Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:42, 24. 1. 2019.

| Ekonomija

U Nišu reprogram duga za komunalije: Otpis kamate i za plaćanje na rate

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
salteri
"Objedinjena naplata" za povoljniju otplatu; foto: ON

Građani kojima su se nagomilali dugovi za komunalije imaće od početka marta do kraja aprila mogućnost da sklope ugovor o reprogramu dugova i da račune Objedinjene naplate plaćaju na rate. Direktorka preduzeća koje naplaćuje račune Jelena Stojanović kaže da će u ta dva meseca, što se tiče otpisa kamate, reprogram biti po drugačijim uslovima nego ranije.

Tako će onima koji sklope ugovor na 12 meseci otpsivati 70 % kamate, dok će 50 % kamate biti oslobođeni oni koji potpišu reprogram na dve godine. Ukoliko budu isplatili dug za 3 godine, po ugoovru, plaćaće 30 % manju kamatu.

Kamata će biti otpisana ukoliko ispoštutju ugovornu obavezu, ovo je zaista novina jer smo ranije imali ugovore na 60 meseci gde se nije otpisivala kamata. Samo su otpis kamate imali oni dužnici koji su isplatili glavnicu u celosti - kaže Stojanovićeva.

Ona je pozvala građane koji duguju da od 1. marta dođu u prostorije Objedinjene naplate i detaljnije se informišu o reprogramu.


Direktorka ON: U Nišu se redovnije plaćaju komunalije

Stojanovićeva kaže da 10 do 15 % građana u Nišu teško plaća račune, čak i uz mogućnost reprograma. Ipak, dodaje da je sve više redovnih platiša.

Veliki deo potraživanja od građana se odnosi na ranije potpisana dugovanja koja se izmiruju iz godine u godinu i na utužena dugovanja. Što se tiče redovnog, tu se možda duguje unazad dva mesečna računa - navodi Stojanovićeva.

Dodaje da je ukupno potraživanje preduzeća 1,1 milijardu dinara, ali smatra da to nije "ozbiljan" dug jer za polovinu ove sume građani imaju ugovore o otplati na rate, dok su za ostatak sume tužili dužnike. Novim reprogramom, koga je odobrilo Gradsko veće, upravo i ciljaju dužnike koje su tužili jer i oni mogu da potpišu ugovore.

U proseku su mesečni računi komunalnih preduzeća u Nišu, dodaje, oko 250 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    14:53 // 25. 1. 2019.

    A gradjani koji zive po kucama zasto oni ne dobiju reprogram duga za struju.Uvek su bili povlasceni.Na cvrsti ogrev placamo unapred za celu zimu.BRUKA

  • Jankovic

    09:12 // 25. 1. 2019.

    Pa ovako, zivim u Nemackoj. Za stan od 72 kvm placam sve dodatne troskove (koji ukljucuje i grejanje stana i odrzavanje zgrade, dvorista, ...) ukupno 160 eura mesecno.
    Grejanje koja Toplana u Nisu naplacuje je nerealno visoko, neodrzivo za placanje i sluzi za plate partijskim poslusnicima. Tako je bilo ranije i sada...

  • Dragan

    06:29 // 25. 1. 2019.

    Umesto da toplana stimuliše povećanje broja korisnika, a samim tim i smanjenje računa, diže račune u nebesa i pokriva partijske džabolebaroše

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: