Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:29, 4. 6. 2019.

| Ekonomija

Toplana predlaže ortačenje s privatnikom za rekonstrukciju 10 kotlarnica

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
toplana
Predlažu model javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju 10 kotlarnica; foto: P. B.

Ukoliko predlog Gradske toplane u Nišu bude prošao kod republičke komisije i gradske vlasti, ovo preduzeće bi moglo da dobije privatnog partnera koji bi rekonstruisao i upravljao sa 10 kotlarnica u Nišu. U Udruženom pokretu slobodnih stanara sumnjaju da se privatnik već zna.

Kako navode u inicijativi, reč je o kotlarnicama Ledena Stena, Pasi Poljana, Čair, Ardija, Knjaževačka, Somborska, Pantelej, PMF institut, Mokranjčeva i Ratko Jović.

Direktor Toplane Predrag Milačić navodi da ove kotlarnice moraju što pre da se rekonstruišu, jer većina njih greje na mazut i pravi gubitke, a da je javno-privatno partnerstvo u ovom slučaju najisplativije jer Toplana nema para za to. Predrag Milačić Direktor "Toplane" kaže da radna verzija modela JPP predviđa da privatni partner uloži novac u rekonstrukciju; Foto: JV/J. Adamović

Kao prednost ovog vida poslovanja navodi to što bi se kotlarnice rekonstruisale bez kreditnog zaduženja, smanjila bi se emisija štetnih gasova i čađi, smanjio bi se broj zaposlenih jer bi privatnik preuzeo i radnike u kotlarnicama, a Toplana bi dobila i partnera koji ima "veliko iskustvo u upravljanju radom toplana, koji bi nam preneo nova znanja i iskustva".

Objašnjava da je zasad plan da privatnik uloži novac u rekonstrukciju, što može da bude i do 2,7 miliona evra. Trebalo bi da preuzme radnike i preuzme upravljanje kotlarnicama i Toplani prodaje energiju po "garantovanim cenama".

One moraju da budu niže od cena dobijenih metodologijom (što ukupno utiče i na sniženje cene varijabilnog dela). Privatni partner Toplani naplaćuje i fiksne troškove, koji služe za pokriće tekućih troškova upravljanja kotlarnicama i za pokriće uloženih sredstava u rekonstrukciju kotlarnica. Poenta je da ti troškovi ne budu veći nego da Toplana sama vrši rekonstrukciju uz kreditno zaduženje i sama nastavi da upravlja radom kotlarnica. Dakle, da uprostim – zadržavamo fiksne troškove na istom nivou, a smanjujemo varijabilne troškove - objašnjava.

Reč je o ukupno 10 % toplotnih izvora, a Milačić ističe da planirani model nema elemente koncesije ni privatizacije. Dodaje da ova opcija dosad nije bila razmatrana, ali da su se u međuvremenu javile zainteresovane kompanije, od kojih je jedna čak i podnela predlog javno-privatnog partnerstva.


Stanari kritikovali plan Toplane - odluka za već poznatog "kupca"?

Kako su iz Udruženog pokreta slobodnih stanara kritikovali ovakav predlog Toplane, ukazujući na to da preduzeće namešta posao za već poznatu firmu, Milačić kaže da bi se partner izabrao na javnom pozivu. Ipak, iz UPSS-a navode da bi se procedura sprovela samo kako bi se imitirala zakonitost u radu.

UPSS sumnja da je odluka o javno-privatnom partnerstvu doneta iza zatvorenih vrata i da se "kupac" već zna, a da se procedura sprovodi kako bi se imitirala "zakonitost" u radu. Ubeđeni smo da iz tih razloga ne postoji nikakav parametar koji će ukazati kolika su sredstva potrebna za rekonstrukciju toplana - navode iz UPSS-a.

Uprkos tome što se u zapisniku sa sednice NO Toplane na kome je razmatrana inicijativa o javno-privatnom partnerstvu navodi da su Grad Niš i Toplana potpisali memorandum o razumevanju sa svetski poznatom kompanijom Veolia, Milačić objašnjava da je to samo potencijalni partner i da iza cele stvari stoji ozbiljna analiza. Dodaje da predlog ove kompanije nije u potpunosti prihvaćen jer za neke kotlarnice koje je privatnik obuhvatio svojim planom Toplana već ima druge planove, a i rok za vraćanje para ovom investitoru je kratak u odnosu na prirodnu amortizaciju.

Da je neko od nas želeo da "namesti" posao kompaniji koja je podnela samoinicijativni predlog projekta JPP, taj predlog bi bio prihvaćen u celosti i kao takav podnet republičkoj Komisiji za JPP, a ne bismo pristupali izradi svog predloga projekta JPP - dodaje Milačić.

Podsetimo, toplana Jug je rekonstruisana novcem iz KfW programa, odnosno kretitom koji je uzet kod Nemačke razvojne banke.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan Momčilović

    14:49 // 6. 6. 2019.

    Milačiću postoje neki ljudi u ovom gradu koji po nešto znaju i radili su za toplanu kad si ti bio mnogo mali, pa ću te podsetiti da je u nama bratskoj Mađarskoj proizvodnja toplotne energije i njena distribucija direktno pod ingerencijom njihovog EPS-a, zajedno sa razvojem i projektovanjem, a imaju i kancelariju u Novom Sadu, raspitaj se malo to ti je u opisu posla.
    S poštovanjem.

  • Prosečan Nišlija

    02:28 // 5. 6. 2019.

    Januara 2013. račun za grejanje za stan od 75 kvadrata bio je 6 500 dinara. Januara 2018. za isti stan račun je 18 000 dinara. napreDNO! Molim da me oni koji se greju na drva zaobiđu sa svojim pričama o cepanju drva i pepelu! napreDNO

    • Predrag Milačić

      17:23 // 5. 6. 2019.

      Odgovorno tvrdim da ne postoji nijedan objekat kome su se računi utrostručili u tom periodu. Pokažite račune javno i demantujte me!
      Pozdrav

  • Tivat

    19:37 // 4. 6. 2019.

    Mogu da shvatim da Toplana nema para ,da zanovi kotlarnice,ali Grad,koji joj je osnivac i gde je grejanje vid posebnog drustvenog interesa,ne zeli da pomogne,vec je daje na iznajmljivanje? Diskutabilno.
    I Toplana i Grad su tu zbog korisnika,pa ako kubure sa parama,Nis kao treci grad u Srbiji,mora od drzave da bude pomognut,ne odjednom,ali sukcesivno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: