Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 15. 7. 2020.

| Ekonomija

“Tržnica” se pozajmljuje za tekuće poslovanje, ali ima para za reprezentaciju, reklamu i propagandu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
tržnica
Zašto javno preduzeće troši za reklamu kada nema ni za redovno porlsovanje?; foto: JV

Zbog otežanog poslovanja usled vanrednog stanja i zatvaranja pijaca niška “Tržnica” je pozajmila 20 miliona dinara od JKP “Mediana”. Pošto nije u mogućnosti da novac vrati u predviđenom roku, odlukom Gradskog veća on je pomeren. Za to vreme se redovno troši planirani novac za reprezentaciju, reklamu i propagandu, a neka od ovih davanja su, planom za 2020. godinu, čak i uvećana.

Na sednici Gradskog veća koja je održana 1. jula odobreno je JKP Tržnica odlaganje vraćanja pozajmice Mediani koja je, kako je pojašnjeno, uzeta zbog zatvaranja pijaca u vreme vanrednog stanja.

Preporučuje se Nadzornom odboru JKP Mediana Niš da odloži naplatu svog potraživanja nastalog po osnovu novčane pozajmice JKP Tržnica Niš, tako što će omogućiti JKP Tržnica Niš otplatu duga u 4 (četiri) mesečne rate počev od oktobra 2020. godine - odlučilo je Gradsko veće.

U obrazloženju ove odluke piše da je pozajmica data u maju i to u iznosu od 20 miliona dinara kako bi Tržnica isplatila “dospele obaveze”.

Iako novca nije bilo, kako se vidi, za tekuće poslovanje, Tržnica je za 2020. godinu za reprezentaciju, reklamu i propagandu planirala ukupno nešto više od 1,1 milion dinara.

Iznos planiran za reprezentaciju ranijih godina bio je 320.000 dinara i, kako se vidi u zvaničnoj dokumentaciji, na kraju 2019. ta cifra je prekoračena pa je potrošeno 323.966 dinara.

Zašto i kako se to desilo, direktor Goran Đorđević nije odgovorio na pitanja novinara, ali je već u planu za 2020. godinu ova stavka uvećana na pola miliona dinara. Obrazloženje u Programu poslovanja je da su do ove godine sredstva za reprezentaciju bila minimalna, a da je sada planiran i sastanak Udruženja pijačnog sektora čiji je Đorđević potpredsednik.

Imajući u vidu očekivani broj poslovnih događaja, posete poslovnih partnera, jubileje preduzeća, proslave i praznike (Nova godina i 8. mart, davanje poklona poslovnim partnerima), planirana sredstva iskoristićemo za navedene namene - piše u obrazloženju.

630.000 hiljada dinara planirano je ove, kao i prethodnih godina da bude iskorišćeno za reklamu i propagandu Tržnice. Od ove sume u prethodnoj godini utrošeno je 576.618 dinara, ali se i tu ne zna kome je i šta plaćano, jer direktor nije odgovorio na novinarska pitanja.

trznica foto printscreen U prvom kvartalu u "Tržnici" već potrošeno oko 200.00 dinara na reklamu i reprezentaciju iako su se pozajmili za tekuće poslovanje

Obrazloženje za 2020. je da će se taj novac trošiti “u cilju informisanja javnosti o aktivnostima preduzeća”.

....putem odgovarajućih elektronskih i štampanih medija i dr. kao i za određene promotivne aktivnosti u cilju promocije našeg preduze ća. Čine ih troškovi oglasa u novinama, časopisima, televiziji, isticanje reklamnih poruka i panoa na javnom mestu itd. - piše u obrazloženju.

U prvom kvartalu ove godine, i pored vanrednog stanja, teškog poslovanja i pozajmljivanja para od “Mediane”, sudeći prema zvaničnim izveštajima, Tržnica je plaćala reprezentaciju, reklamu i propagandu.

Ukupno je u periodu 1. januar - 31. mart za ove namene potrošeno 204.525 dinara, ali nije poznato šta je plaćano ovim novcem.


Od “Mediane” pozajmljuju, a više od nje troše za reklamu

naissus foto printscreen Milioni za propagandu u JKP "Naissus"Ako se uporede programi poslovanja za 2020. godinu vidi se da su rekorderi po troškovima za reprezentaciju, reklamu i propagandu Parking servis u Naissus koji za ove namene izdvajaju višemilionske iznose.

Parking servis 2, a Vodovod 2,5 miliona dinara za reklamiranje, dok su za reprezentaciju opredelili Parking servis milion, a Naissus 2 miliona dinara.

JKP Mediana je i po obimu posla, prihodima, a posebno po broju zaposlenih desetostruko veće preduzeće od JKP Tržnica. Ali i pored toga, izdvaja manje novca za reklamu. Svega pola miliona dinara, kako piše u zvaničnom programu poslovanja.

Kriterijum za korišćenje sredstava za reklamu i propagandu proističe iz potrebe reklamiranja sopstvenih proizvoda, saksijskog i rezanog cveća. Planirani iznos sredstava je 500.000 dinara - piše u programu Mediane.

Program poslovanja ovog preduzeća ima i posebnu stavku “Poslovno tehnička saradnja” koja je planirana sa 1.150.000 dinara i tu je, kako piše, previđena saradnja sa lokalnim medijima na osnovu odluke direktora.

medina foto printscreen "Mediana" veće preduzeće, a manje troši za reklamu od "Tržnice"

U ovom preduzeću su planirali i 800.000 dinara za reprezentaciju, što je 300.000 dinara više od Tržnice.

Preduzeće koje ima sličan broj zaposlenih kao i ono koje se bavi pijačnim uslugama u Nišu je Nišstan, a kako piše u njihovom Planu poslovanja oni planiraju manje troškove reprezentacije - 300.000 dinara, a za reklamu i propagandu u 2020. godini spremni su da daju 800.000. Izveštaj o poslovanju prikazuje da su u 2018. od planiranih 800.000 realizovali 480.000 dinara.


Dobrašinović: Javna preduzeća nemaju nikakvu potrebu za reklamom

dobrasinovic Dobrašinović: Nema razloga da se javna preduzeća reklamiraju; Foto: MC-BeogradJedan od osnivača Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže da su i lokalna i republička javna preduzeća monopolisti na tržištu i da nemaju nikakvu objektivnu potrebu za reklamom i propagandom.

Nema konkurencije i nekoga ko bi mogao da im uzme deo tržišnog kolača. Jedini njihov motiv je da novac preusmere sebi bliskim firmama, agencijama, marketinškim kućama i da po svoj prilici to posle podele međusobno - kaže Dobrašinović.

Ne postoji, kako kaže, ništa sa stanovišta javnog interesa što može da opravda tu vrstu troškova.

Sa druge strane, deo poslovne kulture i proslave zaposlenih unutar preduzeća, kako kaže, opravdavaju novac koji se troši na reprezentaciju, a sve drugo što nije opravdano tim razlozima je, kako kaže, suvišan trošak.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Beli Strelac

    22:13 // 17. 7. 2020.

    E moj Goksi, bolje da si se držao foto aparata...Bar obraz bejaše čist...

  • David Štrbac

    21:43 // 16. 7. 2020.

    Izbor druga zastavnika ,najbolji kandidat na konkursima, u vodovodu i medijani još bolji a stanje u janim preduzećima katastrofa, birali ste trpite.

  • Ouzo

    21:12 // 15. 7. 2020.

    Medijana za ove gubitnike i bahate a ima ih mnogo, dodje kao bankomat !
    Normalno, od vracanja nema nista,kao sto ni Gorica nije vratila !
    Tako je to u propalom i marginalizovanom gradu, gradska vlast nista ne radi, direktori uzivaju
    u neradu i privilegijama, radnici cute u strahu od kazni !
    Za Trznicu se zna da je i predsednica sindikata partijski postavljena ,znaci idila...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: