Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:03, 21. 8. 2019.

| Ekonomija

"Toplički centar" ukazao na štelovanje tendera, pa nije stigla nijedna ponuda za kamione

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
kamion foto aleksandar kostic
Propala nabavka za kamione u Prokuplju; Ilustracija; foto: A.K.

Prokupačko Javno preduzeće za urbanizam i uređenje planira da kupi nove kamione i prikolicu, a “Toplički centar za demokratiju i ljudska prava” ukazao je da je tender štelovan za jednu firmu i jedan tip kamiona. Oni su nedavno svoje sumnje podelili i sa nadležnim Tužilaštvom i poslanikom Darkom Laketićem, a danas na otvaranju ponuda nije bilo zainteresovanih za prodaju kamiona ovom preduzeću.

Zapremina motora od 10.000 do 12.000 kubnih centimetara, tip motora EURO 5, SCR i isključivo doboš kočnice, bili su dovoljan razlog da u "Topličkom centru", koji se specijalizovao za kontrolu javnih nabavki, zaključe da je tender štelovan.

Ove tri tehničke karakteristike kumulativno mogu da ispune samo kamioni kiperi marke Volvo, čime su iz konkurencije suštinski eliminisane sve druge firme (MAN, Skania, Iveko, DAF...) i distributeri njihovih vozila - stoji u dopisu "Topličkog centra".

Dodaju i da prokupačko preduzeća u dokumentaciji nije argumentovalo zbog čega su im potrebni kamioni pomenutih karakteristika.

Iz ovog preduzeća su čak i potencijalnim ponuđačima, dok je tender bio u toku, na dodatna pitanja odgovarali negativno naglašavajući da neće proći ponude koje ne ispunjavaju 3 famozna uslova. To je, smatraju u "Topličkom centru", u suprotnosti sa Članom 10. Zakona o javnim nabavkama.

Navedenim članom Zakona propisano je da je naručilac dužan da u postupku javne nabavke omogući što je moguće veću konkurenciju, kao i da naručilac ne može da ograniči konkurenciju, a posebno ne može onemogućavati bilo kojeg ponuđača da učestvuje u postupku javne nabavke korišćenjem diskriminatorskih uslova, tehničkih specifikacija i kriterijuma - pišu iz "Topličkog centra".

Oni su o ovome obavestili Više javno tužilaštvo i Specijalno odeljenje za suzbijanje korupcije i zatražili njihovu reakciju ukoliko se javna nabavka realizuje, jer bi šteta bila velika s obzirom da je vrednost vozila i opreme koja se kupuje nekoliko stotina hiljada evra.

Dopis je poslat i prokupačkom naprednjaku i narodnom poslaniku Darku Laketiću.


Nije stigla nijedna ponuda

"Toplički centar" je svoj dopis nadležnima uputio pre nekoliko dana, a danas na otvaranju dokumentacije, kako piše u zapisniku, konstatovano je da nijedna ponuda za kamione nije stigla na adresu javnog preduzeća.

Pristigle su dve ponude za prikolicu, a jedna od njih je odbijena zbog nepotpune dokumentacije.

U preduzeću nisu hteli da komentarišu ni današnje otvaranje ponuda, niti primedbe "Topličkog centra", već su naglasili da će sve biti “dostupno sutra na internetu”.

Iz ovog udruženja poručuju da su mnoga pitanja ostala ostvorena, a glavno je kako i zbog čega nije bilo ponuđača koji bi mogli da ispune uslove za učešće u postupku javne nabavke čija je procenjena vrednost u delu koji se odnosi na kamione 49.392.800 dinara bez PDV-a.

Pošto nijedan od drugih potencijalnih ponuđača nije mogao da ispuni diskriminatorske uslove postavljene od strane naručioca – Javnog preduzeća za urbanizam i uređenje opštine Prokuplje, jedini koji je to mogao, Volvo doo Novi Banovci, obavestio je mejlom naručioca na dan otvaranja ponuda da poseduje vozila traženih karakteristika, ali da im je potrebno dodatno vreme za pripremu dokumentacije - poručuju iz Centra.

O detaljnim saznanjima vezanim za ovu propalu nabavku "Toplički centar za demokratiju i ljudska prava" će, kako kaže, obavestiti Državnu revizorsku instituciju i druge nadležne organe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoki

    09:17 // 24. 8. 2019.

    A ponovljeni tender u ps nis sa bojama ko je dobio? Sta bi sa tim?
    Zasto cutite?

  • Patriota

    10:05 // 22. 8. 2019.

    garantovano iza ovog tendera stoji opstina i vladajuca stranka, cisto sumnjam da JP urbanizam ima para za ovu mehanizaciju. Jos jedna u nizu igrarija da se iz budzeta izvuku pare kako za neke poslusnike tako i za putujuci karavan.

  • Alek Veliki

    21:34 // 21. 8. 2019.

    Bravo za ljude što imaju snage a znaju da se ništa neće desiti.
    Ostaće zapisano za neka bolja vremena, nekada, u budućnosti i za neke bolje ljude.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: