Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 21. 9. 2017.

| Ekonomija

Toplana podiže kredit da isplati gas

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Toplana dimnjak
Toplana se zadužuje kod banke; Foto: Arhiva JV

Kako bi platili dugovanje koje imaju prema dobavljaču - kompaniji Jugorosgas, niška Toplana će, kako je najavio direktor ovog preduzeća Predrag Milačić, podići kredit od 250 miliona dinara.

Direktor Toplane kaže da će do početka novembra podići 150 miliona od kredita i da će uz pare koje naplate od korisnika do 1. novembra da isplate ceo dug za gas. Dobavljaču za prošlu grejnu sezonu, dodaje, treba da plate 289 miliona dinara.

Potrebno je da se razdužimo zaključno sa 1. novembrom, kada bi trebalo da stignu prve fakture za novu grejnu sezonu. Mislimo da sa redovnim prilivima u septembru i oktobra i 150 miliona ćemo biti u mogućnosti da dođemo na nulu sa dugovanjem prema Jugorosgasu i da od novembra imamo obaveze za gas koji će u predstojećoj sezoni da nam isporučuju - kaže direktor Toplane.

Ostatak kredita - 100 miliona, “aktiviraće” januara, da bi, kako kaže Milačić, mogli da isplate tekuće obaveze.

Ispouka gasa je tokom 6 meseci, a većina naših korisnika ima mogućnost plaćanja na 12 mesečnih rata. Zaduženja prema Jugorosgasu ne prate prilive Toplane od naplate od strane korisnika - dodaje Milačić.

Osim kredita, Gradsko veće Niša je odobrilo i dozvoljeni minus od 50 miliona dinara, a ovim parama, kaže direktor Toplane, takođe će plaćati gas dobavljaču, ali i rate koje budu dospele za kredit koji su uzeli od nemačke razvojne banke KfW za 3. i 4. fazu rekonstrukcije toplovoda.

Milačić uverava i da će ove godine kamata na dozvoljeni minus biti trostruko manja, jer je manje para korišćeno. Dodaje i da je preduzeće trenutno u boljoj finansijskoj situaciji nego prošle godine, jer se povećala naplata.

Ipak, dodaje, građani duguju skoro milijardu dinara za grejanje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    21:12 // 21. 9. 2017.

    Direktori se menjaju kao na traci,sistem ostaje isti-zaduzivanje,politikanstvo,partijsko udomljavanje,nema menadzera i vizionara,vec od danas do sutra!

  • Gaga

    15:05 // 21. 9. 2017.

    Trebaju im pare da isplate one silne neradnike koje su zaposlili.

  • Bitesize

    14:28 // 21. 9. 2017.

    Nije normalno da Toplana uzima kredit za pokrivanje dugova uz kamatu, koju ce naravno vracati gradjani, a pri tom graditi trzne centre, graditi nebodere, koridore, obecavati povecanje plate od 10% od nove godine, a pri tom jaca dinar u odnosu na euro. To nije normalno, neko opasno obmanjuje narod.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: