Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 25. 12. 2023.

| Ekonomija

Tri gradske uprave na jugu pod lupom DRI - nezakoniti tenderi i službenici sa većim platama od predviđenih

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
digitron
Brojne nepravilnosti i nezakonitosti; ilustracija; foto: flickr.com/Ken Teegardin

Kršenje zakona prilikom planiranja i sprovođenja višemilionskih javnih nabavki, veći broj zaposlenih u Gradskoj upravi od dozvoljenog, službenici sa većim platama nego što bi trebalo da primaju i radna mesta koja sistematizacijom nisu predviđena - tek su neke od nepravilnosti koje je Državna revizorska institucija našla u upravama gradova Vranje, Leskovac i Prokuplje.

Direktni korisnici budžeta Grada Vranja su prošle i 2021. godine nabavljali dobra i usluge bez sprovođenja javnih nabavki u iznosu od 23,04 miliona dinara, bez poštovanja zakonskih procedura u iznosu od 932 miliona dinara i bez kontrole izvršenja ugovora i okvirnih sporazuma u iznosu od 26,57 miliona dinara, navode iz DRI.

Dodaju da masa sredstava za plate nije pravilno utvrđena i da je broj zaposlenih i angažovanih u Gradskoj upravi veći od dozvoljenog.

Primenom pogrešno utvrđenih koeficijenata za obračun i isplatu plata, primenom pogrešne osnovice za obračun i isplatu dodataka i naknada zaposlenih i isplatom novčanih čestitki zaposlenima, preuzimane su obaveze i izvršavani rashodi za zaposlene po osnovama koje nisu u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima - piše u izveštaju DRI.

I u Prokuplju su prilikom sprovođenja tendera i zaključenja ugovora utvrđene brojne nepravilnosti, u ukupnom iznosu od 669,2 miliona dinara, dok su kod izvršenja ugovora utvrđene nepravilnosti u ukupnom iznosu od 275,77 miliona.

Iz Državne revizorske institucije ističu da je, kada je reč o javnim nabavkama, Grad Prokuplje sproveo neke u kojima procenjene vrednosti nisu adekvatno određene, u kojima najbolji ponuđač nije izabran primenom odabranog kriterijuma, kao i one u kojima tehničke specifikacije nisu bile u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Zbog izostanka kontrole i praćenja realizacije zaključenih ugovora, izvršena su plaćanja u iznosu većem od vrednosti isporučene količine dobara, kao i u iznosu većem od ugovorene vrednosti - napominju iz DRI.

Takođe, kod određenog broja službenika Grada Prokuplja nisu utvrđena zvanja i nisu primenjeni koeficijenti za obračun plata u skladu sa propisima, pa su zarade pogrešno obračunate i isplaćene za 514.000 dinara više.

I leskovački direktni korisnici budžeta u 2021. i 2022. kršili su Zakon o javnim nabavkama.

Konkursnom dokumentacijom u osam postupaka ukupne ugovorene vrednosti od 1,31 milijarde dinara određen je kriterijum za kvalitativni izbor privrednog subjekta koji nije u logičkoj vezi sa predmetom nabavke i kojim je ograničena konkurencija. U tri postupka preuzeli su obaveze ugovorima o javnim nabavkama u većem iznosu za 7,07 miliona dinara od odobrenih aproprijacija - navode iz DRI.

Grad Leskovac je imao rashode za koje nisu postojali razlozi da se ne sprovede postupak javne nabavke, ali on ipak nije sproveden.

Bez osnova su isplatili platu i socijalne doprinose na teret poslodavca šefu Odeljenja za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu, koji nije imao uslove za napredovanje na to radno mesto, u iznosu od 427.000 dinara i direktoru Jedinice za implementaciju Projekta “Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Leskovca i proširenja kanalizacione mreže” sa razdela Gradske uprave u iznosu od 1,41 milion dinara, iako to radno mesto nije predviđeno propisima ni aktom o sistematizaciji - piše u izveštaju.

Novoprimljenom višem referentu u Leskovcu su, takođe, isplatili plate više za po 3.000 dinara zbog primene uvećane osnovice za obračun i isplatu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • boki

    03:02 // 27. 12. 2023.

    pa ti lokalni faraoni bude u narodu gorčinu i bes.

  • Gordana

    21:19 // 25. 12. 2023.

    Klasična prostačka krađa.Pogledajte te likove sa kupljenim diplomicama kako se bore da se dokopaju polazaja i kradu.Oduzeti tu nezakonito otetu imovinu i javno objaviti ime i prezime lopova

  • Autrikter

    19:13 // 25. 12. 2023.

    Dri odradi posao ,profesionalno, a ovi krsioci Zakona im se podsmevaju i boli ih briga ! Pozale se vrhuski sns ,dobiju odgovor- Ma ,ko ih sljivi ,teraj po svome !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: