Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 22. 8. 2019.

| Ekonomija

U Nišu takse za reklamiranje manje čak i za 95 %, privrednici zadovoljni

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
prelepljeno
Reklamiranje na lokalima u Nišu puno jeftinije; foto: V. M. arhiva

Umesto 100 dinara po kvadratu dnevno, koliko su poslednjih meseci niški privrednici plaćali za reklame koje postavljaju na izlozima svojih lokala, ubuduće će ih to koštati 5 dinara dnevno po kvadratu. To je odluka Gradskog veća o izmeni ovog i sličnih nameta koja je proizašla iz inicijative niškog ogranka Privredne komore i lokalnih privrednika.

Ova visoka taksa koja je znala kod nekih da pređe i 100.000 dinara na mesečnom nivou nametnuta je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je usvojen u Skupštini Srbije u decembru prošle godine.

Negodovanja niških privrednika su krenula još tada, a konačno se došlo i do rešenja problema i to izmenama gradskih odluka. Promenjene su Odluka o oglašavanju i Odluka o naknadama za korišćenje javnih površina.

Prvom odlukom je, kako kaže sekretar Sekretarijata za planiranje i izgradnju Igor Igić, između ostalog, predviđeno da se sada za pojedine oblike reklamiranja ne izdaje dozvola. Tu se, kako kaže Igić, izašlo u susret privrednicima.

Naknade su propisane za ono za šta se izdaje dozvola. Ono što smo mi u odluci izmenili su reklame za koje se ne izdaje dozvola. Samim tim, ako se ne izdaje dozvola nema ni naknade. Tako se sada ne izdaje dozvola za nalepnice na fasadnim otvorima poslovnog prostora ni na izlozima. Dakle, sada tu može da se stavi reklama - pojašnjava Igić.

Takođe, sve što se stavi iza izloga može bez dozvole, pojašnjava Igić. Pored toga osmišljene su i druge pogodnosti.

Postoje tende koje se postavljaju na osnovu drugih gradskih odluka. Mi smo sada zaključili da ukoliko postoji već dozvola na osnovu neke druge odluke i to se već naplaćuje, onda ne treba da se naplaćuje i za oglašavanje - kaže sekretar.

Pored ovih pogodnosti, taksa od 100 dinara utemeljena u decembru, kako piše u Odluci o naknadama za korišćenje javnih površina umanjena je 99%, 95%, 90% i 80% u zavisnosti od reklame, načina i mesta njenog isticanja.

Za sopstvenu reklamu privrednici u Nišu će imati najveće umanjenje, čak 95% i plaćaće svega 5 dinara po zauzetom kvadratu dnevno.

Podsetimo, privrednici u NIšu zbog ovih nameta ranije skidali i prelepljivali reklame na svojim lokalima.


“Dobra praksa i odgovoran odnos prema privredi”

rpk Milićević očekuje nastavak saradnje; foto: RPKPomenute odluke izmenjene su, kako kažu u Regionalnoj privrednoj komori, na njihovu, ali i inicajtivu brojnih privrednika i drugih udruženja koji su se mesecima borili sa ovim nametom.

Prvi čovek niškog ogranka Privredne komore Aleksandar Milićević kaže da se inicijativa ne bi realizovala bez pomoći brojnih institucija i pojedinaca.

Njena realizacija predstavlja primer dobre prakse i odgovornog odnosa prema privredi, što je istovremeno i apel ostalim lokalnim samoupravama sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga da postupe na sličan način i privrednicima olakšaju poslovanje. Svaka podrška domaćem privredniku koji je opterećen brojnim drugim nametima i finansijskim obavezama, istovremeno znači unapređenje postojećeg privredno-ekonomskog ambijenta i stvaranje uslova za otvaranje novih privrednih subjekata - rekao je Milićević.

On očekuje da se dobra saradnja sa lokalnom samoupravom nastavi i da će u narednom periodu biti još konkretnih i dobrih vesti za privrednike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Peca

    16:34 // 23. 8. 2019.

    A projekat za reklamu? To ne treba ili će i to trebati?

  • Nishlija

    10:16 // 23. 8. 2019.

    Izgleda da ima javio gospodar da ce biti izbora pa moraju malo da smanje

  • Sudent

    23:44 // 22. 8. 2019.

    Realno nije losa fora, kao prvo placace se 100 dinara pa kad se ljudi uskomesali onda kao placacete samo 5% od toga. U fazonu mi smo vam sad dali popust na nesto sto se pre nije ni naplacivalo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: