Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 2. 3. 2018.

| Ekonomija

U Toplanu uloženo 5 miliona evra, Nišlije i dalje nezadovoljne grejanjem

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Gradska toplana
Skuplje grejanje "po kvadratu" u odnosu na prošlu sezonu; Foto: Arhiva JV

Kreditom koji je Nemačka razvojna banka dala Srbiji za unapređenje sistema daljinskog grejanja, i niška Toplana zanovila je i rekonstruisala deo svojih kapaciteta. U poslednjoj fazi KfW programa u Toplanu u Nišu je uloženo skoro 5 miliona evra. Međutim, građani su i dalje nezadovoljni grejanjem.

Polovina para koje su uzete u poslednjoj fazi kreditiranja otišla je na rekonstrukciju toplane Jug, na koju se greje centar grada. Ipak, cevi u ovom delu Niša stare su oko 4 decenije, te su havarije i curenja česti. Prošle sezone delovi centra Niša često su zbog toga bili bez grejanja, a kako je tada najavljeno, ove godine bi trebalo da se rekonstuiše i taj deo toplovoda.

Direktor Toplane Predrag Milačić objašnjava da su projekti kojim će ovo preduzeće da učestvuje u sledećoj fazi KfW programa u pripremi, i da je to najpovoljniji način da se obnovi sistem daljinskog grejanja u Nišu.

Za prethodne dve faze ovog programa, otplaćivaće rate na šest meseci, i to do 2023. godine. Milačić kaže da je to najpovoljnije po Toplanu, odnosno građane Niša. Ipak, priznaje, mnogi postavljaju pitanje koliko se, uprkos ulaganjima, sistem popravio i kolike su uštede u odnosu na uloženo.

Činjenica je da efikasnost kotlova i postrojenja raste, a da gubici na mreži padaju. Mnogi postavljaju pitanje da li je više novca uloženo nego što su uštede, ali niko ne gleda šta bi bilo da nije uloženo uopšte. Ne možemo da upoređujemo stanje sadašnje sa stanjem od pre 5 ili 10 godina kao da u tom periodu ne bi došlo do novih gubitaka i curenja i novih problema. Bez konstantnog ulaganja u sistem nema načina da se posluje i tu treba tražiti najjeftinija sredstva za tako nešto. U ovom trenutku je to KfW program - objašnjava Milačić.

S druge strane, tu su nezadovoljni građani, pre svega cenom grejanja, naročito poslednjih nekoliko godina kada su računi za mesec dana grejanja dosezali i do 200 evra kod onih koji žive u većim stanovima.

Kako smatraju u Udruženom pokretu slobodnih stanara (UPSS), loše podstanice i štelovanje potrošnje, od 2013. kada se grejanje naplaćuje “po utrošku”, građane koji se greju preko Toplane košta mnogo više nego što bi trebalo. Ovo udruženje je i nastalo upravo zbog nezadovoljstva Nišlija daljinskim grejanjem, a kako su najavili, nastavljaju borbu da građanima bude nadoknađena šteta zbog nelegalne naplate grejanja.

Podsetimo, protest su zakazali za utorak 6. mart u 9 sati ispred Gradske uprave, u vreme kada počinje da zaseda niški Parlament.

O tome da loše podstanice koštaju građane dodatnih para govorio je i direktor Toplane, a kako se moglo čuti na javnoj raspravi koju su početkom grejne sezone organizovali, idealno bi bilo da i građani ulože u energetsku efikasnost svojih stanova. Bilo je reči i o tome da se korisnicima obezbede i povoljniji krediti kako bi zamenili stolariju i postavili izolaciju, ali zasad iz gradske vlasti nisu doneli konkretne predloge o tome kako da se povećanjem energetske efikasnosti stanova uštede pare Nišlija.

Grad je još pre skoro godinu dana odlučio da će prihvatiti novu turu kredita od 5 miliona evra, a ove pare bi, kako su tada kazali, trebalo da budu uložene u rekonstrukciju toplovoda, podstanica i povezivanje pojedinih javnih ustanova na Toplanu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    11:03 // 3. 3. 2018.

    Postoji li neka javna ustanova da regulise potrosnju, jer osoblje je u kosuljama i majcama. Osim toga ko placa njihovu potrosnju?

  • 1244

    15:57 // 2. 3. 2018.

    Правдање надуваних рачуна потрошача даљинског грејања господа из Топлане објашњава стањем стамбених зграда које не задовољавају енергетску ефикасност.
    После и најмањег снега у многим улицама Ниша јасно се види траса топловода - снег је отопљен,што значи да топловод греје земљиште а оно,загрејано, топи снег.
    Ко је тако пројектовао,изградио,чак и нове трасе топловода и какви се кораци предузимају у

    • Ing Zoran Vukov

      18:22 // 2. 3. 2018.

      Od građana se kriju ovi podaci. Prosečno se godišnje isporuči po UKUPNOJ ZAGREVANOJ POVRŠINI OBJEKTA (prosek od 12 poslednjih godina=91,24 kwh/m2 god; dok za plaćanje jer se greje i hodnik 97,73 kwh/m2 stana god.Ovo je prosek za sve objekte građene po JUS standardima projektovane za daljinsko grejanje koje imaju ugrađenu standardnu fasadnu izolaciju. Gubici energije od Toplane do zgrada je oko 10%

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: