Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 24. 1. 2019.

| Ekonomija

"Tržnica" uzima 25 miliona iz gradske kase zbog dugova i viška zaposlenih

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
pijaca tvrđava
Kažu da i zaposleni po ostalim pijacama protestuju; foto: JV

Čak 72 % od budžeta Tržnice ode na plate 195 radnika, zbog čega je ovo preduzeće potpuno neekonomično, kazao je direktor Goran Đorđević. Uprkos višku zaposlenih, ali i milionskim dugovanjima preduzeća koje se bavi pijačnim uslugama u Nišu, Gradsko veće im je odobrilo 25 miliona dinara iz budžeta.

Da bi Tržnica stabilno poslovala, kaže njen rukovodilac, trebalo bi da odvaja daleko manji procenat za plate.

Nešto što je realno i što bi značilo da Tržnica može da posluje dobro, stabilno i da ima para za investicije znači nekih 40 % za zarade, a ostalo za investicije - kaže Đorđević.

Rešenje koje je zasad dato je da im se daju pare iz gradske kase za dokapitalizaciju, a oni će, kako je rekao direktor, da ih koriste za tekuću likvidnost. Goran Đorđević Tržnica Đorđević kaže da će 25 miliona da obezbedi likvidnost preduzeća; Foto: JV/V. Milić

Đorđević kaže da očekuju da će se broj zaposlenih smanjiti "prirodnim putem", odnosno odlaskom radnika u penziju. Kako je tekla dinamika zapošljavanja u preduzeću, Đorđević opisuje poređenjem sa periodom krajem devedesetih, kada je u Tržnici radilo 85 ljudi, dok je taj broj 2012. išao do 220.

Kaže i da se razmatra smanjenje broja zaposlenih, ali osim penzionisanja, nije naveo ni jedan drugi mogući način.


U "Tržnici" nema investicija, dugovi i tužbe otežavaju poslovanje

Svega manje od 30 % novca, po već pojašnjenoj matematici ostaje za ostale troškove preduzeća, a dugovi dodatno otežavaju poslovanje. Najviše od svih, dugovanja Elektroprivredi Srbije i ona nastala zbog neplaćenog zakupa OTC-u i Ogrevinvestu.

Na kraju 2017. smo zatekli dug od 15 miliona dinara prema EPS-u, potpisali protokol na dve godine, sada redovno izmirujemo ta dugovanja i vratili smo već 7,5 miliona. Tokom ove godine vratićemo još 7,5, ali čekaju nas neke tužbe, recimo OTC i Ogrevinvest su tužili Tržnicu. Mi smo izgubili spor i prošle godine platili oko 9 miliona dinara. Sad očekujem drugu presudu koja će gotovo izvesno biti u korist OTC i očekujemo da ćemo morati da platimo blizu 15 miliona dinara - objašnjava direktor Tržnice.

Ukoliko preduzeće izgubi sudski spor, kako se očekuje, kaže da će biti problematična isplata zarada. Sporno je i to što, prema rečima direktora, u Tržnici trenutno uopšte nema investicija.

Ako dobijemo sredstva od Grada mogli bismo i da investiramo jer imamo dosta zastarelu opremu - tezge, lokale, zbog čega inače postoji rizik odlaska naših zakupaca s pijaca. Tražili smo tih 25 miliona i smatramo da će to s jedne strane omogućiti likvidno poslovanje preduzeća, a pored toga i da imamo određena sredstva da uložimo - dodaje Đorđević.

Podsetimo, Tržnici je u decembru bio odobren dozvoljeni minus od 60 miliona dinara. Da preduzeće posluje sa gubitkom pokazao je šestomesečni finansijski izveštaj, pa su prošlo leto dočekali sa minusom većim od 3 miliona dinara, a tada su istakli da su u finansijske probleme upali zbog manjih prihoda od zakupa tezgi i slabe platežne moći građana. U julu je zbog duga za struju Tržnica bila u blokadi, te se zadužila kod drugih preduzeća.

Pored finansijskih problema, u Tržnici se prošle godine desila i afera "limun", kada je više od polovine od 20 tona ovog voća propalo, a plaćeno je parama preduzeća. Međutim, direktor je tada rekao da Tržnica zbog toga nema gubitke, kao i da se finansije preduzeća stabilizuju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Svetske kompanije

    16:17 // 25. 1. 2019.

    Kad smo otvarali fabrike koje nazivamo kompanijama i ulagali silne milione eura za sacicu zaposlenih radnika koji rade za minimalac.

  • objektivno

    13:10 // 25. 1. 2019.

    Direktor jeste diplomirao elektroniku,ali mu je preporuka SNS knjizica,jer da je sposoban,radio bi u struci.

  • Nenad Djordjevic

    10:58 // 25. 1. 2019.

    Ekspertu ti si doveo 20 novih radnika kojima si i dao najvece plate

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: