Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:01, 30. 1. 2023.

| Ekonomija

Troškovi fabrike za prečišćavanje otpadnih voda povećavaju Leskovčanima račune za vodu

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Fabrika za pričišćavanje otpadnih voda Le
Leskovčani će plaćati između 50 i 60 dinara po kubiku utrošene vode za troškove Fabrike; foto: M. M.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će održavanje Fabrike za pričišćavanje otpadnih voda u Leskovcu godišnje koštati 180 miliona dinara, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i direktor JKP Vodovod Staniša Ristić saopštili su da će troškovi na godišnjem nivou biti preko 211 miliona dinara, kao i da će njih pokrivati sami građani. Od kada će na računima za vodu početi da stiže naknada i za troškove Fabrike nije saopšteno, ali jeste da će sva domaćinstva po utrošenom kubiku plaćati dodatno između 50 i 60 dinara.

Nakon što se Grad Leskovac još 2005. godine zadužio kreditom od 1,2 miliona evra za gradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, čiji je završetak najavljivan do 2021. godine, tek krajem decembra te godine je u rad puštena linija vode za koju je trebalo dodatnih 42 miliona dinara. Nakon što je Postrojenje kompletno završeno, usledio je probni period od godinu dana, ali i računica da bi ono bilo održivo i funkcionisalo godišnje mora da se izdvoji, ne kao što je najavljeno 180, već 211 miliona dinara.

Sav taj namet podneće Leskovčani čija kanalizacija stiže do fabrike u selu Bogojevce, a građani bi, po rečima direktora Vododvoda Staniše Ristića, po kubnom metru utrošene vode trebalo da plaćaju između 50 i 60 dinara. račun za vodu Veći računi za vodu; foto: M. M.

Sva postrojenja u svim gradovima rade po istom principu. Troškove fabrike pokriće građani, odnosno svi oni koji imaju kanalizacionu mrežu, dakle Leskovac i naselja Bobište, Ančiki, Bratmilovce, Donje Sinkovce i Gornje Stopanje. Oni će plaćati tu naknadu koja stiže na računu za vodu prema utrošenom kubnom metru vode. Koliko potrošite vode, toliko i kanalizaciju plaćate. Plan je da se to plaća između po 50 i 60 dinara po metru kubnom. Prošle godine, dok je bio probni rad, to je išlo na teret Vodovoda, sada to moraju građani da pokriju - rekao je Ristić.

Podsetimo, projekat gradnje Fabrike su obeležili brojni problemi - pre svega propadanje cevi gradskog kolektora, smena rukovodioca projekta zbog ugrožavanja radova i loše komunikacije, a jedna od mnogobrojnih najava za početak rada bila je septembar 2020. godine.


Cvetanović: Čist vazduh i voda koštaju, slede i druga poskupljenja

Opravdanje za to što će Leskovčanima uskoro početi da stižu veći računi za vodu gradonačelnik Goran Cvetanović našao je u tome da je ekologija najskuplja grana, te da, ukoliko građani žele čistiju vodu i vazduh, to moraju i da plate. Goran Cvetanović Prvi čovek Leskovca najavljuje nova poskupljenja; foto: M. M.

Novinari i građani s pravom pišu o aerozagađenju, o otpadnim vodama i deponijama, ja ću vas podsetiti da sam pre 6 meseci rekao da će nakon probnog rada račun morati da se ispostavi. Čuli ste da održavanje košta 211 miliona, epa eto kada neko traži čistiji vazduh, vode ili reke da zna da to košta. Poglavlje 27 je, to treba da znate, najskuplje poglavlje od svih - rekao je Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca najavio je da Leskovčani tokom februara mogu da očekuju kompletan set poskupljenja.

Moram da priznam da me zabrinjava to što ćemo morati da uvedemo drugačiji sistem, jer ne postoji taj koji nije došao da traži povećanje cena. Dimničarske usluge, pogrebne usluge, Parking servis su najjeftiniji u Srbiji i oni svi traže povećanje. PWW takođe, oni imaju zahtev već 6 meseci, a te cene nisu menjane od 2015, 2016. godine. Imamo varijantu da presečemo da to sve poskupi tokom februara i da budemo mirni ili da svakog meseca poskupljuje po malo - rekao je Cvetanović.

On je najavio da će, baš kao što je danas sa svojim saradnicima posetio Vodovod, uskoro posetiti i sva druga javna preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    22:45 // 12. 2. 2023.

    EU pomaze finansijski ove radove u celoj Evropi. Da li je Lekovac konkurisao za pristupne fondove (donacije) Unije ?

  • Gera

    22:00 // 30. 1. 2023.

    Taj strucnjak ce napumpati ne 50 nwgo 500 din za godinu dana.Tako treba.

  • Gaga

    18:22 // 30. 1. 2023.

    ...nije to mnogo...a Leskovac sada ima,mozda i najbolji sistem vodosnabdevanja,od f-ke vode,do"cloaca-e maximma-e!To nema ni Bgd.,ni Nis;ma li gde?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: