Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 30. 4. 2017.

| Ekonomija

U Nišu otvoren Regionalni centar za mlade preduzetnike

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Otvoren za sve mlade sa idejama; foto: JV
Otvoren za sve mlade sa idejama; foto: JV

Budući preduzetnici, učenici uzrasta od 15 do 19 godina, koji bi da obogate svoje znanje, dobiju praksu radeći u kompanijama i odmalena uče kako da budu konkurentni na tržištu, ubuduće mogu to da učine u Regionalnom centru za omladinsko preduzetništvo koji se nalazi u niškoj Ekonomskoj školi.

Centar je namenjen mladim preduzetnicima svih profila, koji svoje znanje žele praktično da iskoriste i nauče kako da pokrenu biznis od koga će u budućnosti moći da žive. Time se mladi, navode u Centru, odmalena podstiču da rade i zarađuju.

Koordinatorka projekta "Učeničke kompanije - lideri preduzetništva" Kristina Petrović, kaže da je Centar zapravo "inkubator za otvaranje novih učeničkih kompanija", ali će koristiti i kao pomoć mladim preduzetnicima u edukativnom i praktičnom smislu.

Zasad imamo pedesetak aktivnih članova, između ostalog 11 učeničkih kompanija iz Ekonomske škole, kao i škola iz regiona, ali i mlade ljude koji su zainteresovani da pokrenu svoj biznis kasnije. On je otvoren za sve koji žele da steknu neformalno obrazovanje i da obogate svoje znanje iz oblasti ekonomije, ali i iz drugih oblasti - kaže Petrovićeva.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja kaže da oni podržavaju omladinsko preduzetništvo i razvoj učeničkih kompanija, jer je to odličan primer kako se od jedne ideje dođe do njene praktične primene.

Dodaje i da je dobro da se nastavnici udružuju sa učenicima i zajedno naprave neki proizvod koji će biti tražen na domaćem i svetskom tržištu. Pakovanje organskih čajeva od šipka i trnjine; foto: JV Pakovanje organskih čajeva od šipka i trnjine; foto: JV

Na taj način mi podstičemo mlade ljude da od malih nogu uče da budu preduzetnici i tako popravljaju svoj status i status zemlje u celini. Ako pogledamo naše Ministarstvo i strategiju za mlade koja govori o tome da je neophodno stvarati uslove za razvoj zapošljivosti i samozapošljivosti mladih, velika podrška se daje upravo ovom cilju - kazala je Klašnja.

Inače Regionalni centar za mlade preduzetnike je otvoren u okviru projekta koji je sproveo Omladinski edukativni centar iz Niša, a finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta.


Organska hrana kao jedna od ideja

U projekat su uključene niške škole - Ekonomska i Ugostiteljsko-turistička, koje zajedno rade na razvijanju organske proizvodnje. Počeli su sa organskom hranom i čajevima, koje jedni učenici prave i pakuju, a drugi rade na tome da ih plasiraju na tržište. Priprema "srpskog pesto sosa"; foto: JV Priprema "srpskog pesto sosa"; foto: JV

Učenici su sa radošću prihvatili ovakvu ideju da škola učestvuje u projektu, upravo zbog toga što su sami videli da može od ideje da se dođe do konačne realizacije jednog proizvoda. Oni se uglavnom zasad izlažu na sajmovima u zemlji i inostranstvu, ali ima i nekih ideja da se to plasira na inostrano tržište - kaže direktorka Ugostiteljsko-turističke škole Suzana Stojanović.

Neki od njihovih specijaliteta su organski čaj od šipka i trnjine, kao i "srpski pesto sos". Kako kaže budući kuvar, učenik 3. razreda Uroš Stamenković, njihov recept za pesto sos se razlikuje od originalnog jer sadrži sremuš, beli luk i maslinovo ulje, pa je srpska verzija ukusnija i zdravija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zarko

    10:28 // 30. 4. 2017.

    Bezite klinci od ovih "strucnjaka" sto dalje, ko hoce da nauci kako se radi neka ode kod nekog komsije preduzetnika obicnog coveka koji se bori sa ovom lopovskom drzavom da iz prve ruke vidi sta znaci biti privatnik u Srbiji

    • milisav

      06:52 // 1. 5. 2017.

      Zapad otvara radna mesta, a ne Centre kojekakve !?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: