Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 1. 12. 2016.

| Ekonomija

Toplana prodaje suvišnu opremu, novac ide na dugovanja

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Stari kotlovi iz toplane Jug J. Canić
Delovi iz rekonstruisane toplane "Jug"; Foto: JV

Ukoliko budu prodali svu energetsku opremu iz rekonstruisane toplane "Jug", niška Toplana mogla bi da zaradi 15 do 20 miliona dinara. Ovim novcem će, kaže direktor Zoran Stojanović, biti plaćen deo duga za energente.

Ukupna početna cena za opremu i rezervne delove je, prema podacima sa sajta Toplane, skoro 13 miliona dinara.

To je oprema koja sigurno nikada neće biti korišćena u Toplani, a ne vredi da je prodajemo kao sekundarnu sirovinu. Pored toga postoji i oprema koja je ranije nabavljena kao rezervna za toplanu “Jug” koja nikad nije korišćena. S jedne strane ćemo smanjiti lom na placu Toplane, a s druge strane možemo da dođemo do nekih sredstava – kaže Stojanović.

Od dodaje da je već bilo zainteresovanih kupaca za pojedine delove, ali da sumnja da će uspeti da prodaju sve što ide na licitaciju i da se na takvim licitacijama proda od 20 do 30 odsto ponuđenog.

Ne verujem da ćemo sve uspeti da prodamo, sve zavisi od licitacije. Početne cene su procenili veštaci, nešto naši ljudi, a za nove stvari smo pribavljali podatke od proizvođača kako ne bismo išli daleko ispod cene. Ako bismo sve prodali moglo bi da se dobije od 15 do 20 miliona dinara, ali ja ne verujem da će toliko biti prodato – dodaje Stojanović.

Prema podacima sa poziva koji je objavljen na sajtu Toplane, licitacija će se održati 5. decembra od 12 sati, u prostorijama Toplane u Ulici Blagoja Parovića.


U sledeću godinu sa dugovanjima samo za ovu sezonu?

Stojanović kaže da će novac od prodaje pretežno biti utrošen za plaćanje dugovanja za energente.

To je najaktuelnije i najpotrebnije. Još imamo dug 91 milion za prošlu sezonu. Voleo bih da to do kraja godine izmirimo pa da u Novoj godini krenemo sa otplatama za ovu godinu – ističe Stojanović.

Podsetimo da je početkom sezone Toplana podigla kredit od 250 miliona dinara kako bi izmirili dug ka dobavljačima, a početkom novembra oko 100 miliona je uplaćeno “Jugorosgasu”. Kako su Južnim vestima potvrdili u ovoj kompaniji, dug niške Toplane za gas je znatno smanjen, a sredinom novembra je iznosio 130 miliona dinara.

Inače, u rekonstrukciju toplane “Jug” uloženo je oko 2,5 miliona evra koja su obezbeđena kreditom nemačke razvojne banke KFW. Ovaj kredit, prema rečima direkotra Stojanovića, Toplana treba da vrati do 2023. godine. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bonnville

    11:30 // 2. 12. 2016.

    Neka vrate dug onom urmovačom što su onomad kupili. Ili se narod toga ne seća!?

  • Rodjen loš

    17:12 // 1. 12. 2016.

    Dajte ponovo direktora Toplane na TV. Njegovi odgovori na probleme sa grejanjem su smešni k'o crtani film.

  • lahor

    16:26 // 1. 12. 2016.

    Neka plati onaj što je zadužio i napravio te dugove.Bruka

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: