Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:18, 5. 3. 2017.

| Ekonomija

Troškovi prinudne naplate dugova za komunalije ubuduće manji

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Objedinjena naplata
Preduzeća sama da pišu predloge za izvršenje; Foto: JV

Gradsko veće Niša naložilo je javnim preduzećima da ubuduće u postupcima izvršenja ne angažuju advokate, čije troškove na kraju plaćaju građani kojima se prinudno naplaćuju komunalne usluge. Ovo će, kazao je gradonačelnik Darko Bulatović, smanjiti trošak za 6.000 dinara.

Osim duga, kamate, troškova izvršitelja, građani su u nekim slučajevima morali da plaćaju i advokatske usluge koje je koristilo preduzeće.

Javna preduzeća angažuju advokate za sastavljanje predloga izvršenja, a mogu sama da se bave ovim, ne tako komplikovanim poslovima, pa će ubuduće da samostalno sastavljaju predloge – kazao je Bulatović.

Tokom 2016. godine niška preduzeća su, prema rečima većnika Igora Vojinovića, pokrenula 13.300 postupaka izvršenja.

Najčešće su, dodaje, dugove prinudno naplaćivala preduzeća koja imaju najviše “sitnih potraživanja” - “Parking servis” i Direkcija za javni prevoz Niša, dok su Vodovod i Toplana u manje slučajeva angažovali advokate.

Nekad se dešavalo da za dug od 1.000 dinara stigne izvršenje 15.000 dinara. Ne možemo da kažemo preduzećima da ne idu u izvršenje, ali smatramo da dodatni troškovi nisu nužni, pa Zaključkom želimo da ustalimo tu praksu – kaže Vojinović.

Ipak, dodaje, javna preduzeća su imala zakonsko pravo da u ovom slučaju angažuju advokate, jer, na posletku, to nije bio njihov trošak.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blacburn

    21:17 // 6. 3. 2017.

    A,kad predizborna kampanja i izbori prodju,nastavlja se akcija-deri kozu sirotinji!

  • Jasminka

    15:18 // 6. 3. 2017.

    Tražili su ali to ne obavezuje preduzeca da tako i postupaju. Osim toga ako nisu trazili da se ne angazuju i privatni izvršitelji, a nisu, džaba sve. Naravno opet ce em dužni em gladni i nezaposleni građani ispaštati, nemoj niko da nas laže

  • Šutruk Nahunt

    15:01 // 6. 3. 2017.

    Dobro da ste se setili, tj. prekinuli već ustaljenu lošu praksu. Ako advokat piše predlog za izvršenje npr. za "Objedinjenu naplatu" onda nema potrebe da u toj službi sedi dvanaestoro dipl. pravnika kada dokumentaciju mogu da pripreme i fotokopiraju i kafe kuvarice u pauzama tokom radnog dana. To je prava ušteda za gradski budžet, a ne da se sve prevaljuje na gradjane.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: