Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 16. 12. 2019.

| Ekonomija

Trka za preuzimanje gradskog prevoza u Nišu - u jednoj traci samo "Niš ekspres", u drugoj 4 prevoznika

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
autobus
"Niš eskpres" autobusi stari preko 12 godina; foto: J.C.M.

Veći deo gradskih i prigradskih linija, od februara naredne godine, trebalo bi da preuzme firma Niš ekspres, koja se jedina javila na tenderu za ove trase i to sa autobusima starijim od 12 godina. Pred toga za paket koji podrazumeva “kružnu” liniju, Mokranjčevu, Trg kralja Aleksandra - Delijski vis, ali i prigradske ka Humu, Brenici, Leskoviku i Kravlju, “bore” se čak 4 firme, a među njima i Ćurdić koji je ponudio najnižu cenu.

Putnici koji se prevoze autobusima na linijama Minovo naselje, Bubanj, Ratko Jović, Čalije, Somborska, 9. maj, kao i prigradske Ostrovica, Bancarevo, Lalinac, Trupale, Popovac i još mnogo drugih, gotovo izvesno će se prevoziti autobusima proizvedenim u periodu od 2001. do 2007. godine.

Upravo takva je ponuda, ujedno i jedina za ovaj paket linija, Niš ekspresa na tenderu koji je raspisala Direkcija za javni prevoz Niš. Za ovu uslugu, Niš ekspres traži skoro 8,5 milijardi dinara za 7 godina, odnosno 183 dinara po pređenom kilometru.

Godina proizvodnje autobusa, objašnjava direktor Direkcije Milan Milić, nije bila definisana tenderskom dokumentacijom. Kaže, bitan je motor.

Stavili smo da posle druge, odnosno treće godine, prevoznik mora da zameni vozni park vozilima sa EURO 4 ili EURO 5 motorima. Tako da on na kraju 4. godine, mora da ima najmanje 50 % voznog parka sa EURO 5 motorima. Samo godište nismo uzimali u obzir, jer je u prošlom tenderu to bilo potencijalno problematično - objašnjava Milić.


Manji paket, veća zainteresovanost

Za paket linija koji podrazumeva linije Mokranjčeva - Branko Bjegović, Donji komren - Njegoševa, Trg kralja Aleksandra - Delijski vis, “kružnu liniju” i nekoliko prigradskih, javilo se čak 4 ponuđača.

Među njima su Vulović transport iz Kragujevca, od koga je pre dve godine kupljen sporni “ekološki” autobus, Ariva koja i sada radi u Nišu, ali i beogradska Lasta, kao i Ćurdić sa kojim je pre nekoliko meseci Direkcija raskinula ugovor zbog loše saradnje.

Najskuplju ponudu od 2,9 milijardi dinara dala je Lasta, koja nudi nove autobuse, proizvedene u periodu od 2017. do 2019. godine.

Najjeftiniji je Ćurdić, koji za prevoz putnika u Nišu traži oko 2,6 milijardi dinara.

Cena, objašnjava direktor Milić, nije presudna.

Biće interesantno, jer sada iz ovog ugla, nemamo predstavu ko će da dobije. Ono što možemo da vidimo, jeste to da je Lasta ponudila najbolje autobuse. Međutim, Ćurdić je ponudio najbolju cenu. To će sve da se boduje, pa ćemo da vidimo ko će da dobije posao - podvlači Milić.

Dodaje da bi nosilac posla, ukoliko ne bude ulaganih žalbi, trebalo da se zna do 1. februara.


Validatori karata za 6 godina bi trebalo da zamene konduktere

Dosadašnji sistem naplate, gde se kontrolori šetaju kroz autobus i kucaju karte, odlazi u prošlost. Direktor Milić objašnjava da bi u narednih 6 godina trebalo da "zažive" validatori. Prvi koji će ih koristiti, kaže, biće penzioneri i učenici.

Uvodićemo kategoriju po kategoriju, da bi videli kako se koristi validator. Isprva će validatori biti kod konduktera. Onda se izbacuju kondukteri i validatori se postavljaju kod vrata - objašnjava Milić.

Jedan deo konduktera preći će u kontrolore, dok će, kaže, nažalost, jedan deo ostati bez posla.

Podsetimo, poslednji tender bio je raspisan pre 3 godine i vredeo je kao dve trećine budžeta Niša. Iako se tadašnje rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Perišićem hvalilo kako je to dobar primer javno-privatnog partnerstva u praksi se pokazalo drugačije.

Ceo postupak je pratila i afera nameštanja tendera, jer se na snimcima sa sastanka čulo kako se šteluju uslovi za određene prevoznike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    10:59 // 17. 12. 2019.

    Jos po raspisivanju tendera se vidlo da se uklapa taj prvi paket za Ekspres jer zahteva preko 90 autobusa za razliku od ovog drugog koji ima oko 30 ("kakava podela)zato niko i nije konkirisao za prvi to je odavno"rezervisano"za N.ekspres a sto su im neka vozila stara i po 18 godina nema veze..
    A bruka je sto je Curdicu i dato da konkurise sa ranijim iskustvom a Vulovic u Kg važi za rasulo firmu

  • Slobodan Nikolić

    10:14 // 17. 12. 2019.

    Rođen u okolini niša,a srednju školu pohađao u nišu pre 50 i kusur godina !
    Skoro 50 godina na "trulom" zapadu koji eto tih pedeset godina , po mišljenju NEBESKOG NARODA , PROPADA i onda dođeš da obiđeš svoje i VIDIŠ KOCKARNICE ? MENJAČNICE I PRODAVNICE POLOVNE GARDEROBE MALTENE NA SVAKI METAR !
    Zlatno doba j , i onda jbš javni prevoz i uređen grad, možda!

    Šta će vama zemljaci to! Volite vuč

  • Borko

    09:45 // 17. 12. 2019.

    Znači vraća se monopol "Niš-eksresa" uz pomoć gradskog rukovodstva i Direkcije za javni gradski prevoz (Neša Guska). Izbacuju se kondukteri, skraćuju se linije, kradu se polasci a cena prevoza idu gore. Ovim je poništen sistem javnog gradskog prevoza koji je uveo Smijko Kostić pre 12 godina.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: