Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 16. 6. 2018.

| Ekonomija

“Toplana” kažnjena zbog nepotpisivanja ugovora sa korisnicima

Autor:J. Adamović, V. MilićIzvor:Južne vesti
Gradska toplana
Presuda još nije pravosnažna; Foto: Arhiva JV

Iako je imala dve godine da potpiše ugovore sa Nišlijama koji koriste daljinsko grejanje, a ministarstvo ih je više puta na to upozoravalo, Gradska toplana to nije učinila na vreme i time je prekršila Zakon o energetici. Zbog toga ih je Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) tužio i kažu da je ovo preduzeće kažnjeno sa pola miliona dinara. Aktuelni direktor Predrag Milačić kaže da će se žaliti.

Zakon o energetici jasno propisuje da sve toplane u Srbiji moraju da imaju pojedinačne ugovore sa svojim korisnicima, koji propisuju prava i obaveze obe strane. Rok da se ti ugovori potpišu bio je kraj 2016. godine.

Toplana u Nišu to nije uradila na vreme, te ih je, kako kaže Đokica Jovanović iz UPSS, ovo udruženje tužilo niškom Prekršajnom sudu.

Mi smo Toplanu tužili prošle godine zato što nije sklopila ugovore sa korisnicima, što je njihova zakonska obaveza i Ministarstvo ih je upozoravalo da to treba da urade. Oni to nisu ispoštovali i potpuno su ignorisali naše dopise kojima smo tražili da se ti ugovori potpišu. Stigla nam je presuda Prekršajnog suda kojom je presuđeno da je Toplana prekršila zakon - priča Jovanović.

Ovo niško preduzeće je zbog toga kažnjeno sa 500.000 dinara, a bivši direktor kao odgovorno lice sa 20.000 dinara, ali presuda još nije pravosnažna.

Ipak, u UPSS kažu da je ovakav epilog izuzetno značajan za sve koji imaju daljinsko grejanje, jer je Prekršajni sud u svom obrazloženju konstatovao da su “kupci bez sklopljenih ugovora evidentno oštećeni, jer im je onemogućeno da se izjasne o tome da li žele uslugu grejanja ili ne”.

U presudi piše i da su Nišlije oštećene, jer nisu mogle da utvrde na koji način se utvrđuje obračun i način isporuke toplotne energije.

Time tvrdnja UPSS-a, na osnovu analiza koje je sproveo, da su korisnici toplotne energije oštećeni u toku 3 godine za najmanje 1 milijardu dinara, polako dobija zakonsku potvrdu. Takođe je i Prekršajni sud ukazao bahato ponašanje poslovodstva toplane, dalje, ukazano je na to da je direktor bio svestan da nečinjenjem mogu nastupiti zabranjene posledice i da je olako držao da ih može sprečiti ili da one neće nastupiti - ističu u UPSS.

Podsetimo, bivši direktor Zoran Stojanović je nepotpisivanje ugovora pravdao time što ne mogu da stupe u kontakt sa 30.000 korisnika i ocenio je da je potpisivanje ugovora sa svim korisnima “nemoguća misija”, iako je Toplana imala 2 godine da to učini.


"Toplana" sprema žalbu na presudu

Aktuelni direktor Toplane Predrag Milačić kaže da, dok presuda ne bude pravosnažna, neće da je komentariše, ali najavljuje da će se žaliti. Tvrdi da je ovo preduzeće od marta 2016. godine počelo da sklapa ugovore sa korisnicima.

Dosad je, kako kaže Milačić, ugovor potpisao 801 korisnik, a procene su da ih u Nišu ima oko 30.000.

Korisnici koji jesu potpisali ugovor, nemaju ni na koji način drugačiji status od korisnika koji to nisu, odnosno niti imaju neku privilegiju, niti neku poteškoću. I drugo, JKP Gradska toplana nema nikakav mehanizam “prisile” kojim bi mogla da korisnike “natera” da sklope sa njom ugovor - pojašnjava Milačić.

Direktor kaže i da je onima koji se greju na Toplanu omogućeno da sklope ugovor sa njima, ali da se građani "u skladu sa svojim stavom i potrebom" opredeljuju da li će to učiniti ili ne. Model ugovora je objavljen na njihovom sajtu, kako kaže, a korisnici su nekoliko meseci preko računa pozivani da se obrate Toplani da bi sklopili ugovor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    16:07 // 29. 8. 2018.

    Koliko ih placamo preko cele godine i red bi bio

  • Dragan,Niš

    16:10 // 17. 6. 2018.

    I šta znači kazna javnom preduzeću koje svi mi plaćamo?Znači kažnjeni smo mi građani.Umesto da tu kaznu podnesu svi u lancu upravljanja u preduzeću,počev od nadzornog odbora,pravne službe,direktora,a oni neka se dogovore ko koliko neka priloži srazmerno odgovornosti.Direktori koji,učestvuju,dozvole nezakonito poslovanje zbog čega je preduzeće kažnjeno taj ne može više biran u javnom sektoru.

  • Tivat

    07:28 // 17. 6. 2018.

    Ma,ajte molim vas,to su vecnikove 5 plate!Dace on to iz dzepa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: