Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 21. 12. 2023.

| Ekonomija

U Aleksincu poslednjih meseci potrošili 300.000 evra na radne mašine 

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti

Novi traktor od skoro 120.000 evra za seču grana i šiblja i održavanje putnog pojasa, radnu mašinu za Vodovod od 82.000 evra, autosmećar za koji je dato 80.000 evra, ulični usisivač od 27.500 evra i motocikl za saobraćajnu policiju vredan 10.500 evra - platila je iz budžeta Aleksinčana jedna od devastiranih opština sa juga u prethodnih par meseci.

Traktor Aleksinac; foto Opština Aleksinac
Najskuplji traktor od skoro 120.000 evra; foto: Opština Aleksinac

Novi traktor od skoro 120.000 evra za seču grana i šiblja i održavanje putnog pojasa, radnu mašinu za Vodovod od 82.000 evra, autosmećar za koji je dato 80.000 evra, ulični usisivač od 27.500 evra i motocikl za saobraćajnu policiju vredan 10.500 evra - platila je iz budžeta Aleksinčana jedna od devastiranih opština sa juga u prethodnih par meseci.

Na tenderima Opštinske uprave u Aleksincu, jedne od najsiromašnijih opština juga Srbije, u poslednjih nekoliko meseci aktuelne su bile nabavke radnih mašina za javno-komunalna preduzeća, a kada se sve sabere "račun" za njih iznosi više od 300.000 evra. FB_IMG_1703085357259 Traktor će koristiti JP za puteve; foto: Opština Aleksinac

Najskuplja mašina među njima je traktor sa multifunkcionalnom rukom, tarupom i drugim priključcima, vredan skoro 120.000 evra, koji je stigao nedavno u Aleksinac, a koristiće ga Javno preduzeće za puteve.

Novo radno vozilo biće korišćeno za održavanje putnog pojasa na području opštine, seču grana i šiblja, čišćenje kanala i doprineti efikasnijem radu ovog preduzeća. Kupovinu multufunkcionalnog traktora finansirala je lokalna samouprava izdvajanjem skoro 14 miliona dinara sa PDV-om - pohvalili su se iz Opštine.

FB_IMG_1703085412351 I Vodovod dobio novu mašinu; foto: Opština Aleksinac Pre toga je nova radna mašina stigla i u aleksinačko preduzeće Vodovod i kanalizacija, vredna oko 82.000 evra, a reč je o kombinovanoj mašini za iskop i utovar.

Radna mašina vrednosti 9.665.000,00 dinara bez PDV-a, proizvedena je ove godine, ima snagu motora 74,5kw, poseduje rovokopačku i multifunkcionalnu kašiku, stabilizatore i zadovoljava sve ekološke standarde u pogledu zaštite životne sredine. Ova mašina će preduzeće učiniti operativnijim, kako u pogledu otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, tako i na redovnom planu izvođenja radova - naveli su iz Opštine.

JKP Komunalne usluge bogatije je odnedavno novim autosmećarem, koji je nabavljen preko Kabineta za razvoj nedovoljno razvijenih opština. Kažu da je njegova zapremina sedam kubika za prikupljanje i odvoz otpada, a iz aleksinačkog budžeta je za njega "otišlo" oko 80.000 evra. FB_IMG_1703085373599 Autosmećar za Komunalne usluge; foto: Opština Aleksinac

Posredstvom istog Kabineta, opština je dobila i 50 metalnih kontejnera. Vrednost investicije je 16,5 miliona dinara, od čega je sedam miliona donacija Kabineta, dok je lokalna samouprava učestvovala sa devet i po miliona dinara. Kako je istakao direktor JKP ''Komunalne usluge'' Dalibor Marković, metalni kontejneri biće razmešteni na seoskim grobljima u naseljenim mestima opštine, a uvođenjem u sistem odvoza otpada novog kamiona – smećara, od naredne godine očekuje se smanjenje količine smeća koje se odlaže na neleganim mini deponijama - istakli su iz Opštine.

FB_IMG_1703085388206 Najviše mašina dobilo JKP "Komunalne usluge"; foto: Opština Aleksinac Na ulicama ove male i siromašne opštine već par meseci građani mogu da vide i ulični usisivač, plaćen oko 27.500 evra, koji je na električni pogon, proizveden ove godine, a takođe namenjen preduzeću koje održava higijenu u Aleksincu.

Saobraćajna policija u ovom mestu dobiće motocikl vredan 10.500 evra jer je tender nedavno okončan.

Smećar i kontejneri; fotoOpština Aleksinac Iz Opštine se pohvalili novim radnim mašinama; foto: Opština Aleksinac Planirana je i nabavka kamiona putara-kipera, za oko 23.000 evra, ali je pre nekoliko dana taj tender obustavljen.

Ponuđač je dopisom 2280 od 14.12.2023. godine obavestio naručioca da nije u mogućnosti da potpiše ponuđeni ugovor i zbog tehničkih nedostataka nije u mogućnosti da isporuči traženo vozilo - piše u odluci o obustavi.

Inače, budžet ove devastirane opštine ove godine bio je oko 1,8 milijardi dinara, a sledeće godine je planirana opštinska kasa od oko 2 milijarde dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Lukic

    16:08 // 22. 12. 2023.

    Nije bitno kolko su potrosili da ce bog da gi upotrebe

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.