Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 21. 12. 2018.

| Ekonomija

U Nišu većina razvojnih projekata iz 2018. čeka sledeću godinu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Konj Ambasador Niš
U kom procentu je Program razvoja ispunjen? Iz KLERP-a kažu značajne stvari urađene; Foto: JV/V. Milić

Veliki projekti poput početka izgradnje Regionalne deponije "Keleš", akva-parka, Veletržnice, "Niša na Nišavi", Delta sitija, pa čak i biciklističkih staza i groblja za kućne ljubimce, koji su bili u Programu razvoja Niša za ovu godinu, nisu još ostvareni. Ipak, Gradsko veće je usvojilo i plan o razvojnim projektima koji bi trebalo da se urade sledeće godine, u kojem su mnogi ovogodišnji projekti, i koji nije ništa manje ambiciozan.

Projekti koji su ove godine "štiklirani" u planu razvoja Niša su montažna garaža kod Doma zdravlja i supermarket Lidl, a otvaranje i jednog i drugog izazvalo je veliku pompu - market kod potrošača, a garaža kod lokalnih funkcionera. Vučić vrpca Fabrike u Nišu otvorio predsednik lično; Foto: Vanja Keser

U 2018. godini bilo je i pompeznih otvaranja stranih fabrika, što je obeležilo i dolazak samog državnog vrha na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uz mobilizaciju zaposlenih u javnim službama i priliv autobusa iz čitave Srbije. Tako su svečano otvoreni pogoni Leonija, Cumtobela i IMI-ja.

Infrastrukturno opremanje industrijskih zona zarad privlačenja investitora plan je i za 2019. godinu, a pored toga nastavak ambicioznih višegodišnjih ideja poput izmeštanja železničke pruge, Glavne autobuske stanice, uređenje centralnog Trga.

Takođe, na spisak za 2019. godinu su preneti i projekat izgradnje Postrojenja za preradu otpadnih voda sa kolektorima, kao i Muzička dvorana, koji će pak biti završeni tek za nekoliko godina. I u Planu razvoja za 2019. našle su se stavke poput vraćanja tramvaja, kao što je u ovogodišnjem bio plan da se u Nišu nađe groblje kućnih ljubimaca.

Lidl otvaranje Otvaranje "Lidla" izazvalo potrošačku groznicu u Nišu; Foto: JV/M. Jovanović Upitan da li je dinamika kojom se ostvaruju planovi razvoja zadovoljavajuća, Aleksandar Ždraljević iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) je kazao da se puno toga od planiranog ostvarilo u 2018, ali nije mogao da precizira šta je tačno ispunjeno.

U ovom trenutku ne mogu sve da vam nabrajam šta jeste, ali značajne aktivnosti su sprovedene - rekao je Ždraljević.

Iz KLERP-a, koji i izrađuje Plan razvoja, ističu da ovaj dokument definiše koji su ciljevi razvoja, odnosno ono čemu grad teži, a na osnovu strategija i operativnog plana koji je usvojen za period od 2015. do 2020. godine. Aleksandar Ždraljević iz KLERP-a je i na javnoj raspravi o planu isticao da stavke iz dokumenta nisu zacrtane kao konačni cilj za godinu na koju se odnosi, već da je krovni planski dokument, a Grad umeđuvremenu radi na tome.

Ne znači da će se sve te aktivnosti realizovati već da će se raditi na pripremi, imovinskoj pripremi, tehničkoj dokumentaciji i onda na izvođenju. Mi smo kod definisanja planskih aktivnosti za 2019. godinu pošli od toga kakav je stepen realizacije u prošloj, i svuda tamo gde su aktivnosti započete, nastavak aktivnosti sledi u 2019. Tako iz Programa razvoja za 2019. možete videti da rečenica upravo počinje tako - nastavak aktivnosti na realizaciji - rekao je Ždraljević.

Ono što definitivno i dalje ostaje na nivou ideje je izgradnja akva-parka na Loznom kalemu, za šta nije bilo zainteresovanih investitora. Osim toga, izgradnju Regionalnog centra za reciklažu Keleš ranije uveliko najavljivanog projekta, duže vreme niko u javnosti nije pominjao, do dolaska Kineza za koje je rečeno da su zainteresovani da ulažu.


KLERP: U 2019. se završavaju Naučno-tehnološki park i stanovi

Montažna garaža Otvaranje montažne garaže dovelo mnoge funkcionere kod Doma zdravlja; Foto: JV/J. Adamović Ono što je Ždraljević kazao da bi trebalo da bude završeno u 2019. su Naučno-tehnološki park i lamela na Elektonskom fakultetu, nove lamele socijalnih stanova u Majakovskog, uređena naselja za Rome, kao i za interno raseljene u naselju Branko Bjegović.

Kako je kazao, mogli bi da budu završeni i stanovi za mlade naučnike u Branka Krsmanovića, a u 2019. bi trebalo da budu završeni i stanovi za snage bezbednosti u naselju Stevan Sinđelić.

Inače, o Programu razvoja Niša za 2019. godinu treba da se izjasne i odbornici lokalog parlamenta.

Iz KLERP-a je istaknuto da stavke iz ovog dokumenta neće biti realizovane samo iz gradskog budžeta, već da računaju i na republičku kasu, donacije, projekte i ostale izvore para.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danilo

    22:01 // 21. 12. 2018.

    Sta bi sa hotelom ambasador dali je otvoren?

  • prof dr CVETKO prvi

    20:27 // 21. 12. 2018.

    Ovi u "gradskom" veću ...k'o da su bunike jeli !

  • Igor

    17:09 // 21. 12. 2018.

    Ovaj Nislije pravi budalama.
    Moze mu se....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: