Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:36, 6. 9. 2020.

| Ekonomija

U Nišu planirana studija i kredit za bolju energetsku efikasnost 40 zgrada

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zgrade Niš 3; foto: JV-J. Adamovic
Studija treba da pokaže koji je biznis model za finansiranje energetske efikasnosti; foto: JV/J. A.

Evropska banka za obnovu i razvoj radiće studiju izvodljivosti, koja treba da pokaže kako da se 40 zgrada u Nišu koje imaju najgoru energetsku efikasnost, a priključene su na daljinsko grejanje, izoluju i time smanji potrošnja i gubitak energije, ali i troškovi tokom zime, kaže direktor Toplane Predrag Milačić. Takođe je u planu i kredit za izolaciju tih zgrada, ali Milačić kaže da finansiranje još nije definisano.

Da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da odobri pozajmicu od 5 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u 40 zgrada - piše portal Balkan Green Energy News.

Zgrade Niš 2; foto: JV-J. Adamovic Evropska banka bi trebalo da odobri pozajmicu za to; foto: JV/J. A. Pozivajući se na navode sa sajta EBRD pišu da bi kredit trebalo da bude odobren za nekoliko meseci, tačnije 2. decembra, a projekat bi trebalo da vodi niška Toplana.

Planirane mere za unapređenje energetske efikasnosti u višespratnicama u Nišu uključuju postavljanje izolacije i ugradnju termostatskih ventila i merača potrošnje toplotne energije kako bi se poboljšao učinak već uvedenog sistema naplate grejanja prema potrošnji - piše portal.

Južne vesti su krajem prošle godine pisale o tome da je termoizolacija niških zgrada katastrofalna, prema informacijama profesionalnog upravnika, jer je 70 % njih starije od 30 godina, a da je poboljšanje energetske efikasnosti u zgradama neophodno složio se i direktor Toplane Predrag Milačić i najavio rešenje.

Da će se to konačno i desiti upravo preko pomenute pozajmice nije mogao da potvrdi, jer kaže da je prema njegovim informacijama za sada dogovorena samo studija izvodljivosti koju će EBRD besplatno uraditi za Niš. Zgrade-Nis-foto-JV-J-A Zgrade u Nišu loše izolovane i previše se energije zato troši; foto: JV/J. A.

Za sada je dogovoreno samo da oni urade studiju izvodljivosti i da nađu način kako bi to funkcionisalo i kakav bi biznis plan bio. Ideja jeste da se oko 40 zgrada koje imaju najgoru energetsku efikasnost, a priključene su na sistem daljinskog grejanja izoluju, čime bi se iz nekih energetskih razreda E i F spustile na energetski razred C. Time bi građanima bila manja potrošnja za grejanje, a iz te razlike u potrošnji energije i samim tim visine troškova bi mogli da vraćaju kredit za to. Za sada ništa dalje od dogovora da se uradi studija nije urađeno - priča Milačić.

Ukoliko pomenuta studija pokaže da to može uspešno da se završi i osmisle biznis plan, pojašnjava Milačić, Grad Niš će početi realizaciju, te zato smatra da je prerano pričati o tome.

Zgrade Niš 1; foto: JV-J. Adamovic Trebalo bi da se srede i fasade; foto: JV/J. A. Rezultat bi takođe trebalo da bude i da li će u svim zgradama raditi i izolaciju i zamenu stolarije ili ne, dodaje Milačić, a tek kada dobiju rezultate osmisliće model finansiranja - ko će i koliko plaćati to.

Oni rade studiju o svom trošku, koliko znam ona košta 75.000 evra i ide iz budžeta EBRD, bez ikakvog učešća Toplane i Grada. Ta studija treba da pokrije i mogućnost korišćenja solarne energije u grejanju i još neke obnovljive izvore energije, tako da je dobra stvar što dobijamo jednu sveobuhvatnu studiju. Imamo velika očekivanja od tog projekta, ali da ipak sačekamo da se uradi studija, jer možda se naša očekivanja ne ispune, ali se svi nadamo da hoće - ističe Milačić.

Ukoliko se konačno ostvari zamisao o boljoj energetskoj efikasnosti u zgradama neće se rasipati energija, smanjiće se potrošnja, Toplana više neće morati da plaća razliku u ceni za loše izolovane zgrade koje mnogo troše, a građani će uštedeti. Zgrade Niš 4; foto: JV-J. Adamovic Time bi se smanjilo i zagađenje vazduha; foto: JV/J. A.

Milačić kaže i da ima mnogo drugih benefita, jer će na primer i fasade zgrada biti sređene i ulepšaće grad.

Naša najveća zabrinutost je da period vraćanja novca ne bude predugačak, jer to ne bi bilo prihvatljivo građanima, da dugi niz godina plaćaju isti iznos, ovog puta ne ceo za grejanje, deo za to, a deo za vraćanje tog kredita. Mi pokušavamo da nađemo način da se u to uključe i neki međunarodni fondovi i da se to vreme vraćanja kredita malo skrati - zaključuje Milačić.

Podsetimo, loša izolacija ne znači samo hladnije stanove, već se zbog rasipanja energije više troši, a to se oseća i u vazduhu koji je u Nišu tokom zime jedan od najzagađenijih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Inzenjer Termodinamike-Milos

    18:13 // 7. 9. 2020.

    Ali zato grejanje na plin ne mogu da uvedem 6 meseci.Uveli da moras imati upotrebnu dozvolu. Mnogi su zato odustali. To vazi samo za Nis. Tog ko je smislio takvu glupost poslati na dozivotnu robiju. Taj je saučesnik u ubistvu mnogo gradjana koji su indirektno preminuli zbog zagadjenog vazduha.

  • Nislija

    23:18 // 6. 9. 2020.

    Na zapadu su stanari u obavezi da sve to plate i mnogo toga samu placaju. Ovde se ocekujr da im grad plati renoviranje zgrade. Onda po njihovoj logici, i vlasnici kuća bi trebalo dobiti isti tretman, zar ne?

  • Borko

    20:37 // 6. 9. 2020.

    Energetsku efikasnost zgrada (postavljanje izolacije i menjanje stolarije) treba da radi grad, građevinski fakultet. To je posao građevinskih inženjera. Toplana treba da nauči, već jednom, da valjano radi regulaciju, a ne da se u istoj zgradi korisnici ponekad pregrevaju, a nekad im bude hladno.

    • Marko

      23:52 // 7. 9. 2020.

      Energetsku efikasnost zgrada treba da rade VLASNICI ZGRADA od SVOJIH PARA, ne grad. Ne može grad od poreza koji plaćaju svi građani da finansira privatne zgrade, u kojima žive oni koji su stanove dobili za džabe, pa misle da neko treba džabe da ih i održava. Ko će biti projekranti i izvođači odrediće takođe vlasnici zgrada i to uopšte nije bitno za javost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: