Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 4. 2. 2020.

| Ekonomija

U Nišu i na Staroj planini više turista, pad od 16% u Niškoj Banji

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
niska banja
Niška Banja izgubila turiste jer nema hotele i turističke atrakcije; foto: JV

U 2019. godini skoro 10% više turista posetilo je Niš u odnosu na prošlu, a porast broja gostiju prošle godine zabeležen je i na Staroj planini, Prolom i Sijarinskoj banji. S druge strane, veliki pad poseta je zabeležen u Niškoj Banji koju je lane posetilo za 16,3% manje turista u odnosu na godinu pre, podaci su Republičkog zavoda za statistiku, a predsednik ove opštine Dejan Jovanović kaže da statistika ne pokazuje pravu sliku jer ne obuhvata sav privatni smeštaj.

Niš je prošle godine posetilo 134.942 turista, a strani gosti su prednjačili u odnosu na domaće. Od ukupnog broja njih 55.015 bili su domaći, dok je stranih gostiju bilo 79.927. Broj domaćih turista uvećan je u odnosu na 2018. godinu za 9,4 odsto, a stranih za 10,2 odsto.

Rast broja turista od 7% beleži se i na Staroj planini koju je prošle godine posetilo 21.873 gosta, od kojih je nešto više od 17.000 bilo iz Srbije. Oko 9% više gostiju nego 2018. godine imala je Sijarinska Banja kod Medveđe koja je ugostila 10.542 posetilaca, dok je za 3% bilo više turista u Prolom Banji koju je prošle godine posetilo 18.227 ljudi.

Pad broja turista, i to za nešto više od 16% zabeležen je u Niškoj Banji, podaci su Zavoda za statistiku. Međutim, da brojka od 3.728 gostiju u 2019. godini nije realna ističe predsednik Opštine Niška Banja Dejan Jovanović. On objašnjava da je razlog za to što od 1. jula prošle godine privatni stanodavci nemaju obavezu da prijave svakog gosta, te oni i ne ulaze u statističke podatke.

U prvoj polovini 2019. godini, kao i ranije, kada turista dođe kod fizičkog lica koje izdaje smeštaj, stanodavac je morao da plati boravišnu taksu i prijavi turistu. Sa novim zakonom boravišna taksa se obračunava paušalno, pa oni nemaju obavezu da to prijave, kao što imaju hoteli i hosteli. Osim toga, u statistiku ne ulaze i oni koji borave u Radonu, čije su sobe pune 365 dana - ističe Jovanović.

niska banja Rekontrukcija trga još nije završena;On priznaje da je pad turista u Niškoj Banji evidentan, ali napominje da to traje dugo, odnosno da je to krenulo kada je Srbijaturist privatizovan, a ovo mesto u jednoj godini ostalo bez 3 hotela. Time je, objašnjava, banja izgubila više od polovine smeštajnih kapaciteta.

Da bi se turisti vratili u Nišku Banju neophodno je raditi na 3 stvari - razvoj turističke infrastrukture, povećanje smeštajnih kapaciteta i marketing i brendiranje banje. Turistička infrastruktura je bila uništena do temelja, ništa novo nije izgrađeno od atrakcija i onoga što će privući ljude. Mi smo uradili šumske staze, trg se završava, a nakon toga imamo važne projekte kao što su Avantura park i bazen "Kulište", a imamo i planove za Botaničku baštu. Moramo da nešto ponudimo - kaže Jovanović.

Predsednik Opštine Niška Banja kaže da početkom godine kreće renoviranje hotela "Srbija", te da očekuje da do kraja 2020. ili početkom 2021. godine on bude otvoren. Veruje da će i hotel "Ozren" biti prodat ove godine, dok je prodaja hotela "Partizan" stopirana zbog restitucije.

Kada budemo imali bolju infrastukturu i bolje smeštajne kapacitete, onda na red dolazi agresivna marketinška kampanja. Ali dok nemamo šta da ponudimo, neke atrakcije i objasnimo šta ona nudi i imamo i gde da ih smestimo, to nema svrhu - kaže Jovanović.

Najavljuje i da za naredno leto planiraju program kojim žele da za vikend privuku goste i turiste.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gari

    18:29 // 10. 3. 2020.

    Za početak, promenite ime Niška Banja NIJE VIŠE BANJA !!!!!!
    IZGUBILA JE STATUS BANJE, ZBOG "SAVESNIH I VREDNIH" SNS&Co. BANDITA !!!
    POČNITESA ČIŠĆENJEM SMEĆA IZ SOPSTVENOG DVORIŠTA !!!!!!!!!!!!!!!!

  • Jokan kikic

    06:59 // 9. 2. 2020.

    Prvo pocistite divlje deponije po banji!!! Postavite pločice i svetla na kanalu da može kanal da se čisti. Održavajte čistoću. Obezbedite mašinu za podizanje novca, pošto postoji samo jedna. Dovedite investitore i pustite ljude da rade. NEMOJTE DA KRADETE I MULJATE.
    Za početak dovoljno.

  • Banjac

    10:56 // 5. 2. 2020.

    Javni wc u centru banje je u katastrofalnom stanju ni jedan pisoar nije u funkciji.Nemoj samo da kazu da i za to nisu nadlezni.Bilo bi dovoljno da se odreknu jednog rucka u "Gurmanovoj tajni"pa da se wc renovira.

    • Ouzo

      20:59 // 5. 2. 2020.

      Kad vidim kako su neinventivno nazvane pojedine kafane,kolko god da je klopa dobra,nemam zelju da udjem u njih !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: