Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 12. 5. 2022.

| Ekonomija

Turskoj kompaniji od Leskovca besplatni hektari, od države milioni

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, Nova ekonomija
IMG_20220307_130103
3,7 miliona za otvaranje pogona; foto: M. M.

Izgradnju pogona fabrike turskog investitora Erenli, koja se uveliko gradi u Leskovcu i čije otvaranje je najavljano za jul ove godine, država će iz budžeta pomoći sa 3,78 miliona evra. Pre toga je Grad Leskovac bez nadoknade ustupio državi tri parcele u Zelenoj zoni površine skoro 7 hektara, a vredne oko 1,2 miliona evra, koje je država poklonila turskoj kompaniji.

Ugovor o dodeli novca zaključen je između Ministarstva privrede i kompanije, piše Nova ekonomija, a kako stoji u njemu, turski investitor se obavezuje da zaposli najmanje 338 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2025. godine, kao i da u istom roku uloži u materijalna i nematerijalna sredstva firme od najmanje 16,6 miliona evra.

Od te cifre, kako stoji u ugovoru, 25% ulaganja mora biti finansirano iz sopstvenih sredstava.

Firma će biti u obavezi i da isplati zarade za novozaposlenih 338 lica povezenih sa Investicionim projektom, u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti, u iznosu od najmanje 4,29 miliona evra - piše Nova ekonomija.

Pred firmu je stavljena obaveza i da u periodu od pet godina, od završetka Investicionog projekta ne smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 339, kao i da tokom istog perioda ne smanjuje vrednost materijalnih i nematerijalnih sredstava dostignutu realizacijom Investionog projekta.

U trenutku podnošenja prijave za dodelu podsticaja, sredinom jula prošle godine, Erenli je imao jednog zaposlenog, navodi se u ugovoru.

Novac će biti isplaćan u četiri tranše - prva 2023. godine, a poslednja 2026. godine.

Podsetimo, Grad Leskovac i Republika Srbija su izgradnju pogona subvencionisali i poklanjanjem kompaniji Erenli skoro 7 hektara zemlje u Zelenoj zoni.

Kompanija posluje u sektoru proizvodnje delova od gume za automobilsku industriju, a plan je da se u Leskovcu proizvode smeše i pokrene proizvodna linija za proizvodnju plastičnih cevi.

Glavni proizvodi Erenlija su sistemi za hlađenje i grejanje, CAC creva, sistemi za kontrolu emisije i creva za hlađenje ulja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aljek

    12:02 // 13. 5. 2022.

    Što država nikada ne pogreši pa pokloni sve nekom Srbinu privatniku koji započinje posao? Njima meso sa kostiju skida, pa onda daje stranim "investitorima".

  • Tajanstveni Alan

    18:47 // 12. 5. 2022.

    Eto nama novih robova, koji hrle u sns da se zaposle a posle ce ovde da kukaju kako su im uslovi rada nemoguci, kako ih mobinguju i slabo zaradjuju ! Zivi bili pa videli !

  • Sta je tacno istina

    13:38 // 12. 5. 2022.

    Kako mislite poklonio? U kom kontekstu? Sta ako oni odu posle 2 godine onda prodaju zemljiste i to je to. Drzava mozda poklonila na upotrebu gde ne naplacuje zakup zemljista nego besplatno koriscenje. Ako se fabrika zatvori sve sto je na tom zemljistu je drzavno i moze da proda nekom zgrade i slicno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: