Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:29, 8. 12. 2020.

| Ekonomija

Toplički centar: Zakon o javnim nabavkama dramatično smanjio broj postupaka javnih nabavki

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
novi portal javnih nabavki
Novi portal i novi zakon, a javnih nabavki sve manje; foto: printskrin

Umesto da ga unapredi, Zakon o javnim nabavkama je ovaj proces, prema mišljenju ljudi iz Topličkog centra za demokratiju, doveo do toga da postaje izuzetak. Sa druge strane, kako kažu, to je podsticaj nastavku pljačke građana i uništavanju velikog dela poslovnog sektora koji nije deo koruptivnog lanca.

Ovaj Centar iz Prokuplja je u više navrata upozoravao da je novi Zakon o javnim nabavkama doveo je do dramatičnog smanjenja broja postupaka javnih nabavki.

Sada se, nakon 5 meseci njegove primene, to vidi i u praksi.

Tako je, prema navodima Kancelarije za javne nabavke, od početka primene novog zakona pokrenuto svega 4.800 postupaka. Za 5 meseci njegove primene pokrenuto je upola manje postupaka nego što je prethodne godine pokretano za samo mesec dana. Prema zvaničnim podacima, u 2019. godini zaključeno 122066 ugovora nakon sprovedenog postupka javne nabavke, a u 2018. i nešto više od toga, 125619 - pišu iz Topličkog centra.

Zahvaljujući pogrešnim zakonskim rešenjima, visokim finansijskim pragovima za primenu zakona, velikom broju izuzetaka, kao i političkom ambijentu koji ohrabruje kršenja zakona bez ikakvih posledica, zaključuju u Topličkom centru, javne nabavke ubrzano postaju izuzetak, a izuzeci od primene zakona pravilo.

Praksa da se poslovi u kojima je javni sektor jedna od ugovornih strana sklapaju putem direktnih pogodbi, a kojoj novi zakon i vrh vlasti daju krila, direktan je podsticaj nastavku pljačke građana i uništavanju velikog dela poslovnog sektora koji nije deo koruptivnog lanca - piše u saopštenju.

Postojeće stanje stvari, zaključuju Prokupčani, ne ostavlja prostor sumnji da sam vrh vlasti ulazi u fazu ekstremnog i besprizornog kriminala u kojoj sve što je javno dobro biti tretirano kao legitimni plen kleptokratske elite.

Loši zakoni, poput ovog, kao i nefunkcionalne institucije, poput tužilaštva, neophodni su da visok politički kriminal ogrnu oreolom legalnosti i omoguće da pljačka države i građana protekne bez ikakvih posledica po njene nalogodavce i izvršioce - pišu iz Topličkog centra.

Podsetimo, juče su se iz Kancelarije za javne nabavke pohvalili kako su izmene zakona javne nabavke prebacile u potpunosti u elektronsku formu.

Novi Portal obezbeđuje znatno veću transparentnost i omogućava efikasnije sprovođenje postupaka javnih nabavki. Ipak, modernizacija može da bude i uzaludna kada statistika pokazuje da se u javnom sektoru obavlja sve manje nabavki.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: