Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 13. 8. 2013.

| Ekonomija

Turci otvaraju kafane oko Niša

Autor:Marko SmiljkovićIzvor:Južne vesti
turske-kafane.jpg

Na autoputu E-80, od Proseka prema Beloj Palanci kroz Sićevačku klisuru do sada su se trojica Turaka odlučili da otvore svoje kafane, kako bi na hiljade državljana ove zemlje “u domaćoj atmosferi” moglo da jede, odmori ili popravi auto.

Do sada su to poukušavali da urade naši ljudi, ali očigledno bezuspešno jer su vlasnici sadašnjih turskih kafana “Karahan” , "Anadolija" i "Turski park" videli zaradu na ovom potezu, pa se odlučili na ovo specifično ugostiteljstvo.

kafana turci Na ovom potezu zametnuli su se razni biznisi, a ova tri mesta su praktično zamenila parkiralište hotela “Nais” gde su svojevremeno stajali i šoferi velikih kamiona iz Turske, ali i porodice koje tokom letnjih odmora odlaze u rodnu Tursku.

Ispred kafane "Karahan", koja se od Niša nalazi u klisuri posle 13. tunela, ogroman parking za šlepere, a tu je servis. Kafanu je otvorio Husein Karahan, Turčin koji je došao čak iz Gazeantea, grada na granici sa Sirijom.

U čistoj beloj kuvarskoj uniformi, on nam objašnjava uz prevodilačku pomoć svoje žene Asime, da je jedini kulinarski majstor iz Turske na celom ovom putnom pravcu. Karahan

On kaže da se ovde mogu probati svi originalni turski specijaliteti sa svim autentičnim začinima koje mu dovoze iz Turske.

- Tu su adana-kebap, lahmadžn pide (nešto nalik na picu), a od slatkog obavezno kjunefe (pita sa neslanim sirom i šerbetom preko). Živimo kao u Beloj Palanci, ali u stvari ovde smo 24 sata. Šleperi stalno prolaze, pa svima treba i servis i hrana - objašnjava ne baš voljno ovaj Turčin.

Njegova nevenčana supruga Asime je malo govorljivija, pa nam kaže da druge dve kafane postoje dve ili tri godine, a njihova tek nekoliko meseci.

- Ovde ima sjajnih kafana pored puta sa specijalitetima od svinjskog mesa, dok su kod nas zastupljeni junetina, teletina, pileće meso i jagnjetina. Imamo posebne furune za pečenje na drva, tako da je sve preukusno - objašnjava ona pola, na srpskom pola na bugarskom jeziku, pošto je državljanin te zemlje.

Odmah na ulazu u kafanu nalazi se vitrina sa pripremljenim specijalitetima za pečenje, a svako mora da primeti specijalitete koji stoje u marinadi.

Ipak, ekipi Južnih vesti privukao je pažnju "roštiljski kaiš" od mesa koje je nasukano na sablju! Ovde svi gosti mogu da probaju i originalnu tursku Čoban salatu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko K.

    12:44 // 15. 8. 2013.

    More turci ne gaz'te oranje!

  • Posmatrac

    19:31 // 13. 8. 2013.

    Gde je sada Marko Kraljevic.....?

    • Turk aman

      09:47 // 19. 8. 2013.

      Oni su preduzimljivi,vredni i radni,a mi vi
      se volimo da kazemo:"Pusto Tursko"a manje da radimo... Pa ko je losiji?

  • Milan

    12:29 // 13. 8. 2013.

    ovom liku moj cale pravio pechenjaru s vurnjom... B-)

    • xyz

      16:14 // 13. 8. 2013.

      Aleksa sine, ti li si? :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: