Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 4. 2. 2024.

| Ekonomija

U centru Blaca postavljaju krst visok 20 metara, vrednost radova preko 7 miliona dinara

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Blace
Krst će biti postavljen u parku u centru Blaca; Foto: Lj. M.

Za izgradnju krsta ukupne visine 19,7 metara koji će biti postavljen u parku u centru Blaca, građani te opštine će iz lokalnog budžeta izdvojiti preko 7 miliona dinara ili oko 60.000 evra. U prvoj fazi za koju je u toku tender za najpovoljnijeg izvođača, radiće se betonska konstrukcija “Časnog krsta”, čija je vrednost radova 3.199.978 dinara.

U lokalnoj samoupravi kažu da je tokom 2022. godine Skupština Blaca formirala Odbor od pet članova koji je zadužen za za sprovođenje svih odluka o podizanju spomen obeležja "Časni krst" u Blacu. idejno rešenje Idejno rešenje za podkonstrukciju krsta; Foto: Screnshot; Lj.M.

Za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije je izdvojeno 520.000 dinara, a saglasnost za podizanje spomen obeležja dali su Ministarstvo kulture i Eparhija Niška. Za izgradnju objekta izdato je rešenje Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, stambene, imovinsko pravne i inspekcijske poslove o odobrenju za izgradnju objekta decembra prošle godine i krenuli smo u realizaciju tog projekta - kažu u lokalnoj samoupravi u Blacu.

Iz tehničke dokumentacije može se zaključiti da će se "Časni krst" sastojati od noseće betonske konstrukcije, čelične podkonstrukcije i aluminijumske skulpture, ukupne visine 19,7 metara. podkonstrukcija Rešenje za podkonstrukciju Časnog krsta, kombinacija betona i čelika; Foto: Screnshot: Lj. M.

U ovoj fazi planirani su radovi na pripremi gradilišta, zemljani radovi koji podrazumevaju mašinsko rasčišćavanje terena i iskop, nabavka materijala, betonski radovi, armirački radovi, radovi od čelika i anker ploča - dodaju u Opštinskoj upravi u Blacu.

Planirani rok za završetak prve faze radova je 60 dana, a u Opštinskoj upravi naglašavaju da je inicijativa za izgradnju "Časnog krsta" u Blacu navodno potekla od grupe građana sa teritorije te opštine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirko

    21:14 // 9. 2. 2024.

    Najbolje bi bilo da se krst digne u blackoj jaruzi. Video bi se iz Blaca a i da mi iz okolnih sela vidimo nesto lepo.

  • Cane

    10:13 // 6. 2. 2024.

    Seljanija.

  • Meštanka

    18:30 // 5. 2. 2024.

    Nije dobro mesto za postavljanje krsta treba ga staviti na vrh hotela da se vidi sa Kosova ravna

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: