toplana sa svoje strane već dve godine sprovodi i nastaviće program razdvajanja tih velikih podstanica tako što se u svakom od pojedinačnih objekata, gde god korisnici iskažu volju i opredele jednu prostoriju za smeštanje nove podstanice, da mi o svom trošku razdvojimo te podstanice i eliminešemo taj uzrok problema - ističe Milačić.

Zato subvencionisanje računa nije trajno rešenje, ali direktor Toplane kaže da je dok se ne rekonstruišu i ne razdvoje podstanice, ali i ne poboljša energetska efikasnost zgrada, to zasad jedino što mogu da učine.

Podsetimo, već dve sezone se Nišlijama subvencioniše grejanje na ovaj način, a kako je ranije pojašnjeno razliku plaća Toplana. Ranije je novac korišćen za razliku dolazio od komercijalnih usluga i subvencije Grada, ali direktor Milačić kaže da se više ne koriste pare iz budžeta niti to utiče na cenu daljinskog grejanja.

Da su građani plaćali svojim sugrađanima sa enormnom potrošnjom deo računa, a da to nisu ni znali, utvrdila je i Državna revizorska institucija, a nakon toga je, pojašnjava Milačić, Toplana retroaktivno korigovala cene upravo po nalogu revizora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Djunta

    08:38 // 16. 11. 2019.

    Kakav smo mi narod,pokazuje cinjenica,da niko ne spominje rad Toplane,desavanja u njoj i oko nje,od maja do oktobra,a onda krene salva tekstova na svim medijima!
    Nikad nisam video da se pise nesto o vlasnicima stambenih objekata,koji unapred i na vreme kesiraju za gorivo,sredjuju svoje toplotne izvore,cele zime se bave lozenjem i iznosenjem produkta sagorevanja...
    Tekvih je mnogo vise!

  • Adolf

    22:19 // 15. 11. 2019.

    Sigurno...
    Nobelova nagrada za mir!!!

  • Nislija

    16:21 // 15. 11. 2019.

    Alo hejteti. Vama bre nista ne valja. Meni je stigao racun za oktobar. Stan od 58m2, 2.700 din. Bilo toplo, toliko sam i platio. U novembru toplo, bice slican racun. U decembru hladno, platicu. Okanite se corava posla.
    Ovo Toplana placa godinama. Dok nije placala vi ste vikali u glas kako su naduvani racuni. Moze li vama neko da ugodi? U sve se razumete, blago vama sa vama samima.

    • Adolf

      22:20 // 15. 11. 2019.

      Ne pali se!

    • NE ZNAMO STA HOCEMO

      07:35 // 16. 11. 2019.

      Meni za kucu od 120m2 - 4 500 din.Moj izbor je bio CG. Da se grejem na struju neisplativo je,a u 21.veku loziti kotao? Kad nas petoro saberemo racune za telefone - to je manje.Cele jeseni se javljaju na TV,kad ukljuce grejanje da ne treba,da je toplo.SVIJETU SE NE MOZE UGODITI.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: