Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:45, 11. 9. 2018.

| Ekonomija

U Nišu uskoro beskamatni krediti za male privrednike

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća
Subvencionisaće kamate sa ukupno 9,5 miliona dinara; Foto: Arhiva JV / P. Blagojević

Banka Inteza bi od sledeće nedelje trebalo da ponudi privrednicima beskamatne kredite, a vlasnici mikro, malih i srednjih firmi moći će da se prijave za sume od 100.000 do 2 miliona dinara. Kamate finansira Grad Niš.

Rok otplate, objašnjava Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), biće 18 meseci, a moći će da se prijave svi manji privrednici sa teritorije Niša, osim onih koji se bave trgovinom.

Ova mera deo je realizacije programa lokalnog ekonomskog razvoja u okviru toga trenutno imamo nekoliko javnih poziva i Grad je i kroz realizaciju ove mere želeo da pruži podršku lokalnim domaćim mikro, malim i srednjim preduzećima. Zato su iznosi sredstava ograničeni na 2 miliona - rekao je Ranđelović.

Grad Niš je sa bankom Inteza zaključio sporazum o subvencionisanju kredita za niške privrednike, te vlasnici firmi neće imati nikakve troškove oko kredita. Milan Ranđelović KLER Ranđelović (u sredini) pozvao privrednike da konkurišu za novac u okviru programa KLER-a; Foto: JV/V. M. Ranđelović kaže da bi ove godine Grad trebalo da plati kredit za 250 do 300 privrednika, za šta je izdvojeno 9,5 miliona dinara iz budžeta.

Sama banka će, objašnjava direktor KLER-a, odlučivati o tome ko je pogodan da se zaduži na ovaj način.

Svi koji imaju kreditnu sposobnost moći će da dobiju kredit, za njih će biti beskamatan - navodi Ranđelović.

Direktor KLER-a očekuje da će banka raspisati poziv već sledeće nedelje, i pozvati privrednike do svojih filijala u Nišu.


U toku nekoliko konkursa za privrednike

Osim subvencija kamata, direktor KLER-a kaže da su od 9. avgusta na snazi i konkursi za nekoliko mera za male privrednike. To su mera internacionalizacije u okviru koje Grad podržava organizaciju i nastupe na međunarodnim sajmovima u inostranstvu, i mera unapređenja konkurentnosti u okviru koje daju do 300.000 dinara bespovratnih sredstava po privrednom društvu, za uvođenje različitih standarda i testiranje novih proizvoda.

Pozivamo privredna društva da se jave i konkurišu. Imamo još sredstava, na dve nedelje se radi presek pristiglih prijava. Kod nekih mera je interesovanje veće, ali ima još dostupnih sredstava i pozivamo mikro, mala i srednja preduzeća da se jave i konkurišu za ova sredstva - objašnjava Ranđelović.

Gradsko veće je, osim odluke da subvencioniše kamate za kredite privrednicima, donelo odluku o finansiranju ukupno 16 projekata preduzeća i institucija sa teritorije Niša, od čega jedno privredno društvo za unapređenje konkurentnosti. Četiri poslovne asocijacije i udruženja privrednika dobili su sredstva za internacionlaizaciju udruženja, a podržano je i tri projekta za unapređenje saradnje privrede i naučno-obrazovnih institucija. Po projektu su, dodaje Ranđelović, dobijali do milion dinara.

Inače, privrednici konkurse mogu da nađu na sajtu KLER-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoza

    09:01 // 12. 9. 2018.

    a taj mali privrednik zaposli dva tri paćenika koji će za njega da rade od jutra do sutra za 200 evra kojima taj isti "bizmismen"neće plaćati doprinose i otplaćuju mu kredit a kvalitet proizvoda nula
    primera radi najobičniji grejač za bojler se više ne radi od prohromskog lima već običnog pa zarđa i procuri za 6-7 meseci jar da ga radi kvalitetno nebi imao profit

  • miksa

    20:18 // 11. 9. 2018.

    Banka ce da odluci kome ce da da a grad ce od nasih para da plati kamatu...bas lepo banka sa firmama nek pravi dil a grad ce da plati,,,,,,a od cijih para. Ulice pune rupa ....itd...

  • Smuk

    19:38 // 11. 9. 2018.

    A , gde su krediti za najmanje privrednike - jedince ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: