Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 22. 10. 2021.

| Ekonomija

U KLER-u tvrde da je "Resalta" u poslu od juna, ali sijalice u Nišu i dalje menja "Parking servis"

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Sijalice Igmanska ulica bandera
Zrele za modernizaciju; foto: N. K.

Još početkom juna je konzorcijum oko slovenačke kompanije Resalta, kako kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj - KLER, potpisao Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, rekonstrukciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja i od tada su, tvrde, počeli da rade. Međutim, na ulici se i dalje vide samo radnici “Parking servisa” kako menjaju sijalice i održavaju rasvetu.

Resalta je posao dobila još prošle jeseni na tenderu koji je raspisao KLER, a zvanično joj je odobren ugovor u novembru na sednici Skupštine.

Međutim, problem je bio u dostavljanju bankarske garancije, kako je rečeno ranije u Kancelariji. Sada je, tvrde, i taj problem rešen.

Privatni partneri, odnosno konzorcijum firmi Reslata doo, Emporio team doo i Elgra vision doo preuzeli su posao 08.06.2021. godine, kada su u Nišu potpisali Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, rekonstrukciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji Grada Niša, što znači da su počeli da rade pre 4 meseca, sa dostavljenom bankarskom garancijom. Protokol o saradnji između Grada Niša i Elektrodistribucije Srbije, ogranak Elektrodistribucija Niš, potpisan je istog dana kada je konzorcijum uveden u posao - kažu u KLER-u.

Ovaj konzorcijum koji je istraživačka mreža BIRN još ranije povezivala sa premijerkom Anom Brnabić, preuzeo je veći deo rasvete u Nišu - 99%, odnosno 23.500 svetiljki.

parking Parking servis se još bavi javnom rasvetom; foto: printscreenToliko njih bi trebalo, prema ugovoru, da bude zamenjeno LED sijalicama i to za svega 9 meseci, kako je ranije govorio direktor KLER-a Dušan Radivojević.

Četiri meseca od uvođenja u posao su već prošla, a na ulicama Niša vidljivi su samo radnici Parking servisa koji održavaju ulične sijalice. Tako i u servisnim informacijama na sajtu Parking servisa stoji da će danas njihove ekipe raditi na zameni sijalica na teritoriji opštine Palilula i u Gornjoj Vrežini.

Tako da ostaje enigma hoće li Resalta uspeti da ispoštuje ugovor i modernizuje uličnu rasvetu u Nišu u predviđenom roku. Pitanja su poslata i slovenačkoj kompaniji i čekaju se odgovori.

Tu je i 15-godišnji period održavanja, a javno-privatno partnerstvo je takvo da bi slovenačka firma, koja je ovakve poslove već radila po Srbiji, ali i u Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj, trebalo da zarađuje na uštedi struje prouzrokovane LED rasvetom.

Garantovana ušteda je 73,37 % koju privatni partner mora na mesečnom nivou da obezbedi, u suprotnom se ne stiče uslov za naknadu privatnom partneru. To znači da nema dodatnih izdvajanja iz gradskog budžeta za samo vreme implementacije - rekao je ranije Radivojević.

Govoreći jezikom novca, očekivana ušteda je oko 100 miliona dinara ili 12 miliona kilovat-časova na godišnjem nivou.

Podsetimo, reč je o jednom od najvrednijih projekata poslednjih godina u Nišu, a vrednost samog posla je 1,6 milijardi dinara. Zadatak konzorcijuma koji je pobedio na tenderu je da u narednih 15 godina obnovi uličnu rasvetu u Nišu LED svetlima i da naprave uštedu struje.

Prošle jeseni je Resalta dobila na tenderu jedan od najvrednijih poslova u Nišu, u formi javno-privatnog partnerstva. Na konkursu je pobedila jagodinski Feman koji, kako je utvrdila Komisija, nije imao potpunu dokumentaciju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pane Đukić 28

    21:25 // 29. 10. 2021.

    Koga bre zajebavate više!?!? Zahtev je predat još u martu mesecu, i sijalica još uvek nije zamenjena!!!

  • Kokan

    15:26 // 25. 10. 2021.

    Ko je to rekao iz Klera? tamo imaju dva kasvetna čoveka, koji se nešto razumeju u priču, ostali su klasična ikebana, sve sa onim kafanskim direktorčićem.

  • Turbo

    21:49 // 22. 10. 2021.

    Jedini koji je bio protiv ovog skaradnog posla je zvezdan a oni ga oterase zemunac izgurao pricu do kraj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: