Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:38, 13. 11. 2021.

| Ekonomija

U Nišu se okupili ministri Severne Makedonije, Albanije i Srbije, govore o uklanjanju barijera za biznis i građane

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
otvorenibalkan
Oko 160 predstavnika tri vlade, privrednih komora i državnih uprava okupilo se u Nišu; PKS/Ivana Vukotić

Ministri i predstavnici vlada Srbije, Albanije i Severne Makedonije sastali su se sinoć u Nišu u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”. Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, naredna dva dana će se u Nišu razgovarati kako da se uklone barijere za biznis i građane, a cilj je da učesnici skupa razrade plan kako da se popravi protok robe, usluga i ljudi, kao i da se ukloni sve što tri ekonomije vide kao prepreke za razvoj i napredak u radu.

Mali je poručio da postoji politička volja da ove tri zemlje funkcionišu kao jedna i da budu usklađene fitosanitarne i carinske procedure, kao i da se olakša protok robe.

Cilj nam je da u ovom kratkom vremenskom perodu pokušamo da rešimo sve probleme koji su vezani za slobodan protok ljudi, roba i usluga u ove tri zemlje, očekujući da će i druge zemlje u regionu da se uključe u inicijativu. Ja zamišljam region Zapadnog Balkana bez granica, kao jedinstveno tržište, bez barijera, da kamioni više ne čekaju na granicama, da je slobodan protok robe, da ljudi mogu bez problema da nađu posao u ove tri zemlje, da se međusobno priznaju radne dozvole. Sve su to teme o kojima diskutujemo u naredna tri dana i očekujem konkretna rešenja - rekao je Mali u Nišu.

U naredna dva dana predstavnici šest sektorskih grupa razgovaraće o olakšicama za uvoz, izvoz i kretanje robe, slobodnom kretanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, slobodnom kretanju industrijskih proizvoda, o pristupu tržištu rada, jedinstvenom elektronskom identitetu za građane Otvorenog Balkana i jedinstvenom informacionom sistemu.

U okviru regionalne inicijative Open Balkan želimo da nam se kamioni ne zaustavljaju na graničnim prelazima između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, da se sva papirologija završava u što kraćem roku, da jedni drugima verujemo i priznajemo sertifikate izdate u institucijama jedne od ovih triju zemalja, kao i da imamo jedinstvene radne dozvole - izjavio je večeras Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

On je napomenuo i da je veliki cilj da se napravi jedinstven ID broj, koji je, kako je objasnio, važan ne samo zbog ubrzanja trgovine, već i da se obezbede pogodnosti svim kompanijama i građanima koji se registruju za Open Balkan ID broj, a to podrazumeva jeftinije avio karte, putarine, benefite u železničkom saobraćaju i druge povlastice.

Ministarka finansija i ekonomije Albanije Delina Ibrahimaj izrazila je nadu da će predstojeći vikend biti uspešan za ministarstva sve tri vlade i da će doprineti da se “Otvoreni Balkan što pre desi”.

Drago mi je što smo ovde zahvaljujući političkoj volji naša tri lidera, kako bismo našoj biznis zajednici obezbedili sve benefite, a našem regionu donosimo prosperitet - rekla je Ibrahimaj.

Zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Severnoj Makedoniji Trajan Dimkovski istakao je da realizacija inicijative “Otvoreni Balkan” neće biti laka, ali da će se sve tri vlade zajedno boriti da ona uspe.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nezadovoljan gradjanin Niš-a

    00:16 // 14. 11. 2021.

    Barijere ni arhitektonske u Niš-u nisu oborene ni 1 ivičnjak, ni 1 rampa, ma nista za stara za invalidna lica, od kad je nova gradonacelnica i nova/stara DS većnica. Nista osim zaposlajvanja njihovih snajki, zetova, šire i uže familiji.
    I ono malo što valjalo uništavaju. A tek barijere u glavama funkcionera e bato, tako da su i sve ove druge nepremostive.
    Niš grad koji vene.

  • Инквизитор

    23:05 // 13. 11. 2021.

    Албанци, Македонци и бизнис ... О Боже !

  • Razbibriga

    20:02 // 13. 11. 2021.

    Gostite clanove ,o nasem trosku, predstavnike makedonije, koji ne smeju da povuku priznanje Kosmeta ! Bedno !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: