Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 22. 2. 2018.

| Ekonomija

U Turističkoj organizaciji Prokuplja povećali dnevnice pred odlazak na Sajam turizma

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Sportska hala u Prokuplju, sediste TSO
Dok u Turističkoj organizaciji tvrde da je sve po zakonu, predsednik Opštine se sa tim ne slaže; foto: Lj.M.

Odluka Upravnog odbora Turističko-sportske organizacije u Prokuplju da ukine raniju odluku po Uredbi Vlade iz 2015. godine u kojoj su dnevnice za službena putovanja bile 150 dinara i donese novu po kojoj se dnevnice za putovanja isplaćuju do 2.300 dinara, odnosno visine najviše neoporezovanog dela u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana, izazvala je dilemu u lokalnoj samoupravi o tome ko poštuje, a ko krši zakon.

Tako lokalni funkcioneri i službenici Opštine, poštujući Uredbu Vlade, primaju 150 dinara, dok nadležni u ostalim javnim ustanovama i preduzećima koja se takođe većim delom finansiraju ili sufinansiraju novcem građana, svoja putovanja naplaćuju do visine neoporezovanog dela, što je oko 2.300 dinara. 2 bratislav lukic direktor tso prokuplje foto lj.m. Lukić tvrdi da je sve po zakonu; foto: Lj.M.

Direktor Turističko-sportske organizacije (TSO) Bratislav Lukić kaže da je ovom odlukom u stvari prestalo dosadašnje kršenje zakona.

Odlučili smo da ukinemo raniju odluku po preporuci lokalne samouprave i donesemo novu u skladu sa zakonom. Nema tu ničeg nelogičnog jer Uredba iz 2015. godine važi samo za državne nameštenike i funkcionere, a naša ustanova se vodi kao javna služba. Uostalom, ni druga javna preduzeća i ustanove od početka nisu poštovali preporuke lokalne samouprave, pa nisu ni smanjivali dnevnice – kaže Bratislav Lukić.

Prvi čovek TSO tvrdi da je odluka usklađena sa zakonom i da predstavlja realnu nadoknadu za ljude koji službeno putuju po raznim osnovama. 3 odluka Upravnog odbora foto lj.m. Odluka doneta 2 dana pred odlazak na Sajam u Beogradu; foto: Lj.M.

Slučajno ili ne, ovakva odluka doneta je samo 2 dana pre odlaska na Sajam turizma u Beogradu gde će prokupačka TSO imati svoj štand.

I dok u ovoj javnoj ustanovi tvrde da je sve po zakonu, sa druge strane predsednik Opštine Aleksandar Simonović kaže da je Uredba Vlade na snazi i da je sva preduzeća i javne ustanove moraju poštovati.

I dalje je na snazi Uredba Vlade po kojoj je visina dnevnice 150 dinara i to se odnosi na funkcionere i zaposlene u lokalnoj samoupravi. Nisam upoznat sa odlukom Upravnog odbora TSO za koju me pitate, niti su oni dužni da me kao predsednika Opštine informišu o tome – rekao je Simonović.

Ipak, predsednik Opštine naglašava i da su svi odgovorni u sistemu lokalne samouprave dužni da rade u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima, te da će u suprotnom snositi posledice ako prekrše zakon, ali nije želeo da komentariše da li je odlukom Upravnog odbora TSO prekršen zakon i da li će neko snositi posledice zbog toga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Iki

    13:25 // 22. 2. 2018.

    Dakle, zakon nije prekrsen! I sta sad?!

  • Prokupcanin

    11:35 // 22. 2. 2018.

    Iz dana u dan sve bahatije. NapreDNO Prokuplje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: