Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:08, 11. 5. 2017.

| Ekonomija

Toplana planira 5 miliona evra kredita za nove cevi, kotlarnice i podstanice

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Toplana
Rok otplate kredita 15 godina, uz grejs period 5 godina; Foto: Arhiva JV

Ukoliko Nemačka razvojna banka bude odobrila nastavak kreditiranja toplana u Srbiji, u 5. fazi KFW programa niška “Gradska toplana” trebalo bi da obnovi toplovod u dužini od 6 km, napravi nove podstanice i kotlarnice i da osavremeni sistem daljinskog grejanja. Za ovo će, kako se navodi u Odluci Grada da podrži zajam, pozajmiti 5 miliona evra.

Osim što bi se izgradila gasna kontejnerska kotlarnica jačine 9 MW na Prirodno matematičkom fakultetu, što bi uključilo i rekonstrukciju i povezivanje sa postojećom mazutnom kotlarnicom, bio bi izgrađen i deo toplovoda do Delijskog visa i Crvene zvezde.

U Delijskom visu ima problema sa daljinskim grejanjem, a uz izgradnju nove kotlarnice koja će biti povezana na toplanu Krivi vir, rešiće se ti problemi. Planirano je da ovi radovi koštaju 700.000 evra - navodi se u projektu.

Gasna kontejnerska kotlarnica od 1,3 MW bila bi, navodi se, izgrađena i u Školi “Bubanjski heroji” i povezana sa postojećom mazutnom kotlarnicom “Ledena stena”, što bi koštalo 120.000 evra. Ovakva kotlarnica, jačine 2,3 MW, bila bi izgrađena i u Knjaževačkoj 103, a planirana vrednost radova je 250.000 evra.


Planirana zamena cevi starih skoro 40 godina i povezivanje škola i fakulteta na mrežu

Najavljena je i zamena toplovodnih cevi u dužini od 6km, gde su, navodi se, česta curenja jer je mreža stara 38 godina. Ovi radovi koštali bi 1,5 miliona evra, a kako piše u projektu, trebalo bi da se izvedu u roku od 7 godina. Toplana "Jug" I toplana "Jug" rekonstruisana novcem iz kredita KFW banke; Foto: Arhiva JV

Na toplovod bi se, piše, priključili i Pravni i Ekonomski fakultet koji se, navodi se, greju na lož ulje, a ovaj projekat košta 50.000 evra. Daljinsko grejanje bi dobile i Ekonomska i Trgovačka škola, za šta je potrebno izgraditi toplovod duž Bulevara Medijana, od toplane “Majakovski” do škola, a ovo bi koštalo 170.000 evra.

Osim toga, planirano je razdvajanje podstanica na 5 lokacija širom grada.

To podrazumeva urgadnju 9 novih podstanica u objektima u Čarnojevićevoj, Nikole Kopernika, na Trgu kralja Aleksandra, Ulici Generala Milojka Lešjanina i u Nikole Pašića - piše u projektu.


Više od pola miliona evra za smanjenje zagađenja

Deo para od kredita - 550.000 evra, bio bi utrošen i za smanjenje misije azotnih oksida u dimnim gasovima iz toplane “Krivi vir”. Bili bi, kako se navodi, izgrađeni novi kanali za recirkulaciju dimnih gasova, rekonstuisani gorionici i ormani automatike.

1,3 miliona evra bilo bi utrošeno za daljinski nadzor i optimizaciju sistema daljinskog grejanja u JKP “Gradska toplana”, što bi, kako se navodi, doprinelo efikasnosti sistema daljinskog grejanja jer bi se smanjili gubici na mreži. Ovo bi, dodaju, postigli uvođenjem sistema i alata "Termis".


"Kredit povoljniji od komercijalnih"

Kako je kazao Hranislav Đorđević iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, kredit je povoljan jer je grejs period dug, a kamata je niska.

Grejs period je 5 godina, a rok otplate 15. Kamata je mnogo povoljnija u odnosu na kredite kod komercijalnih banaka i iznosi 1,5 % - kaže Đorđević.

Ova ulaganja, dodaju, trebalo bi da počnu 2018. godine, kada bi trebalo da stignu pare iz Nemačke razvojne banke.

Podsetimo da je 2,5 miliona evra kredita ove banke prethodnih godina uloženo u opremanje toplane "Jug".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    12:37 // 11. 5. 2017.

    Ma... alal im vera ! Kako su uspeli da nadju "naivne banke" i uzmu lovu od njih pod "povoljnim uslovima" - nije mi jasno! Pa , banke znači gube na supstanci a sve za dobrobit nas , Nišlija !
    Ali , to je sve normalno kada imaš evropske "prijateljske banke" i "prave ljude na pravim radnim mestima" !
    Evo , već se oseća poboljšanje u grejanju , Sunce sija a meni sve 'ladno oko srca.

  • Zlobnik

    12:24 // 11. 5. 2017.

    E sad smo stvarno gotovi !
    "Kredit povoljniji od komercijalnih" , izgleda da im je ovo stalna
    poštapalica ... i Perišić beše nauzimao "povoljne kredite" . Ko li ih vraća ?
    Sigurno - mi !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: