Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 1. 10. 2020.

| Ekonomija

U aprilu otvaranje kineske fabrike u Nišu, u prvoj fazi posao za 1.000 ljudi

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
VAK_0894
Uskoro nova fabrika preko puta "Metroa"; foto: Vanja Keser

Krajem 2019. godine najavljeno je da će kineska kompanija Šinju graditi fabriku led rasvete za automobilsku industriju u Nišu, a trenutno se, kaže gradski većnik Nenad Stanković, radi na izgradnji postrojenja. Kompletni radovi, najavljuje, biće završeni naredne godine, dok se aprila očekuje otvaranje kompanije, koja bi trebalo da u prvoj fazi zaposli oko 1.000 ljudi.

Maja prošle godine sa Kinezima je potpisan Memorandum o razumevanju i tada je najavljeno da će Šinju (Xingyu Automotive Systems Co LTD) u Nišu graditi fabriku za proizvodnju rasvete za automobilsku industriju. Iako je je bilo spekulacija o mestu gde će biti izgrađena, sada je ono poznato, a Gradsko veće odlučilo je danas da bez nadoknade ustupi 3,13 hektara zemlje na Bulevaru Dimitrija Tucovića, pored fabrike Leoni .

Tamo je, kaže većnik Stanković, počela prva faza gradnje ove kineske fabrike, odnosno infrastrukturni radovi - na kanalizacionoj mreži i saobraćajnici.

Ono što je bitno jeste da je ovo samo prva faza investicije, koja treba zaposliti oko 1.000 ljudi, i na ovaj način se otvaraju mogućnosti za prelazak u drugu fazu. Trebalo bi negde do aprila meseca da bude završena prva faza, otvaranje prve faze je tada predviđeno. Grad ustupa zemljište kako bi u narednom periodu mogao da nastavi radove na proširenju svojih kapaciteta – navodi Stanković.

3,13 hektara zemlje Grad daje za projekat kineske kompanije, a vrednost kompletne investicije je 60 miliona evra. Međutim, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Dušan Radivojević ističe da će Grad imati pogodnosti ovom investicijom.

Grad Niš neće imati samo koristi od konkretnog zapošljavanja već i od doprinosa za izgradnju objekata, poreza na zarede koji se direktno sliva u budžet Grada, ali i dolaskom kooperanata koji su već zainteresovani - ističe Radivojević.

Pre otvaranja fabrike, a nakon završetka radova u martu, tvrdi, biće testirana oprema i probna proizvodnja.

Podsetimo, vest da fabriku u Nišu otvaraju i Kinezi prvi je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ova kompanija bi u Nišu trebalo da proizvodi rasvetu za BMW, “audi”, “reno”, “opel” i “folksvagen”, ali i industrije širom sveta.

*Tekst je ispravljen nakon što je iz KLERP-a javljena tačna kvadratura koja se ustupa kineskom investitoru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kristijan Useinovic

    19:18 // 6. 6. 2021.

    Zainteresovan sam za vasu firmu hteo bi raditi..

  • Ajdinovic ALEKSANDAR

    19:14 // 18. 4. 2021.

    Zaiteresovan sam da radim za vasu firmu.

    • vlada

      10:20 // 30. 5. 2021.

      Svi vi radite u bot firmi sns.

  • Milan Jovanović

    18:21 // 8. 4. 2021.

    Zainteresovan sam za rad u vašoj firmi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: