Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 18. 5. 2022.

| Ekonomija

U gradovima sa boljim standardom javni prevoz povoljniji nego u Nišu

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
prevoz
U Nišu će od 1. juna biti skuplji prevoz nego u Beogradu; foto: T. T.

I pored toga što Beograd i Novi Sad imaju znatno veće prosečne plate, javni gradski prevoz u tim gradovima će od 1. juna, kada se u Nišu očekuje poskupljenje, biti isplatljiviji. Nišlije će umesto 60, pojedinačnu kartu plaćati 80 dinara, što je skuplje i od vožnje u autobusima u Kragujevcu i Subotici.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je za februar ove godine prosečna plata bez poreza i doprinosa u Nišu bila 68.232 dinara. U beogradskoj opštini Vračar je za isti period iznosila 118.205, a u Novom Sadu 84.378 dinara.

Bez obzira na bolji standard gradova na severu zemlje, javni prevoz je jefitiniji nego u Nišu.

Tako će Nišlije od 1. juna kartu za prvu zonu plaćati 80, za drugu 105, a treću 120 dinara, dok će mesečne karte za organizovani prevoz radnika u prvoj zoni poskupeti na 2.640 dinara. prevoz Nove cene uskoro u Nišu; foto: T. T.

S druge strane, za 90 minuta vožnje Beograđani plaćaju 89 dinara i mogu da menjaju više autobusa, dok je mesečna karta 2.990 dinara.

U Novom Sadu je prevoz takođe podeljen po zonama, a prva košta 65, dok je druga 110 dinara. Mesečna karta za zaposlene u tom gradu iznosi 2.296 dinara u prvoj zoni, građanska karta je 2.532, a studentska 935 dinara.

Javni prevoz je jeftiniji i u drugim gradovima u Srbiji, gde su plate niže nego u Nišu. Podaci Zavoda pokazuju da je februarska prosečna plata u Kragujevcu 67.638 dinara, a pojedinačna karta u autobusima košta 70 dinara, dok je mesečna 2.800 dinara.

I u tom gradu će, kako kažu nadležni, biti poskupljenja prevoza od juna, ali je znatno manje nego u najvećem gradu na jugu zemlje.

Pojedinačna karta će od juna biti 75 dinara, a mesečna 3.000 dinara - kažu nadležni.

mes U Nišu će mesečna biti 2.640, a u Beogradu je 2.990 dinara; foto: printscreen Još niža prosečna plata je u Subotici - 63.087 dinara, a cena pojedinačne karte u prevozu je 65 dinara, što je približno onoj koju trenutno plaćaju Nišlije.

Mesečna karta za gradski prevoz za radnike i građane - za neograničeni broj putovanja 2.574 dinara. Mesečna karta za gradski prevoz za učenike i studente - za neograničeni broj putovanja 1.690 dinara - piše na sajtu gradskog prevoza Subotice.

U drugim gradovima na jugu nema gradskog, već samo prigradskog prevoza.

Podsetimo, prevoz u Nišu će biti skuplji za oko 33 odsto, a u anketi Južnih vesti 70 odsto čitalaca je glasalo da nema razloga za skuplji gradski prevoz.

Ekonomista Boban Stojanović je istakao da je reč o preteranom povećanju cena, a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kao razlog poskupljenja navela cenu benzina i rekla da se nada da će građani razumeti takvu odluku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • busevi.com

    08:26 // 19. 5. 2022.

    Zašto ne postoji dnevna karta u Nišu? napreDNO

  • Neko Nekic

    08:17 // 19. 5. 2022.

    Jer ste vi tako glasali.

  • Krivuljan

    21:20 // 18. 5. 2022.

    Kada bi ona institucija(nekad bila), pročešljala sve javne nabavke ovog JP, zadnjih 10-15 godina, bilo bi popunjenih kreveta u Jednoj lepoj Ustanovi, a budžet grada Niša i Republike Srbije, znatno uvećan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: