Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 9. 4. 2024.

| Ekonomija

Belopalanački komunalci se bune - kasne im plate, a novi radnici primljeni "oko izbora"

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
komnis
Zbog velikih problema, preduzeće moralo u stečaj; foto: Lj. F.

Iako je UPPR-om (Unapred pripremljeni program reorganizacije) predviđeno da radnici JKP Komnis iz Bele Palanke redovno primaju zaradu, njima je od plate za februar uplaćeno po 5.000 dinara, dok ostatak novca još nisu dobili. Predsednik Sindikata Bojan Stojanović kaže da je problem u novim radnicima koji su primljeni oko izbora, ali i u tome što Opština ne uplaćuje novac za urađeni posao, dok odgovor direktora nismo dobili jer nije odgovarao na pozive.

Zbog mnogih problema rukovodstvo Komnisa je još 2022. godine predložilo stečaj preduzeća kroz Unapred pripremljen plan reorganizacije, a zbog brojnih finansijskih problema, čestih blokada računa, nelikvidnosti, velikih dugovanja i nesposobnosti plaćanja. Ovaj plan je usvojen juna 2023. godine, a radnici kažu da se on sada ne poštuje.

Krajem marta su svi radnici dobili linearno februarsku platu u iznosu od 5.000 dinara, iako preduzeće po UPPR-u ima obavezu da isplaćuje zarade kako dospevaju, s već su kašnjenju koje prevazilazi okvire sporazuma - navodi jedan od radnika.

To potvrđuje i predsednik Sindikata ovog preduzeća Bojan Stojanović koji kaže da mu je iz rukovodstva preduzeća rečeno da će do petka primiti prvu polovinu plate, ali da se to nije dogodilo.

Tvrdi i da se UPPR ne poštuje i po pitanju broja radnika, jer je njih trenutno 30 % više nego što je predviđeno tim planom.

Pet-šest radnika je primljeno pre izbora, a njih 19 u vreme oko izbora u decembru, iako to nije predviđeno. Sad je i to dodatno finansijsko opretećenje - kaže Stojanović.

Zašto kasne plate i ne poštuje se UPPR probali smo da saznamo i od novog direktora Komnisa Ivana Nikolića, koji je sedmi direktora ovog preduzeća od 2019. godine. On nije odgovarao na pozive novinara i SMS poruke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svakome po zasluzi

    12:06 // 18. 4. 2024.

    Dobijaju tačno ono što su zaslužili. Dok su isterivali radnike zbog političke nepodobnosti oni su se pravili blesavi. Niko od njih se ne buni kad ih naguraju u autobuse i vozikaju sa mitinga na miting. Svi su sakupljali sigurne glasove i išli da agituju za vlast,a sad bi i platu?

  • Torpedo

    19:36 // 10. 4. 2024.

    Nije li vas sramota da kukate? Na svaki miting ste bili pod okriljem sns, sve u nadi, da ce neko, licno, od vas nesto ucariti. More, nije mi vas zao, jer ste licemeri!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: