Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 7. 12. 2022.

| Ekonomija

Tradicionalno u poslednji čas - javna rasprava o budžetu Niša za 2023.

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
gradska kuca, gradonacelnica
Javna rasprava večeras u 18 sati; foto: S. V.

Nacrt Odluke o budžetu Grada Niša za 2023. godinu objavljen je u utorak uveče, 6. decembra, na sajtu grada, a ubrzo i poziv za javnu raspravu koja će se održati večeras, u sredu 7. decembra, od 18 sati u Gradskoj kući. Stručnjak za decentralizaciju Mladen Jovanović smatra da je ovo uvreda za građane jer imaju nepuna 24 sata da se upoznaju sa nacrtom budžeta i daju svoje predloge, sugestije i mišljenja.

U nacrtu bužeta za 2023. godinu planirani su prihodi od 13. 305.791.397 dinara i rashodi od 13.311.791.397 dinara. Tradicionalno, nacrt odluke o budžetu na 143 strana objavljen je 24 sata pre javne rasprave koja je zakazana za danas u 18 sati, a građani svoje predloge mogu da dostave do 15 sati.

Pozivaju se zainteresovani građani, predstavnici udruženja građana, nevladinih organizacija, institucije, stručna i ostala javnost i predstavnici medija da podnesu predloge, sugestije i mišljenja putem mejla [email protected] ili neposredno u pisanom obliku na šalteru Gradske uprave za finansije, Niš, ulica Nikole Pašića br.24, do 07.12.2022. godine, do 15,00 časova - navode iz Gradske kuće.

Stručnjak za decentralizaciju Mladen Jovanović kaže da je poziv uvreda za građane a javna rasprava farsa, jer se teško može bilo šta promeniti pred samo usvajanje budžeta.

Na slavu u poslednji čas zovete samo onog kog ne želite da vam dođe. Ozbiljniji je problem jer je javna rasprava u decembru besmislena. One moraju da se dese ranije u procesu, najverovatnije u septembru dok je budžet još u rukama gradskog veća, ne sada kada je pred usvajanje u Skupštini - kaže Jovanović.

Jovanović objašnjava da u ovoj fazi budžetskog kalendara čak i da se pojave dobri predlozi građana ne postoje mehanizmi da se oni stvarno uključe u predlog budzeta i glasanje.

Da li smatrate da građani i zainteresovana javnost imaju dovoljno vremena da kvalitetno se pripreme za ovako važnu javnu raspravu i zbog čega su odlučili da je zakažu u ovako kratkom roku, pitanja su koja su upućena Gradu i očekujemo odgovore.

Podsetimo, prošle godine građani su imali 4 dana da daju svoje predloge, a pred sam početak javne rasprave promenjeno je mesto održavanja. Pre dve godine, građani su na javnu raspravu pozvani nakon usvajanja budžeta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Var tehnolog

    19:30 // 7. 12. 2022.

    Pa, sta nas briga, " narod je na izborima rekao svoje" ! Dali su nam vlast, da nista ne radimo, da gledamo svoje benefite, dignemo ruke i ...gotovo ! Zakon ? Propisi? Akti ? Gradski ombdusman, Javni gradski pravobranilac? Ma, ajde ,koga to interesuje, i oni su " nasi" !

  • Pera

    15:21 // 7. 12. 2022.

    Kad gi obrnem, onda će vrnem!

  • Nema nacrta

    14:33 // 7. 12. 2022.

    O kakvom nacrtu pričate kad nacrta na sajtu nema???

    • Boris

      18:37 // 7. 12. 2022.

      @Nema nacrta, nacrta na sajtu ima i nemoj da demorališeš građane. Čak što više lepo je pregledan i odlično urađen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: