Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 5. 9. 2019.

| Ekonomija

Trećina niških javnih preduzeća prvu polovinu 2019. završila u minusu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pare
Novi-stari niški gubitaši; foto: JV

Od 12 niških javnih preduzeća u prvih 6 meseci ove godine njih 4 poslovalo je sa gubitkom. Tradicionalni gubitaš JKP Gorica ponovo je u minusu i to oko 17 miliona dinara, najviše zbog sudskih sporova, a sa gubitkom od oko 46 miliona je u ovom periodu poslovala i Gradska toplana. Negativni su i izveštaji Zavoda za urbanizam i preduzeća Nišstan, a kao razlog se navode manji prihodi od planiranih.

Niš ima 9 komunalnih preduzeća, a prema izveštaju Sekretarijata za komunalne delatnosti, negativne finansijske rezultate od januara do juna 2019. imali su Gorica i Gradska toplana.

Gubici Gorice "teški" su 17,3 miliona dinara. Iako kažu da ovo pogrebno preduzeće u poslednje vreme ima povećan obim prihoda, posebno od prodaje pogrebne opreme, rashodi su i dalje visoki.

I dalje su visoki rashodi po osnovu troškova sudskih sporova, kamata, kao i ugovorene medijacije. Preduzeće je po tom osnovu imalo obavezu obračuna i isplate poreza i doprinosa, što je stvorilo dodatne troškove u drugom kvartalu i uticalo na to da preduzeće ostvari negativan finansijski rezultat - piše u izveštaju.

46,4 miliona dinara je neto gubitak Gradske toplane, ali u dokumentu piše da je taj minus manji od planiranog. Navode i da su prihodi od prodaje proizvoda i usluga realizovani po planu i da je realizacija skoro 92 %.

Finansijski rashodi su u drugom kvartalu za 35 % manji u odnosu na plan, te je imajući u vidu navedeno, realizacija prihoda i smanjenje troškova u periodu 01.01.2019.- 30.06.2019. godine uslovilo iskazivanje manjeg gubitka od planiranog - navode u odluci.

Ostala komunalna preduzeća - Mediana, Vodovod, Objedinjena naplata, Tržnica, Parking servis, Direkcija za prevoz i Direkcija za izgradnju, piše u odluci, uglavnom su poslovala bez većih odstupanja i iskazala su pozitivne finansijske rezultate.

Jedno od "pohvaljenih" preduzeća je Objedinjena naplata, jer je ostvarila veću dobit od planiranog - zato što su građani izmirivali svoje dugove.

U posmatranom periodu preduzeće je ostvarilo neto dobit u iznosu od 3.692.000 dinara, što je višestruko veći iznos od planiranog i posledica je visokog procenta naplate potraživanja u sprovedenoj akciji Gradskog veća i komunalnih preduzeća za zaključivanje ugovora o otplati na rate dugovanja za komunalne usluge - navode u izveštaju.


I Zavod za urbanizam i Nišstan u gubitku

Javno preduzeće Zavod za urbanizam je u prvoj polovini ove godine u minusu i to od skoro 5 miliona dinara.

Gubitke pojašnjavaju time što su manje prihodovali na tržištu u odnosu na plan, a kažu da je na rezultat poslovanja uticao i ugovor o izradi planske dokumentacije koji su potpisali sa Gradom.

Od strane rukovodstva su, prema obrazloženju predzeća, preduzete mere na intenziviranju izrade i postupka donošenja planova po ugovorima sa ostalim naručiocima na tržištu, što kako u drugoj polovini godine, tako i za celu 2019. godinu, treba da obezbedi pozitivan finansijski rezultat - navodi se u obrazloženju.

Preduzeće za stambene usluge Nišstan je takođe gubitaš - njihov negativan rezultat od januara do juna je oko 8,3 miliona dinara. Ipak, kažu da preduzeće poreze i obaveze prema dobavljačima redovno plaća, a da je gubitak posledica trenutnih prihoda i rashoda u ovom periodu.

Objašnjavaju i da su imali više investicija koje su realizovane, ali i neke koje su još u toku i koje nisu mogle da budu fakturisane, pa je i to uticalo na negativan izveštaj.

Uštede koje se sprovode na svim nivoima daju efekte u cilju ublažavanja teške finansijske situacije kako u preduzeću tako i među klijentima. Uštede se sprovode u delu selektovanih i strogo kontrolisanih nabavki materijala, goriva i opreme, a i u smanjenju režijskih troškova - piše u obrazloženju.

Od ostalih javnih preduzeća u Nišu pozitivan rezultat u prvoj polovini tekuće godine imala je i Gradska stambena agencija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragi

    22:06 // 6. 9. 2019.

    Pa Apoteka nis je u istoj dubiozi kao Gorica. Fingiraju izvestaje.Dobavljacima ne placaju.Treba ispekcija da protrese Apiteku da vide sta se radi.Krah

  • hess

    13:34 // 6. 9. 2019.

    Kada bi se postovao Zakon i svi koji su tuzili toplanU i oni koji to planiraju dobili sporove regularno, toplanA bi usla u knjigu Ginisovih rekorda...

    • Djunta

      01:07 // 7. 9. 2019.

      Tvoja nepismenost je i za Ginisa i Riplija !

  • Luka

    10:13 // 6. 9. 2019.

    Ništa ne brinite sve će to narod pozlatiti kao i uvek bitno da mamini i tatini sinovi i stranački puleni imaju gde da se zezaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: