Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 10. 12. 2020.

| Ekonomija

Toplana predložila da varijabilni deo grejanja u Nišu pojeftini za manje od jednog dinara

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Toplana
Nova cena će se primenjivati retroaktivno od oktobra; foto: Vanja Keser

Nakon što su pre skoro mesec dana usvojene nove cene grejanja u Nišu, kada je povećana cena fiksnog dela, Nadzorni odbor Gradske toplane predložio je ponovo Gradskom veću da neznatno pojeftini varijabilni deo računa zbog manjih troškova za mazut i gas.

Gradsko veće je u novembru usvojilo predlog Toplane da za više od 3 dinara poskupi fiksni deo računa za grejanje ove sezone i on sada iznosi 24,57 dinara po kvadratu.

Tada je varijabilni deo smanjen na 5,23 dinara po kilovat-satu, a Nadzorni odbor je nedavno predložio da se ponovo smanji ovaj deo računa - za manje od jednog dinara i da se od oktobra naplaćuje 4,57 dinara po kilovat-satu.

Direktor Toplane Predrag Milačić kaže da će kada nova i niža cena bude usvojena, korisnicima retroaktivno biti smanjen račun koji su za oktobar već platili po višoj ceni.

Dobiće retroaktivno umanjenje kroz novembarski račun. Problem zbog koga ovu cenu nismo odmah primenili na oktobarskim računima je kašnjenje odobrenja nulte cene i administrativno nije moglo drugačije. Faktički sezona sada kreće sa tom cenom od 4,57. Sa ovom cenom očekujemo da prosečan stan od 55 kvadrata ima 500 do 600 dinara niži račun ove godine u odnosu na prošlu grejnu sezonu svakog meseca - pojašnjava Milačić.

Milačić objašnjava i zašto je cena grejanja u manje od mesec dana promenjena - zato što se nulta cena kalkuliše na osnovu prosečnih cena energenata u celoj godini, a onda se svakog meseca primenjuje trenutna cena energenata, koji su bili mnogo skuplji početkom godine.

Na osnovu navedenih računa utvrđuje se da je ponderisana cena gasa za oktobar 32,85 din/m3 što je za 14,14 % od prosečne cene gasa kod izračunavanja nulte tarife za grejnu sezonu 2020/21, dok je prosečna cena mazuta sa prevozom za oktobar 2020. god. 48,57din/kg što je za 3,91 % niže od cene mazuta kod izračunavanja nulte tarife za grejnu sezonu 2020/21. Varijabilna tarifa za oktobar je 4,57 din/ kWh, što je za 12,62% niže od nulte varijabilne tarife - pojašnjavaju u odluci.

Nadzorni odbor Toplane je dobio saglasnost Savetodavnog tela, a odluka će se retroaktivno primenjivati od oktobra kada je usvoje i članovi Gradskog veća.

Podsetimo, iako je cena fiksnog dela računa za grejanje u Nišu veća ove grejne sezone, kako je pojasnio direktor Toplane, računi su u ukupnom zbiru manji onima koji koriste daljinsko grejanje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ne cuti narode

    20:00 // 11. 12. 2020.

    Kao sto objasnjavaju u redu je da se menja cena varijabilnog dela. Medjutim, po kom osnovu je poskupeo fiksni deo niti oni znaju niti neko pita. Tu je osnovni problem. Zato, trazenje transparentnosti pod hitno bez obzira koja je vlast aktuelna.

  • Lopovska taktika

    15:32 // 11. 12. 2020.

    Znali su i pre mesec dana da su energenržti pojeftinili i da zakonski moraju da smanje varijabilni deo pa su podigli fiksni i on i dalje ostaje pljačkaški a ovo je zamazivanje očiju građanima. Neka vrate fiksni deo na staro jer će sa promenom cena energenata odmah povećati varijabilni deo.

  • Mara

    13:24 // 11. 12. 2020.

    @ Razbibriga ja na selo vrlo rado idem i lozim i nije mi teško. A tebe bi mogla da povedem da mi cepaš drva za potpalu:)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: