Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 12. 9. 2018.

| Ekonomija

"Tržnica" duplirala dozvoljeni minus kao preventivu od blokade računa

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
tržnica
Poslovanje "Tržnice" klimavo; foto: JV arhiva

Niško Javno komunalno preduzeće Tržnica koje se bavi pijačnim uslugama i čiji je račun pre dva meseca bio u blokadi, ubuduće će moći umesto 30 da ide 60 miliona u minus. Ovu odluku, kaže direktor preduzeća Goran Đorđević, doneli zbog eventualnih "neplaniranih troškova".

Da Tržnica posluje sa gubitkom pokazao je šestomesečni finansijski izveštaj, pa je ovo preduzeće dočekalo leto sa minusom većim od 3 miliona dinara, a tada su istakli da su u finansijske probleme upali zbog mannjih prihoda od zakupa tezgi i slabe platežne moći građana. Sada Tržnica povećava dozvoljeni minus, a to joj je omogućilo i Gradsko veće, čiji su članovi aminovali ovakav način zaduživanja.

Gradsko veće Gradsko veće odobrilo dozvoljeni minus od 60 miliona "Tržnici"; Foto: JV/V. M. Ipak, direktor Tržnice Goran Đorđević kaže da će ove pare trošiti samo u slučaju neplaniranih izdataka, kao što je u poslednje vreme bila naplata duga za struju zbog koje je Tržnica bila u blokadi, te se zadužila kod drugih preduzeća. Iako su, prema Đorđevićevim rečima, pare iz dozvoljenog minusa u poslednjih 10 godina bivale korišćene u poslovanju preduzeća, kaže da bi sada ovaj slučaj bio samo u izuzetnim situacijama koje bi mogle da dovedu do blokade i dodatnih troškova.

To znači da bismo imali na raspolaganju dodatnog novca ukoliko dođe do nekih neplaniranih troškova ili do neke blokade koja bi mogla da dovede do toga da kasne plate u preduzeću. Tipa, neko zaduženje u smislu neke sudske presude ili u smislu blokade za neka prethodna dugovanja koja su velika ili ukoliko neko pusti menicu i na taj način prinudno naplati od nas - rekao je Đorđević.

Mogućnost da preduzeće ode 60 miliona u minus, direktor Tržnice je opisao kao finansijsku sigurnost i napomenuo da kamata na ovu pozajmicu od banke ide samo u slučaju da se pare koriste.


Direktor "Tržnice" očekuje da se preduzeće stabilizuje

Iako je bilo finansijskih problema, i na kraju 2017. velikih dugovanja za struju, komunalije, dobavljače i druge troškove, Đorđević kaže da je od 17 miliona dugova preko reprograma do sada vraćeno više od 7 miliona. Dodaje i da se preduzeće finansijski stabilizuje, da je naplata redovna i da očekuje da će poslovati pozitivno u drugom polugođu.

Povećali smo prihode u prvih osam meseci oko dva miliona. Naplata u zakupu nam je 97,2 %. Došlo je do neke stabilnosti, imamo redovnu naplatu, povećanje prihoda s jedne strane. S druge strane recesija u pijačarstvu koja je napravila malo veće smanjenje prihoda. Ali Tržnica sada na vreme plaća sve troškove, samo dolazimo u situaciju da može da bude problem ukoliko dođe do neke neplanirane isplate - rekao je Đorđević.

Podsetimo, pored finansijskih problema, u Tržnici se skoro desila i afera "limun", kada je više od polovine od 20 tona ovog voća propalo, a plaćeno je od para preduzeća. Međutim, direktor je tada rekao da Tržnica zbog toga nema gubitke.

Inače, slične finansijske muke već godinama gađaju i JKP Gorica, koje je doživelo više transformacija, zbog kog je rađen rebalans gradskog budžeta i kome su druga preduzeća pozajmljivala pare.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    19:06 // 13. 9. 2018.

    Otkako je Goran Djordjevic direktor, ovo preduzece stalno ima neke "neplanirane troskove" a plate cak ni na vidiku ....

    • Radnik

      21:47 // 13. 9. 2018.

      Ma izgleda ima "neplanirane neradnike" !

  • Nezavisni

    16:44 // 13. 9. 2018.

    Ma Brando i urade nesto. Opravi Durlan. Sta cemo sa izvrsnog i sa Nacu koji prespavase dan u fotelju. Njih za savetnici!

  • INKASANT

    23:42 // 12. 9. 2018.

    Pod hitno ovaj direktor da se najuri i da se postavi BRANDO.Svi ga volimo i on voli nas.Ovaj nas vodi u propast.A za pomocnika g.PURKA.

    • Aperkat

      05:36 // 14. 9. 2018.

      Kakav bre Brando,Staki je zakon!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: