Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:33, 28. 10. 2022.

| Ekonomija

U Nišu najavljeno 165 miliona evra od Evropske unije za rešavanje energetske krize

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Ursula i Vučić
Ursula fon der Lajen najavila pomoć; foto: JV / Jelena Mišić

Srbija će moći da pomogne ugroženim porodicama, manjim i većim privrednim preduzećima da izađu iz krize, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je u Jelašnici kod Niša najavila da će Srbija dobiti 165 miliona evra direktne budžetske podrške zbog cene energenata. Ona je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetila radove u Jelašnici povodom izgradnje gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, koji bi trebalo biti završeni do kraja iduće godine.

Ursula i Vučić foto: JV / Jelena MišićPredsednica Evropske komisije je izjavila da je njena poseta radovima u Jelašnici dokaz da Evropska unija čini sve kako bi se svetska energetska kriza rešila što pre. Tim povodom najavila je da će Srbija dobiti 165 miliona evra direktne budžetske podrške zbog cene energenata.

U Uniji ulažemo velike napore poslednjih meseci kako bismo rešili pitanje krize. Rusija je sve uskratila za 100 milijardi kubika gasa, ali smo to uspeli da kompenzujemo diversifikacijom preko drugih snabdevača. Srbija je takođe pogođena krizom, kao i ostatak Evropske Unije, oko snabdevanja gasa tako da sam veoma srećna da objavim da smo izdvojili 165 miliona evra budžetske pomoći Srbiji. Na taj način Srbija će moći da pomogne ugroženim porodicama, manjim i većim privrednim preduzećima da izađu iz krize – izjavila je Ursula fon der Lajen.

Pored budžetske podrške od 165 miliona evra, Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen najavili su da će Evropska unija uložiti i 500 miliona evra za unapređenje energentske infrastrukture.

Mi do pre 3 godine nismo imali nikakav gasovod, imali smo ono što nam je preko Beregova i Mađarske dolazilo do Pančeva. Sada gradimo gasne interkonektore sa Bugarskom i veliko hvala Ursuli i Evropskoj Uniji jer pored svega, daju i 50 od 88,5 miliona evra ukupne cene za interkonektore između Bugarske i Srbije. Veliko Vam hvala i za 500 miliona evra za investicije. U budućnosti moramo da razmišljamo kako da se povežemo i sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Republikom Srpskom - rekao je Aleksandar Vučić.

Zaključili su da je projekat započet u Jelašnici veliki korak koji će ujediniti sve narode Evrope u borbi protiv energetske krize. Pored Niša gasovod će obuhvatiti i još 3 merno-regulacione stanice za gas, u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

Sada će nam biti još lakše da dovedemo investitore u ta 3 mesta Pirotskog okruga, nadam se i Babušnicu. U Pirotu već imamo Mišlen Tajer, koji je jedan od najvećih izvoznika iz naše zemlje, ali nam je potrebno da dovedemo još više investitora u pirotsko-nišavski deo. Verujem da će dolazak gasa u industrijske zone i mogućnost grejanja značiti ogromnu šansu za dolazak mnogih investitora u ovaj deo Srbije – zaključio je predsednik Vučić.

Gasni interkonektor koji se gradi u Jelašnici povezaće postojeću gasnu mrežu sa bugarskom mrežom u dužini od 109 kilometara.

Kapacitet interkonektora trebalo bi, prema najavama, da omogući prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Kako je rečeno, povezivanje gasnih mreža između Srbije i Bugarske, omogućiće Srbiji sigurnije i stabilnije snabdevanje iz različitih sistema, posebno iz Azerbejdžana i Grčke, čiji terminali mogu da prime gas iz čitavog sveta. Radovi u Jelašnici planirani su da budu završeni do 2023. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirjana

    15:40 // 30. 10. 2022.

    Dajte tu pommoc svim Romima da i oni budu u zlatnom dobu

  • Decak

    14:07 // 29. 10. 2022.

    Izgleda da neki ljudi ne shvataju da se ovi milioni evra (obecani Srbiji) vade iz dzepova evropskih gradjana. Da to nije zajam ili kredit, da je to poklon. Izgleda da im poklon ne prija, ljute se na njega, kritikuju ga. Nezadovoljni i uvredjeni !

  • Decak

    14:03 // 29. 10. 2022.

    Dugujemo zahvalnost Evropskoj Uniji - najbogatijem delu zemljine kugle cijem napretku doprinosi preko milion nasih zemljaka koji tamo zive . Iz nje nam je za poslednjih dvanaest godina stiglo 3,4 milijarde evra BEZPOVRATNE pomoci (KAO POKLON). Stiglo bi i vise, kad nasa vlast ne bi sabotirala pristupna poglavlja. Nasa vlast je samo deklarativno za ulazak u EU, jer pravna drzava njoj ne odgovara.

    • Sremac

      15:24 // 29. 10. 2022.

      Kako se neradnici raduju poklonu, jer posten covek uziva u onom sto je sam stvorio.Ali zaboravljate ono sto je biblijska istina: "Besplatan sir je samo u misalovci."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: