Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 6. 2. 2017.

| Ekonomija

U Niš najčešće dolaze blogeri, a sve češće i turisti iz Turske i Rusije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Niš najprivlačniji mladima; foto: Davorin Dinić
Niš najprivlačniji mladima; foto: Davorin Dinić

Turisti iz Bugarske, Grčke i Nemačke su najčešći gosti Niša, a prošle godine bilo i Turaka i Rusa koji su odlučili da vikend ili deo leta provedu u najvećem gradu na jugu Srbije. Najvažniji razlog za dolazak turista je to što nikada nisu bili u Nišu, ali i pristupačne cene, direktni letovi i noćni život, kaže Uroš Parlić iz Turističke organizacije.

Najveće primedbe turista koji neko vreme provedu u Nišu su, kaže Parlić, nepoznavanje jezika, a ima i komentara da bi higijena mogla da bude bolja. Nedostatak javnih toaleta i osvetljenost grada, dodaje, su još neke zamerke.

Najmanje turista Niš ima početkom godine, od marta se ta situacija menja, ističe Parlić, a najviše gostiju ima u letnjim mesecima kada se održava džez festival Nišvil. Posebno popularan mesec je jun, mesec turizma u Nišu, jer tada ima mnogo manifestacija koje su privlačne. 

Mladi blogeri često pišu o Nišu; foto: Davorin Dinić Mladi blogeri često pišu o Nišu; foto: Davorin Dinić

Iako imaju par primedbi uglavnom su zadovoljni, a to je najbolja kampanja, da neko ko je bio ovde preporuči drugima da dođu. Uglavnom kažu da su cene korektne i da ima šta da se vidi - kaže Parlić.

Mnogo mladih bekpekera, odnosno avanturista koji su u potrazi za novom destinacijom, kaže Parlić, odluči da u Nišu provede vikend i tu pronađe zanimljivu priču. Najviše ih je, dodaje, iz Slovačke zbog direktne avio linije, ali dolaze i Holanđani i Nemci. 

Prijatno su iznenađeni kad dođu i vide da je ovo jedna urbana sredina, da ima dosta mladih, da stvarno ima šta da se vidi. Niš je jedan evropski grad za koji mnogi nisu znali i onda se prijatno iznenade. Uglavnom je to što vide mnogo više od očekivanja - objašnjava Parlić.

Stalni gosti su i blogeri koji pišu o Nišu, kaže, i to je jedan od načina na koji se promoviše grad. Značajan vid promocije su i turoperateri koji vole da istražuju i predstave zanimljivosti grada drugima, dodaje, a tu su i prezentacije na sajmovima i aktuelna kampanja sa Rajanerom “Letite iz Niša”. 

Više stranih turista nego 2015. godine; foto: Davorin Dinić Više stranih turista nego 2015. godine; foto: Davorin Dinić

Za celu narednu sezonu spremamo ponudu "Istorija Niša" i "Festivali u Nišu". To mislim da će dosta da privuče strane turiste. Već smo počeli da radimo reklamnu prezentaciju Niša, prezentujemo i niške festivale i taj urbani stil života i istorijsko nasleđe - kaže Parlić.

Najmanje promovišu Nišku Banju, objašnjava, jer osim Instituta “Radon” i nekih privatnih kapaciteta, nema drugog smeštaja. Banja ima veliki potencijal za domaće turiste, kaže, ali u ovom trenutku nije spremna za strance.


Rast broja turista u Nišu u odnosu na prošlu godinu

Osim turista iz Bugarske koji su u decembru popunili gotovo sve niške hotele, kao i gostiju iz “komšiluka”, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je u Nišu bilo i onih koji su došli iz Turske i Rusije, a oni do sada nisu bili među 10 zemalja koji najčešće posećuju Niš.

Skoro 50 % više turista je posetilo Niš u decembru prošle godine, u odnosu na decembar 2015. godine.

Prošle godine bilo je i 12 % više turista nego 2015, a od toga 16 % više domaćih i 9 % više stranih turista. Povećan je, prema statistici, i broj noćenja i ukupan turistički promet.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostas Gasopulos

    08:08 // 7. 2. 2017.

    Niš ima šta da ponudi i u prvom tromesečiju godine, jer tu su peglana pirotska kobasica, svrljiški belmuž, belopalanačka banica, pirotsko jagnje kao i kačkavalj, a o vinogoriju juga i istoka Srbije da ne govorimo. Ko će to moći bolje do privatna inicijativa u Nišu, a evo i javnih poziva za samozapošljavanje da pomognu dobre biznis ideje. Još više treba slaviti rad niškog aerodroma i Konstantina.

  • Roko Prch

    20:15 // 6. 2. 2017.

    Blogeri ili bugari? Ovo sa blogerima ne verujem.

    • B

      13:48 // 7. 2. 2017.

      Bugarski blogeri...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mora nešto čovek da spremi za Uskrs!

Alo Čitalac

Tekst: Prokupčaninu krivična prijava zbog krivolova u okolini Žitorađe

Pronađite nas na: