Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:04, 31. 3. 2018.

| Ekonomija

Treća sreća - prodat prokupački FOM

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
fom
FOM dobio novog vlasnika; foto: Lj. M.

Nakon dve neuspele licitacije u poslednjih godinu dana, Fabrika obojenih metala (FOM) u Prokuplju, u trećem pokušaju prodata je iz stečaja za 133.400.000 dinara firmi Jablanovica d.o.o. Raška.

Kako stoji na sajtu Agencije za privredne registre, ovo preduzeće je registrovana kao firma za demontažu olupina, pa je još uvek pitanje šta novi vlasnik planira sa nekada vodećim gigantom u bivšoj Jugoslaviji kada je u pitanju proizvodnja obojene metalurgije.

Trenutno sam u Beogradu i imam važne sastanke pa ne mogu da razgovaram, ali se možemo videti početkom naredne nedelje kada ću obići fabriku i tada možemo popričati i o planovima – rekao je novi vlasnik FOM-a Željko Radomirović.

Prvi put FOM je prodat po početnoj ceni iz stečaja tokom 2008. godine na aukciji za 215 miliona dinara, a kupilo ga je preduzeće Grand Inženjering iz Bora.

Nakon toga, posle mnogo problema i neisplaćenih plata i doprinosa radnicima, aprila 2016. godine pokrenut je novi stečajni postupak te je u međuvremenu doneto i rešenje o bankrotstvu i odluka da se fabrika proda putem javne licitacije.

Početna cena u novom pokušaju prodaje iz stečaja bila je 222,3 miliona dinara.

Iako je bilo zainteresovanih kupaca dešavalo se da na samoj licitaciji niko nije ispunjavao zakonske uslove i uplatio depozit za učešće, a početna cena se nakon svake licitacije smanjivala.

Kupovinom FOM-a, novi vlasnik je došao u posed glavne proizvodne hale površine 23.184 kvadrata, proizvodne hale II površine 6.297 kvadrata, Upravna zgrada površine 1.941,50 kvadrata, opreme za livnicu, valjaonicu, laboratorije i druge radionice i postrojenja.

Procenjena imovina ove nekada uspešne fabrike koja je pod hipotekom, iznosi oko 4 miliona evra.

Inače, fabrika FOM, je bila jedna od vodećih fabrika u Prokuplju a zapošlavala je oko 1.500 radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: