Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:52, 14. 9. 2017.

| Ekonomija

Toplana predložila subvencionisanje građana koji dobijaju enormne račune

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Radijator
Subvenicje za one koji žive u energetski neefikasnim zradama koje rasipaju energiju; Foto: JV

Iako je na gradskom sajtu bila najavljena kao javna tribina o ceni grejanja, namera rukovodstva Toplane i Grada je zapavo bila da na skupu u sali niške Skupštine, čuju predloge o tome kako da se “pomogne” onim Nišlijama koji dobijaju enormne račune od Toplane, jer žive u energetski neefikasnim zgradama.

Predlog menadžmenta Toplane je da se takvim potrošačima, kojih, kažu, ima 2.600, naplaćuje najviše 120 % od prosečne potrošnje, a da ostalo “subvencioniše Toplana”. Tribina o grejanju Građani se pitali zašto se problem sa grejanjem stanova koji "raspiaju" energiju ne reši trajno; Foto: JV/V. M.

Iako novinarima, a ni ostalim prisutnima nije bilo najjasnije šta zapravo znači kada gradsko preduzeće subvencioniše trošak korisnika, kao i na čijem će se računu taj trošak naći, jer potrošeno neko ipak mora da plati, v. d. direktor Predrag Milačić je naposletku ipak odgovorio da će se razlika finansirati iz zarade koje Toplana ima od komercijalnih usluga, možda čak i uz subvenciju Grada.

To bi značilo da će ovaj teret pasti na sve građane Niša, čak i one koji nisu na sistemu daljinskog grejanja.

Ima Toplana i drugih, ali znatno manjih prihoda - za izradu projetnih dozvola, održavanje instalacija je isto komercijalna delatnost. Subvencije bi se pokrile iz toga, a siguran sam da bi u slučaju problema i Grad našao način da stane iza nas - kaže Milačić.

Podsetimo, zbog velike potrošnje pojedinih sugrađana, Nišlijama je, kako su ranije kazali, bilo omogućeno da izaberu plaćanje "po kvadratu", a ne ono što su potrošili. Međutim, zbog izuzetno velike prosečne potrošnje prethodne zime, predloženo je i da cena po kvaratu bude skuplja sledeće sezone.


Građani se pitali za koga je organizovana javna tribina

Građani na tribini Mnogi ostali neobavešteni o javnoj tribini; Foto: JV/V. M. Javnom skupu u Gradskoj upravi prisustvovalo svega tridesetak građana od ukupno 33.000 korisnika daljinskog grejanja. Prisutni su dali primedbe na način organizovanja ovakvog skupa, ističući da je u suštini “nedemokratski” jer korisnici nisu na vreme niti na odgovarajući način obavešteni.

Oni su ipak pozdravili to što je organizovana tribina na kojoj su bili i gradonačelnik Darko Bulatović i resorni većnik Miloš Milošević.

Iako bez konkretnih odgovora od strane gradskog rukovodstva, glavna zamerka je bila to što se o velikom problemu energetski neefikasnih zgrada nalaze ad hoc rešenja, a ne trajna, koja bi dugoročno zaista donela uštede svima.

Od nekoliko prisutnih čulo se da bi Niš trebalo da koristi fondove EU kako bi renovirali stare objekte i ugradili kalorimetre i delitelje toplote svim korisnicima daljinskog grejanja. Takođe, jedan od predloga je bio i da se obezbede povoljni krediti za ljude koji žive u starim zgradama, kako bi renovirali stolariju i izolaciju.

Jedan od predloga je bio i da se svi vrate na plaćanje “po kvadratu”, ali s tim što bi se račun delio u zavisnosti od toga koliko je potrošeno tog meseca.


“Sistem ne funkcioniše”

Već 4 godine grejanje se naplaćuje “po utrošku”, odnosno po količini isporučene energije, kako stoji u gradskim odlukama. Ovo je jedna od glavnih zamerki stanara (UPSS), koji se već godinama bore za bolji sistem daljinskog grejanja u gradu. Da je manjkavost sistema u tome što se naplaćuje isporučeno, a ne potrošeno, priznao je i v. d. direktor Toplane.

Taj sistem ne valja, jer se korisnik ne stimuliše da štedi, ali mi nismo smislili pametniji način da izađemo u susret onima koji troše i duplo više od proseka i dobijaju enormne račune. Tačno je da na ovaj način korisnici mogu da se uljuljkaju, ali izolacija jednog stana košta u proseku 1.500 evra i mnogi nemaju para da to urade - kaže Milačić.

U Nišu i dalje 25.000 korisnika nema delitelje toplote. Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača Forum ističe da zbog toga što korisnici ne mogu da utiču na to koliko će energije da potroše, to zapravo i nije naplata “po utrošku”, te da bi po Metodologiji Vlade, ceo grad i dalje trebalo da plaća grejanje kao i ranije - paušalno.


“Grejanjem u Nišu struka tek počela da se bavi”

Direktor Toplane Predrag Miličić Direktor toplane kaže da zasada nema boljeg rešenja za korisnike koji previše troše; Foto: JV/V. M. Iako su građani ostali bez odgovora na mnoga pitanja koja se tiču daljinskog grejanja, Bojan Gajić iz Sekretarijata za energetiku je rekao da su Toplanom počeli da se bave “stručni ljudi”, te da je on optimista da će se ovaj višegodišnji problem rešiti.

Gradonačelnik Bulatović je u više navrata govorio da “postoji dobra namera gradske vlasti da reši ovaj problem”, što je bio njegov odgovor na većinu pitanja prisutnih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tikiart

    09:57 // 17. 9. 2017.

    Grad može da učini za svoje građane, ali gradski ,,oci'' to ne žele, a i ne smeku ništa da urade, jer bi to ispalo, da rade nešto na svoju ruku, a to Beograd ne dozvoljava. Sve pare odlaze u Beograd. Nije ovo mesto da pričamo o tome ali TO JE TAČNO!!! Kad bi se gradske vlasti borile za svoj grad bila bi druga priča.

  • Nishlija

    09:21 // 15. 9. 2017.

    Zbog toga sto nece da smanje broj funkcionera u toplani, predlazu da se vratimo naplati po m2 iako je jedino ispravno naplata po potrosnji. Zasto smo kupovali kalorimetre i stanove koji to vec imaju

  • zoza

    08:22 // 15. 9. 2017.

    toplana subvencioniše građane sa enormnom potrošnjom,za jednu grejnu sezonu "napravi" gubitak ,gubitak se pokrije iz gradskog budžeta koji se između ostalog puni parama poreskih obveznika poreski obveznici su i oni sa objektima koji se individualno greju
    1.zašto bih ja plaćao nekome grejanje ?
    2 zašto i meni grad ne subvencionira kupovinu ogreva ?
    3.zar grad ne vrši diskriminaciju stanovnika

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: